* NaslovnaOna trčiUltramaratonVesti

92-godišnjakinja postala najstarija žena koja je završila maraton

1 komentar

Mathea Allansmith iz Koloa, Havaji zvanično je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija žena koja je istrčala maraton. Ona je oborila rekord na maratonu u Honoluluu u decembru, i istrčala za 11:19.49 sekundi. U tom momentu imala je 92 godine i 194 dana. Prethodne godine istu stazu je istrčala za 10:48 u 91. godini.

Pročitajte i: 75-godišnjakinja Jeannie Rice oborila tri svetska rekorda u svojoj starosnoj grupi

Allansmith, koja je od tada napunila 93 godine, rekla je za Ginisovu knjigu rekorda da nije usporila od svog rekordna na Havajima.

„Treniram tokom cele godine, ali povećavam kilometražu počevši od 18 nedelja pre maratona“, rekla je ona. „Tempo i broj milja po je promenljiv, ali bez obzira na sve, treniram šest dana u nedelji. Ovih dana, u proseku, trčim 36 milja nedeljno.”

Sve prednosti zdrave ishrane i aktivnog načina života

Doktorka u penziji, koja je počela da trči sa 46 godina, primetila je da je njena karijera lekara donela kući prednosti zdrave ishrane i aktivnog načina života na telo i um.

„Vidim direktnu vezu između kretanja i zdravlja. … Rekla bih da mi je moj zdrav način života omogućio da održim veoma visok kvalitet života“, rekla je ona.

Uzbuđenju obaranja svetskog rekorda doprinelo je i to što se on desio na njenoj omiljenoj stazi – Maratonu u Honoluluu.

„Maraton u Honoluluu je moj omiljeni maraton, delom zato što ne zatvaraju kapiju u određeno vreme, što omogućava čak i najsporijim trkačima da završe trku. To je jedna od najboljih trka. Fantastična registracija, i čitav proces čine učešće sjajnim iskustvom“, rekao je Allansmith. Bilo je nekoliko grupa ljudi koji su me snimali i bodrili, iako sam prešla cilj nekih 11 sati nakon početka trke. Osetila sam ogroman osećaj dostignuća i radosti.”

Pročitajte i: Nedavna istraživanja su otkrila da je srčani udar povezan sa treningom retkost kod starijih osoba

Allansmith je rekla da planira da trči maratone što je duže moguće. Dodala je da se nada da njen nedavni svetski rekord neće biti i poslednji. Napomenula je da planira da pokuša da obori rekorde za najstariju trkačicu koja je završila 10K i polumaraton tokom ove godine.

Izvor: Canadian Running

Ishrana po krvnim grupama: Da li je ovo pravi pristup za vas?
Želite da počnete da trčite u pedesetima? Evo šta bi trebalo da znate

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed