* NaslovnaPatike za trčanje

Nike React Infinity Run 2 Flyknit – patika sa najdužim imenom, ali šta je unutra? [RECENZIJA]

Nema komentara

U našu trkačku laboratoriju u redakciji Trčanje.rs stigle su nam na testiranje Nike React Infinity Run 2, nove Nike patike na React peni. U okviru “Run Fearless” projekta razvija se nova serija patika za svakodnevno trčanje koja će omogućiti trkačima da trče bez povreda – pa hajde da vidimo šta je unutra.

Trkači znaju šta žele od trkačkih patika: da su mekane (bolja amortizacija), da imaju veći povrat energije (veća responzivnost). Patike treba da su lagane i da traju dugo.

Još uvek je je nemoguće ostvariti sve najbolje karakteristike patika koristeći jednu tehnologiju, pa brendovi koriste miks različitih. Na primer, inovacija na tržištu je bila i Kipčogeova patika koja je kombinovala karbonsku ploču (responzivnost), penu (amortizacija i responzivnost), ali i vazdušni đon, a koja je danas dostupna i u slobodnoj prodaji.

U svakom slučaju pre nastavka čitanja, pogledajte video koji sam snimio za Nike i recenziju za Nike React Infinity Run 2.

Pretplatite se na Trčanje.rs Youtube za nove filmove iz sveta trčanja

Čitaj više: Kako Run Fearless daje doprinos smanjenju trkačkih povreda? Pogledajte zvaničnu stranicu na Nike sajtu ovde.

React pena u svetu trčanja

Nike je sa React penom išao na jedno obećanje: i amortizacija i respozivnost (u dovoljnoj meri) u jednoj patici. Plus trajnost (React se sporije gubi svoja svojstva od drugih pena).

Pena je lansirana u junu 2017. godine u košarci, da bi se odatle prenela na trčanje u 2018. Košarka je dinamična – igrači neprestano menjaju i brzini i pravac kretanja (respozivnost i brzine reakcije), uz trčanje i skakanje (amortizacija).

Patika je stabilnija od svih prethodnih verzija tako da sa njom možete trčati i po neravnim terenima, kao što je i ovaj Dunavski kej na 25. maju

Patika je preneta na trčanje u 2018. godine, kada smo i mi kao Trčanje.rs uradili test ovog globalnog fenomena – Nike Epic React. Ja sam moj par bukvalno uništio do sada, a sa njima sam i istrčao ceo maraton na Ironman Italy u septembru 2019. godine. Patike su dugo bile moje jedine patike za trčanje i zasluženo su otišle u penziju, potvrđujući trvrdnju da React ima dugu trajnost.

Patika za svakodnevno trčanje. Koristim je u rotaciji sa bržim patikama za intervalne treninge i trke.

Specifkacija Nike React Infinity Run 2

  • Svakodnevni trening
  • Patika za normalne pronatore, ali sa puno podrške za stabilnost
  • Drop od 9mm
  • Poboljšani komfor i unapređenje gornjišta uz Flywire pertlanje
  • Više podrške u peti uz više pene i isto tako više pene u jeziku 
Više pene u peti i jeziku, kao i bolje pertlanje daju veći komfor i osećaj prijanjanja stopala u patici

Mogućnosti za poboljšanje u narednoj verziji

Mišljenja sam da su patike za trčanje u poslednjih 3-5 godina toliko napredovale, da više nema loših patika za trčanje. Posebno kada cena patika pređe određeni prag – više nema loših patika, samo je pitanje da li vam se sviđa osećaj u njima dok ih isprobavate u radnji.

Digresija: Slično kao i sa vinom, u cenovnom rangu od 2-5 EUR ima mnogo loših vina i retko je da pogodite pristojno pitko vino koje je balansirano. Naravno nećete dobiti puno ukusa (karakteristika) za te pare, ali možete naći lepo stono vino za svakodnevni ručak. Ali već od 10 EUR gotovo po pravilu sve etikete su solidne i jako je retko da nađete očajno vino. Posle 20 EUR verovatno nećete ni osetiti sve nijanse boljih vina – isto kao da vam daju vrhunske trkačke patike, a vi ne možete trčite intervale ispod 4:00 – te patike vam i ne trebaju.

Konkretno, Nike Infinity Run 2 je patika iz gornjeg cenovnog ranga i njoj nema puno zamerki. Ono što očekujem da će biti novost u novoj iteraciji jeste smanjivanje težine patike i eventualno nivelisanje cene, ukoliko tržište bude to tražilo od proizvođaća za ovu kategoriju svakodnevnih trenerica.

Patiku smo dobili na testiranje od strane Nike distributera. Test patika je napravljen nakon nedelju dana trčanja i pretrčanih 30km. Nike React Infinity Run 2 možete pronaći u Nike Shopovima u BW Galerija, Ušću i Ada Mall, kao i u Run’N’More specijalizovanoj radnji za trkače.

Svetska Elita se vraća u Beograd: odbrojavanje je počelo. Svetsko prvenstvo u atletici počinje za godinu dana a sada su objavljeni raspored i sistem kvalifikacija
Najnovije istraživanje motivacije sportista pokazuje da trkači žele da se vrate na trke
Tags: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed