* NaslovnaTrkačka klinika

Upala mišića i zamor mišića su problem a da li je masaža rešenje?

1 komentar

Upala mišića je neretka pojava nakon jakih treninga. Međutim, mnogi trkači se vode devizom da se “klin klinom izbija”, te uprkos upali nastavljaju da rade trening već sutradan. Da li je možda rešenje u redovnim masažama?

Benefiti masaže:

 • Ubrzava se (mikro)cirkulacija, tj. njome se povećava transport kiseonika, a otklanjaju toksini nastali tokom treninga.
 • Otklanja stres i napetost – umanjuje lučenje kortizola, hormona nadbubrežne žlezde koji izaziva stres.
 • Aktiviraju se limfni putevi, kojima se izbacuje višak vode iz tela.
 • Izbacuje mlečnu kiselinu – otpadni materijal koji ostaje posle mišićne aktivnosti. Mlečna kiselina nakupi u velikim količinama i ne izbace blagovremeno postaje toksična, počinje da se širi i stvara bol u mišićima.
 • Ubrzava zarastanje pokidanih i oštećenih ligamenata, tetiva, mišića i pripoja, samim tim i vraćanje u formu i ritam treninga.

Svako ko ode na masažu nakon treninga sigurno se bolje oseća. Inflamatorno dejstvo masaže (smanjuje zapaljenje mišića) i ima efekat kao da ste popili analgetik.

Takođe, masažom se povećava aktivnost mitohondrija. Mitohondrije su ćelijske organele koje predstavljaju glavno mesto stvaranja energije u mišićima. Kada se mišići naviknu na naporne treninge, broj mitohondrija u ćelijama se povećava, a takođe istru stvar čini i masaža.

Masažu je najbolje izvesti odmah nakon fizičke aktivnosti zbog momentalnog izbacivanja toksina i brzog oporavka od velikih napora. Time se sprečava taloženje toksina i telo se brže vraća u stanje opuštenosti i spremnosti za nove treninge, drugim rečima masažom se ubrzava oporavak od treninga i deluje pre nego što se upala mišića pojavi.

masaža i upala mišića

Masaža može da se koristi kao prevencija ili terapija u zavisnosti od namene i načina upotrebe.

Ukoliko nemate vremena da odmah nakon treninga odete da vas profesionalni terapeut izmasira, možete to i sami uraditi kod kuće.

S tim u vezi, obavezno koristite neko kontaktno sredstvo – ulje za masažu (ima raznih, ali npr od lavande i mente deluju veoma opuštajuće), ili pak Magnezijum hlorid gel čijom apsorspcijom ćete još više i brže doprineti regeneraciji mišića i tetiva.

Trčanje po kiši i hladnom vremenu – motivacija i saveti
Brže ne znači bolje na maratonu. Detaljna analiza maratonskog tempa koja pokazuje da su maratonke bolji trkači od maratonaca
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

 • Dušan Popović
  februar 23, 2020 10:56

  Ne postoji nijedno ozbiljno istraživanje koje kaže da masaža uklanja upalu mišića. Sve je to samo privremeno. Kada do upale dođe – kasno je. Prvo se mora tačno znati šta je upala mišića i tada postaje jasno da mnoge stvari za koje mislimo da pomažu posle treninga (masaža, istezanje) ne otklanjaju upalu do koje će doći sutradan.
  Kod trčanja, upala mišića je veoma retka, ono što neke ljude uglavnom boli su tetive i ligamenti, dok sam kvadriceps i zadnja loža mogu da se upale samo kod jakih sprintova i trčanjem nizbrdo.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed