* BEOGRADSKI MARATON ** Naslovna

Sjajnom Bibiću pobeda i rekord Beogradskog polumaratona

Nema komentara

Elzan Bibić obeležio je četvrto izdanje Beogradsog polumaratona na kojem je po izuzetno hladnom vremenu učestvovalo rekordnih 4080 takmičara iz 42 države. Reprezentativac Srbije je pobedio u trci na 21,095 kilometara sa vremenom 62:15 minuta.

Momak iz Novog Pazara je oborio rekord staze, koji je bio u vlasništvu Marokanca Mohameda El Gauzanija, koji je prošle godine štopericu zaustavio na 62:43. Bibiću su nedostajale samo četiri sekunde i da obori državni rekord u polumaratonu, koji je ostao u vlasništvu Janka Benše iz 1998. godine i iznosi 62:11. Pomenuti El Gauzani je završio na drugom mestu.

Do cilja je stigao za 62:57, dok je bronzanu medalju osvojio Čileanac Karlos Martin Dijaz sa 63:53. Četvrti je bio Vijani Nijokumiza iz Burundija (65:09), dok je kao peti kroz cilj prošao Dikson Nijakandi sa 66:47.

“Očekivao sam i hladnije vreme tako da mi je tokom trke bilo prijatno. Od starta sam krenuo jako praćen prošlogodišnjim ponednikom El Gauzanijem iz Maroka. Staza je veoma zahtevna ali i lepa, jer vodi kroz predivne delove Beograda, moram da priznam da sam uživao sam. Pred kraj sam bio siguran da ću oboriti državni rekord i previše sam se opustio u posldnjih 200 metara. Nije mi žao, jer sam na ovako zahtevnoj stazi pokazao da sam spreman i za daleko bolji rezultat. Morao sam nešto da ostavim i za sledeću godinu”, rekao je posle trke Bibić.

Nije bilo iznenađenja ni u trci dama. Kenijka Tereza Omoza, koja je došla u glavni grad Srbije sa najboljim rezultatom, pobedila je sa vremenom 72:38. Kavalina Nahimana iz Burundija kasnila je za pobednicom 16 sekundi, dok je još jedna Kenijka Silvija Meduga osvojila treće mesto sa 77:06 minuta.

Đuro Borbelj prvi na 10km

U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca slavio je Đuro Borbelj, predstavnik Srbije, sa rezultatom 31:11 minuta. Drugi je bio Vjačešlav Sokolov iz Rusije (31:55), a kao treći  je na postolju završio Uroš Gutić (32:50). Na istoj distanci u konkurenciji dama prva kroz cilj je prošla Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Osim polumaratonske i trke na 10 kilometara, održana je i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sve donirana sredstva namenjana su
Humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

“Ovako masovna trka daje nam podstrek da nastavimo dalje i da sledeće godine ove brojke budu još bolje. Fokus će i u budućnosti biti na zadovoljstvu svih naših trkača i jednistvenom ugođaju koje nude trke u organizaciji Beogradskog maratona”, istakao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš i potom dodao:

“Elzan Bibić je bio blizu obaranja državnog rekorda, i ostali elitni takmičari su opravdali očekivanja po veoma hladnom vremenu pa i iz tog takmičarskog aspekta možemo da budemo zadovoljni. Veoma mi je drago da je i ovaj događaj poprimio značajan međunarodni karakter, a za nas je svakako najvažnije da smo za ovih godinu i po dana vratili poverenje trkačke zajednice u Srbiji i to je ono što nas sve čini ponosnim”, zaključio je Habuš.

Beogradskim polumaratonom, održanom u organizaciji Beogradskog maratona pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Srpskog atletskog saveza i stavljena je tačka
na ovogodišnju trkačku sezonu u Srbiji.

Jakob Ingebrigtsen završio sezonu zbog povrede
500 trkača ostalo bez medalje na maratonu u Filadelfiji

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed