* NaslovnaTriatlonVesti

Revolucija u sportu: Organizacija profesionalnih triatlonaca uvela porodiljsko odsustvo za triatlonke

Nema komentara

Organizacija profesionalnih triatlonaca (PTO) usvojila je novu politiku u sklopu koje je obezbedila porodiljsko odsustvo za triatlonke koje su članice ove organizacije.

Prema novim pravilima, žena profesionalni sportista PTO ima pravo na porodiljsko odsustvo do 15 meseci, počev od datuma početka trudnoće i završno sa šest meseci nakon rođenja.

U vreme trudnoće njena pozicija na svetskoj rang listi profesionalnih triatlonki biće fiksirana, a tokom porodiljskog odsustva biće joj isplaćivane mesečne isplate na osnovu 100% godišnjeg plana PTO bonusa koji bude na snazi u trenutku početka trudnoće.

Kako porodiljsko odsustvo za triatlonke izgleda u praksi

Na primer, prema postojećem Godišnjem planu bonusa PTO-a, žena koja se profesionlano bavi triatlonom, rangirana na 5. mestu svetske rang liste, imala bi pravo na isplatu bonusa u iznosu od 60.000 američkih dolara na kraju kalendarske godine.

U slučaju da je žena PTO profesionalka zauzela 5. mesto na svetu i ta devojka zatrudni i iskoristi punih 15 meseci porodiljskog odsustva, plaćaće joj se 5.000 američkih dolara mesečno tokom 15 meseci od datuma početka trudnoće, što ukupno iznosi 75.000 američkih dolara.

Rachel Joyce, podpredsednica PTO-a, rekla je: „Oduševljeni smo što smo usvojili ovu politiku porodiljskog odsustva. Prepoznaje jedinstvenu stvarnost sa kojom se žene sportisti suočavaju u pokušaju da održe profesionalnu sportsku karijeru istovremeno uravnotežujući planiranje porodice.“

Politika PTO-a za porodiljsko odsustvo obezbediće da ubuduće žene profesionalci PTO-a koji žele da zasnuju porodice to mogu učiniti uz finansijsku podršku i dodatno održati svoju PTO svetsku rang listu. To je zaista inovativna politika materinstva

Rachel Joyce, podpredsednica PTO-a

Charles Adamo, izvršni predsednik PTO-a, dodao je: „PTO je gotovo jedinstven među profesionalnim sportskim organizacijama po tome što predstavlja i muškarce i žene profesionalce, koji zajedno rade kako bi sport triatlon rastao i napredovao.“

Iako je triatlon uvek imao veliku reputaciju po tome što ima jednake nagradne fondove za muškarce i žene, nije uspeo da uzme u obzir stvarnost da trudnoća i porođaj mogu da dovedu do narušavanja profesionalne atletske karijere žene.

Charles Adamo, izvršni predsednik PTO-a

Podrška triatloncia i u toku COVID-19 pandemije

Politika PTO-a za porodiljsko odsustvo samo je još jedan primer mnogih načina na koje su profesionalci PTO-a, udružujući se u sopstvenu organizaciju, mogli da imaju pozitivan uticaj na naš sport. Dodao je Charles Adamo.

2.500.000 američkih dolara je uplaćeno profesionalnim triatloncima kao podrška za vreme COVID-19 pandemije, preko 15 lokalnih trka širom sveta smo ove godine podržali sa preko 300.000 američkih dolara nagradnog fonda, dok je 1.150.000 američkih dolara opredeljeno za PTO 2020 prvenstvo, koje ima novčane nagrade za sve kvalifikovane sportiste, i sada naša Politika porodiljskog odsustva – ništa od ovoga ne bi bilo moguće da se profesionalni triatlonci nisu udružili da formiraju PTO, rekao je Adamo.

Sve ovo je postignuto u neverovatno teškoj godini i predstavlja priznanje pozitivnom uticaju koji ujedinjeno telo PTO profesionalaca može imati u našoj zajednici.

Charles Adamo, izvršni predsednik PTO-a

Pored politike porodiljskog odsustva, PTO je usvojio politiku roditeljskog odsustva koja omogućava profesionalcima PTO koji postaju roditelji da oduzmu do četiri meseca roditeljskog odsustva sa trke, a da to ne utiče na njihovu svetsku rang listu PTO i s tim povezane godišnje isplate bonusa.

Izvor: protriathletes.org

2. Božićna brdska kros trka Smederevska Palanka – najava trke
Trčanje po kiši i hladnom vremenu – motivacija i saveti
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed