* NaslovnaTrening

Da li seks pre trke zaista utiče na performans? Nova istraživanja sugerišu da to nije slučaj

Nema komentara

Dobre vesti za trkače: seks noć pre velike trke može vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Dok mnogi sportisti i treneri dugo veruju da seks troši energiju i testosteron kod trkača, nova istraživanja sugerišu da je to mit, a seksualni odnos pre trke zapravo može poboljšati vaše performanse.

Pročitajte i: Seks ili trčanje – šta troši više kalorija?

U meta-analizi objavljenoj u Scientific Reports, istraživači su utvrdili da učešće u seksualnoj aktivnosti bilo gde od 30 minuta do 24 sata pre testa fizičke spremnosti nije imalo uticaja na rezultate testa učesnika. Ovo vaći i u različitim vrstama procena vežbi, uključujući testiranje aerobnog kapaciteta, mišićno-skeletne izdržljivosti, i snage. Seks ne ometa sportiste – a nekima može biti od koristi.

Potencijalne prednosti seksa za trkače

Istraživači su istakli nešto što se zove „obrnuta U teorija uzbuđenja“ kao potencijalno korisno za neke pojedince. Teorija kaže da kako osoba postaje uzbuđenija, atletski učinak raste. Iako postoji prekretnica kada previše uzbuđenja postaje štetno za performanse, za mnoge sportiste teorija ukazuje da seks smanjuje stres.

Pročitajte i: Da li trčanje utiče na seks? A kako seks utiče na trčanje?

Anksioznost takođe potpada pod obrnutu U teoriju. A previše anksioznog stresa može negativno uticati na atletske performanse.

Pročitajte i: 6 načina na koji trčanje poboljšava seksualni život

Istraživači sugerišu da bi sportista koji se oseća nervozno pre velikog događaja mogao imati koristi od seksa prethodne noći, kako bi se telo opustilo telo i smanjio nivo anksioznosti – sve dok to ne utiče na njihov san.

Pronađite ono što vam odgovara

Većina studija prikupljenih o seksu i atletskim performansama sprovedena je na muškim učesnicima, a istraživači priznaju da je potrebno više istraživanja. Nauka sugeriše da sportisti mogu drugačije reagovati, a ono što smiruje jednog trkača može povećati nivo anksioznosti kod drugog. Trkači će možda morati sami da testiraju teoriju kako bi utvrdili da li se zbog odnosa noć pre trke osećaju jače ili istrošeno.

Izvor: Canadian Running

Kako su prošli domaći atletičari na Evropskom prvenstvu u krosu?
NOVO ISTRAŽIVANJE: Trčanje može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed