* NaslovnaTrkačka klinika

Saveti koje će vaša koža voleti. Ovo su ključni koraci kako tokom zime pripremiti kožu za leto

Nema komentara

Koža je naš najveći, a ujedno i najizloženiji organ spoljašnjoj sredini i njenim (štetnim) uticajima kao što su: Sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha.

Njena nega podjednako je važna tokom cele godine, a ne samo sezonski ili kada se javi problem. Koža je i odraz stanja vašeg organizma jer na njen izgled utiču i stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost, kao i loše navike.

Ako ste ljubitelj trčanja napolju od izuzetnog je značaja da adekvatno zaštitite kožu jer ste konstantno pod uticajem spoljašnjih faktora, ali, važno je i povesti računa o izlaslinama na koži.

Upoznajte kožu, proverite njeno stanje i promenite dosadašnje navike!

Koža je naš ogrtač, kaput koji štiti od spoljašnih agenasa.

slojevi koze

Funkcije kože su brojne: zaštitna, termoregulaciona, učestvuje u stvaranju vitamina D, a takođe je i imuni organ.

Sastoji od tri sloja: epiderma (površinski), derma (srednji) i hipoderma (potkožni).

Ono šta mi vidimo jeste upravo epiderm koji nas štiti od mehaničkih, hemijskih i fizičkih nadražaja, a odmah ispod njega se nalazi derm. U njemu se nalaze sve naše znojne i lojne žlezde, potom koren dlake, kolegen i elastin, krvni sudovi i nervi.

U hipodermu se nalaze adipociti (masne ćelije) koje imaju odbrambenu, izolacionu ulogu, jer onemogućavaju bespotrebno gubljenje telesne toplote.

Ključno pitanje je koliko zaista vodimo računa o koži?

Bitno je naglasiti da je koži neophodna voda, i da je hidriranost kože značajna za sve njene funkcije i izgled. Dehidrirana koža je suva na dodir, neelastična, a metabolizam joj je usporen.

O koži treba da vodimo računa svih 365 dana u godini – a to znači da pijemo dovoljno tečnosti, unosimo zdrave i hranljive namirnice, ali i da je štitimo od spoljašnjih uticaja bez obzira na vremenske uslove.

trcanje zimi

Kako da tokom zime spremite kožu za leto?

Hidratacija i ishrana su način da vam koža bude zdrava

Neka jedna od novogodišnjih odluka bude da ćete se hraniti zdravije i da ćete unositi 2-3l tečnosti dnevno i budite sigurni da ćete primetiti rezultate. Koža će biti lepša, sjajnija, elastičnija, izgledaćete odmornije i imaćete lepši ten.

Pravo vreme da odete kod kozmetičara

Zimski period je odličan i da redovnim odlascima kod kozmetičara očistite kožu od svih nečistoća koje su se nakupile tokom letnjeg perioda.

Pod uticajem Sunca leti se rožasti sloj ćelija zadebljava i stvara tzv. ”cement” i ako imate problematičnu kožu, ona tada nekako biva lepa i sjajna – e tu je varka jer ispod tog cementa se nakupljaju lojne izlučevine koje “isplivaju” na površinu tokom jeseni i zime.

Sigurno se nekom od vas desilo da leti ima savršen ten, a na jesen i zimu puno akni i mitesera – razlog je upravo zadebljanje epiderma i zato su neophodni redovni pilinzi i tretmani kože spram njenog tipa.

Proverite mladeže kod dermatologa

koža i mladeži

Dobro proverite s vremena na vreme stanje svojih mladeža (mogu biti braon, crvene i bele boje) na licu, leđima, vratu, bedrima, pregibima, devojke – ispod grudi, i znajte da je preventiva najbolje rešenje i uklonite sve šta može biti potencijalna opasnost jer koža je moćan organ i putem krvotoka provodi materije do ostatka tela.

Ovog puta neću pisati o masovnosti tumora kože koji nastaje upravo zbog neopreznosti, nemarnosti i neadekvatne nege, a vi svakako povedite računa.

Uklonite mladeže i bradavice koji su puno izloženi Suncu. Mnogi plaše odlaska “pod nož” kako bi skinuli neki problematični mladež ili bradavicu, a znate li da možete da ih se “rešite” i ultrazvučnim radiotalasima?

Ukoliko odlučite da skinete hiruškim putem znajte da je oporavak nešto duži: pravi se rez, vadi mladež i ušiva. U zavisnosti od dela kože zavisi vreme zarastanja, ali maksimum je 14 dana za skidanje konaca (npr. na leđima, ukoliko konci nisu samoapsorbni). Daleko brža i manje bolna intervencija je radiotalasima. Intervencija traje 30 sec i nije nimalo bolna. Nakon 5-6 dana krastica otpada i koža je sada identična okolnoj – dakle nema ožiljka (koji je neizostavan kod hiruške intervencije).

Pre nego se odlučite za bilo koju intervenciju potrebno je da dermatolog obavezno pregleda mladež ili bradavicu i onda vas posavetuje za koju metodu da se odlučite. Ukoliko ima promena koje nisu željene, tada je najbolje da se hiruški odstrani i materijal pošalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li je promena bila malignog ili benignog karaktera.

Nega kože tokom zime

Pored vode i zdravih namirnica, važno je da redovno mažete kožu odgovarajućim sredstvom – mlekom, losionom ili uljem, a sve u zavisnosti od tipa kože koji imate. Ne zaboravite da namažete lice kremom sa zaštitnim SPF faktorom, jer iako nastupa zima i  hladni dani, neophodno je da zaštitite kožu od spoljašnjih uticaja, posebno ukoliko imate trening neposredno posle kozmetičko-dermatološkog tretmana.

Vaša koža voli kada dobro spavate

Spavajte 7-8 sati – san ima neverovatan uticaj na tonus kože, i ne samo kože. Više o ulozi sna pročitajte ovde.

 

Kako smršati bez gladovanja? 10 super trikova koji mogu da vam pomognu
Trail trčanje u jesen ima posebne čari. Da li ste spremni da izađete sa asfaltiranih puteva i iz grada otrčite u prirodu?
Tags: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed