* NaslovnaVesti

11.000 trkača diskvalifikovano sa Mexico City maratona zbog varanja

Nema komentara

Oko 11.000 takmičara je diskvalifikovano sa Mexico City maraton nakon što se pokazalo da mnogi trkači nisu prešli potrebnu distancu od 42,195km. 11.000 trkača od ukupno 30.000 je diskvalifikovano zbog navoda da su varali na trci. Više od trećine ukupnog broja trkača!

Pročitajte i: Netflix najavio dokumentarac o najboljim sprinterima iz produkcije „Drive To Survive“-a

Prema zvaničnicima trke, trkači su diskvalifikovani jer se podaci praćenja nisu podudarili sa rutom. Značajan broj trkača nije prešao obavezne kontrolne tačke postavljene na svakih 5 km rute. Ove kontrolne tačke imaju za cilj da osiguraju da takmičari pokriju celu stazu i da ne traže prečiceu kako bi spustili svoje vreme.

Istraga je pokrenuta nakon brojnih pritužbi drugih takmičara koji su posmatrali sportiste kako koriste vozila, bicikle i javni prevoz kako bi sekli deonice staze.

Varanjem do kvalifikacija za Bostonski maraton

Fotka: GETTY

Organizatori trke izdali su zvanično saopštenje za novine Marca:

„Institut za sport Meksiko Sitija obaveštava da će nastaviti da identifikuje one slučajeve u kojima su učesnici KSL Mexico City Marathon-a Telcel 2023 pokazali nesportsko ponašanje tokom događaja, i njihovi rezultati će biti poništeni. ”

Pročitajte i: Svetski juniorski rekorder na 100 metara suspendovan zbog dopinga

U saopštenju se dalje ističe širi značaj ovog istorijskog maratona:

„Ovaj prestižni događaj ne samo da predstavlja izuzetnu proslavu za sve stanovnike glavnog grada, već služi i kao prilika da se reafirmišu transcendentalne vrednosti sportskog duha.”

Maraton ima zlatnu akreditaciju Svetske atletike i jedna je od najpopularnijih trka u Latinskoj Americi, koja privlači skoro 40.000 učesnika godišnje. Nažalost, ovo nije prvi slučaj masovnog varanja u istoriji trke. Maraton je 2018. diskvalifikovao više od 13.000 trkača, preneo je Canadian Running, koji su varali kako bi se kvalifikovali u poslednjem trenutku za Bostonski maraton 2019.

Mexico City Marathon privlači hiljade trkača. Najpre zato što se radi o jednoj od završnih trka za kvalifikaciju za Bostonski maraton za narednu godinu. Maraton u Meksiko Sitiju tradicionalno prati istu rutu kao i Olimpijski maraton 1968.

Nepoznati čovek hteo da napije maratonce na Mexico Ciry maratonu

Prošle godine na istom maratonu, nepoznati čovek snimio je sebe dok je sipao beli rum na okrepnoj stanici sa vodom i objavio na društvene mreže.

Prema izveštajima, muškarac je bio u alkoholisanom stanju i sipao je piće u čaše oko 6 sati ujutru nakon što je izašao iz noćnog kluba. Na snimku se vidi da je imao za cilj da napije maratonce.

Okrepa sa vodom se nalazila blizu 21. kilometra, a konzumacija nerazblaženog alkohola u kombinaciji sa naporom mogla je biti opasna. Na sreću, nijedan trkač nije pio rum jer su volonteri na vreme shvatili šta se dogodilo i izbacili alkohol.

 

BESPLATNA #BeActive noćna štafetna trka u paru ove godine u Zrenjaninu!
Zašto vam je potrebna snaga za trčanje?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed