* NaslovnaZdravlje

Neuro-nauka otkriva: Vežbanje može da vas učini boljim liderom

Nema komentara

Kada se dese neke zastrašujuće stvari u životu, kao što je trenutno aktuelna globalna kriza izazvana koronavirusom, prirodno je osećati se nesigurno, neizvesno i čak uplašeno. Sve to utiče na našu sposobnost liderstva u poslu. Jedan od najboljih načina da te krizne situacije prebrodimo brže je vežbanje.

Istraživanja pokazuju da hronični stres utiče da lideri postaju demotivisani i skreću fokus sa svog tima na sebe. Bez obzira koliko ste mentalno jaki i dalje reagujete emotivno u tim situacijama, posebno u vezi sa stvarima koje su izvan vaše kontrole.

Ipak, ono što možemo kontrolisati su naše reakcije i neuro-nauka pokazuje da aerobno vežbanje ima moć da momentalno snizi nivo anksioznosti i da taj efekat traje satima nakon vežbanja.

Samo 20 minuta umerenog aerobnog vežbanja podiže raspoloženje u trajanju od čak 12 sati.

Prema drugom istraživanju, vežbanje amortizuje efekte preterane emotivne izloženosti. Ako vežbate, nećete samo redukovati anksioznost već ćete bolje održati taj redukovani nivo anksioznosti kada se suočite sa emotivnim situacijama.

Fenomen poznat kao „Runner’s high“ 

Vežbanje oslobađa neurotransmitere kao što su endorfin, serotonin, kao i gama aminobuternu kiselinu (GABA)i  moždani neurotrofni faktor (BDNF), koji oponašaju efekat koji nastaje konzumiranjem kanabisa

46% učesnika Serbia Business Run su lideri timova koji dolazieiz menadžmenta kompanija

Pored toga što nam omogućava da skrenemo pažnju sa stresnih situacija, aerobik menja i način na koji mozak funkcioniše. Vežbanje aktivira frontalnu regiju mozga koja pomaže u kontroli amigdale što utiče da izađemo iz takozvanog borbenog –  „fight or flight“ moda.

Nauka potvrđuje da trening u periodu pauze od posla pomaže da se “uzemljimo” kada smo u stresu.

Vežbanje poboljšava kardiovaskularni sistem

Stres negativno utiče na naše disanje – skraćivanje daha i plitko disanje se obično dešava kada smo nervozni ili uplašeni. Redovna aerobna akivnost poboljšava naš kardiovaskularni sistem – vežbanjem efikasnije iskorišćavamo kiseonik omogućavajući telu da prekine spiralu stresa i obnovi nivo kiseonika.

Što ste više fit, vaše telo bolje izlazi na kraj sa stresom.

Poruka je jasna – vežbajte. Ako je moguće napolju. Istraživanja pokazuju da provođenje vremena u zelenilu snižava krvni pritisak i redukuje nivo kortizola

Šetanje kroz prostore sa zelenilom nasuprot kroz urbane sredine smanjuje nivo frustriranosti i povećava nivo “meditacije”.

Ne treba da trenirate previše intenzivno

Da biste iskoristili sve ove blagodeti ključ je da trenirate na nivou koji održava vaš puls na 70-85% maksimalnog srčanog pulsa. Generalno, maksimalni puls se izračunava tako što od 220 otkucaja u minuti oduzmete vaše godine, iako taj nivo varira.

Studije pokazuju da je intervalni trening mnogo bolji u redukciji stresa i anksioznosti od šetanja. S druge strane, šetanje je mnogo bolje u poboljšanju kognitivnih sposobnosti i pamćenja.

Manje stresa, manje anksioznosti. Bolje raspoloženje. Sve to će vas u kriznim periodima učiniti boljim liderom.

Lideri u domaćim kompanijama trče na Digital Serbia Business Run

Broj menadžera koji vode timove u kompanijama iz Srbije i bave se trčanjem kao svojim hobijem, ali ujedno motivišu svoje timove da ih prate je sve veći.

46% učesnika trka Serbia Business Run trka dolazi iz top i srenjeg menadžmenta.

Neki od dobrih primera koji su svojim liderstvom pokrenuli svoje timove da budu aktivni su i ambasadori Serbia Busienss Run serije Branimir Gajić – Infostud, Nenad Bogar – Heavyform, Dragana Kurtović – NIS

Digital Serbia Business Run se ove godine održava u formatu prilagođenom bezbednosti učesnika. Ceo septembar je mesec aktivnih zaposelnih, a kako možete da učestvujete i vi sa vašom kompanijom pogledajte OVDE

Izvor: Neuroscience Reveals Exercise Can Make You a Better Leader

Nova teorija o efektima vežbanja protiv raka – Ne samo da vežbanje smanjuje šansu da dobijete rak, već produžava život i povećava šanse za pobedu
Nordijsko hodanje je idealan oblik rekreacije za početnike, starije osobe koje žele da budu aktivne i one sa viškom kilograma
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed