* Naslovna

Preskakanje vijače i 6 razloga zašto je korisno trkačima

Nema komentara

Prošle nedelje smo pisali o 10 prednosti koje preskakanje vijače donosi našem zdravlju, a sada vam donosimo šest razloga zašto je dobro za trkače.

Preskakanje vijače može biti izuzetno korisna vežba ako se doda našoj rutini. Bilo da je trening fokusiran na snagu ili povećanje izdržljivosti, savršena je vežba za celo telo.

Postoji niz prednosti koju donosi trkačima; ne samo da poboljšava tehnike disanja, već koordinaciju i ritam, koji su nam generalno jako važni i kad trčimo.

Iako smo većinu ovih prednosti već pomenuli, sada ističemo zašto i kako mogu biti korisna konkretno trkačima. Pa da vidimo:

Preskakanje vijače poboljšava koordinaciju

Vijača razvija stabilan i pravilan odnos između očiju, stopala i ruku. Ovo utiče pozitivno na sposobnost trkača da kinetični poveže različite delove tela. Kada ponavljamo isti pokret iznova i iznova, ušemimo se i kao rezultat ostajemo lagani na nogama. Takođe, pomaže da povećamo svoje veštine merenja vremena.

Preskakanje vijače poboljšava tehniku disanja i kardiovaskularni sistem

S obzirom na toda je preskakanje vijače aerobna vežba, to znači da jača ceo kardiovaskularni sistem. Ovo znači da se povećava broj otkucaja srca, kao i zdrav protok krvi. Isto kao i dok trčimo, moramo pronaći svoj obrazac disanja. Gradimo i izdržljivost i snagu u isto vreme.

Preskakanje vijače smanjuje rizik od povreda

Svaki trkač se u nekom momentu susreo sa povredom. Težimo da ih izbegnemo i predupredimo, jer budimo realni, nikada nije zabavno lečiti uganuće skočnog zgloba ili se konstantno plašiti kidanja ligamenata kolena.

Zato, ako želimo da smanjimo ovaj rizik, mogli bismo se usredsrediti na jačanje grupa mišića koji podupiru stopala, zglobove i kolena.

Ako preskačemo vijaču, kontinuirano gradimo mišiće u ovim oblastima i pružamo zdraviju osnovu.

Mnogi rehabilitacioni centri koriste vijaču kao način da povrate mišićno tkivo oko zglobova, tetiva i ligamenata.

Preskakanje vijače razvija nove motoričke obrazace, odnosno kružne pokrete ruku i ritmičkog skakanja istovremeno. Photo by Don J from Pexels

Preskakanjem vijače poboljšavamo ritam i tempo

Više od pukog praćenja ritma muzike koja nam je na plejlisti, ritam je ključan kada trčimo. Kadenca, koja se meri koracima u minuti, može se usavršiti i raditi na njoj ako se uklopi sa preskakanjem vijače.

Kao što je već pomenuto, tajming je sve kada preskačemo vijaču. Moramo da pronađemo pravi ritam, što nam kasnije jako koristi i u trčanju.

Preskakanje vijače izoštrava naše mentalne sposobnosti

Kažu da se trčanje sport mislećih ljudi. Preskakanje vijače zapravo poboljšava sveukupne kognitivne funkcije.

Izaziva razvoj novih motoričkih obrazaca, odnosno kružnih pokreta ruku i ritmičkog skakanje istovremeno. Ove nove motoričke funkcije stvaraju tok komunikacije u centralnom nervnom sistemu.

Mozak razgovara sa rukama, zglobovima i nogama kako bi dovršio potrebne funkcije za izvođenje vežbe.

Stimulisanjem ovih procesa, prirodno poboljšavamo svoje kognitivne sposobnosti i izoštravamo um.

Preskakanjem vijače jačamo mišiće ključne za trčanje

Kao što je već rečeno u delu o prevenciji povreda, preskakanje vijače može ojačati najvažnije mišiće u telu. Kada dodajemo trening snage za donji deo tela, posebno vežbe za zadnji deo mišića (listovi, zadnja loža, gluteus..), razvijamo mišiće koji povećavaju brzinu trčanja. Isto tako smanjujemo količinu energije koju će naše telo morati da potroši da poveća brzinu, čime se olakšava i trčanje.

Kako započeti preskakanje vijače?

Uobičajena zabluda u trčanju je da treninzi snage nisu važni. U stvarnosti, vežbe poput preskakanja vijače mogu biti, ne samo dobar dodatak, već i ključana stavka za uspeh trkača.

Potrebno je imati na umu nekoliko aspekata vežbe: uverite se da ne skačete previsoko, i ne zaboravite da nikada ne ispružate zglob ili ruke predaleko od tela.

Vežbajte pravilan doskok tako što ćete lagano skakati sa blago savijenim kolinima i istovremeno se vraćati sa obe noge na tlo.

Imajući sve navedeno u vidu, obratite pažnju kako vaše performans raste kada uvedete i vijaču u vaše trening.

Da li ste već uveli preskakanje vijače u vašu rutinu? Pišite.

Dehidracija i kako da znate da li ste hronično dehidrirani, a da niste ni svesni
Bundeva – tri zanimljiva recepta koja bi trebalo da isprobate
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed