* NaslovnaVesti

Olimpijac lažirao godine pa dobio trogodišnju zabranu

Nema komentara

Sprinter Dominikanske Republike Lugelin Santos priznao je da je lažirao svoja dokumenta kako bi učestvovao na Svetskom prvenstvu za juniore 2012, kada je osvojio zlato na 400m za muškarce, prenosi Canadian Running.

Pročitajte i: Sisay Lemma je sada četvrti najbrži maratonac na svetu!

Atletska jedinica za integritet (AIU) suspendovala sprintera na tri godine

Santos je priznao da se takmičio na šampionatu 2012. sa pasošem na kojem je bio falsifikovan datum rođenja 12. novembar 1993. Naime on je rođen je istog datuma, ali godinu dana ranije (1992. godine). S obzirom da je tada već imao 20 godina nije mogao da učestvuje na Svetskom juniorskom prvenstvu do 20 godina. Prema AIU, njegova zlatna medalja će biti ukinuta, a rezultat diskvalifikovan.

Pročitajte i: Michal Šulja oborio državni rekord Srbije na svetskom prvenstvu u ultramaratonu na 24h

Santos, koji sada ima 31 godinu, priznao je da je koristio ,,poseban pasoš“ sa falsifikovanom godinom rođenja (1993) da se takmiči. Sa druge strane, koristio je ispravan pasoš sa tačnom godinom rođenja (1992) u druge službene svrhe.

Suspenzija će trajati do marta 2026. godine

AIU je privremeno suspendovao Santosa 8. jula 2022. i zvanično ga optužio 22. decembra 2022. On je prihvatio optužbe 13. januara 2023, a 11. marta je priznao da je bio učesnik u ovom događaju. Trogodišnja zabrana je odraz je toga da je Santos priznao da je prekršio zakon. Santos je prekršio nekoliko pravila u skladu sa različitim pravilima Svetskog takmičenja u atletici. Uključujući učešće dok nije ispunjavao uslove, plus učestvovanje u koruptivnim radnjama.

Santosov trogodišnji period zabrane traje od 11. marta 2023. do 10. marta 2026. AIU je izrazio zabrinutost zbog rasprostranjenosti manipulacije uzrastom, navodeći njen uticaj na integritet juniorskih atletskih takmičenja.

Iako zabrana manipulacije uzrastom diskvalifikuje Santosovu zlatnu medalju sa Svetskog juniorskog prvenstva 2012., to ne utiče na srebrnu medalju koju je osvojio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. na 400 metara za muškarce. Santos je imao sjajnu profesionalnu karijeru u atletici, osvojivši tri globalne medalje na 400 metara, uključujući dva olimpijska srebra. Takođe je pobedio na 400 metara za muškarce na Pan američkim igrama 2015. u Torontu.

Sisay Lemma je sada četvrti najbrži maratonac na svetu!
Valensija nudi MILION evra onome ko obori svetski rekord u maratonu 2024. godine!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed