blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Kurje oko i trčanje – Zašto nastaju i kako se tretira?

Dok kurje oko retko izaziva ozbiljne probleme, može izazvati bol i iritaciju trkačima isto kao i žuljevi. Kurje oko je područje zadebljane kože koja se može upaliti. Često se kao uzrok navode neadekvatne cipele, a Američka akademija za sportsku medicinu tvrdi da 85% javnosti nosi cipele koje su premale. oureverydaylife

Šta je kurje oko?

Prema zdravstvenom vodiču Njujork Tajmas, kurje oko je zapravo zaštitni mehanizam. Iako trkači često osećaju da im je potrebna zaštita stvari su malo drugačije. Pritisak ili trenje uzrokuje da koža formira sloj mrtvih ćelija kože u malom području. Kurje oko često ima oblik konusa sa zaobljenim jezgrom koje može izazvati bol. Mekane kurje oči, koje se nalaze na vlažnim mestima se mogu oljuštiti.

Tenisko kurje oko? Šta je to?

Ovo je specifična vrsta kurjeg oka i javlja se na vrhu drugog ili trećeg prsta. S obzirom na položaj, obično ga prati krvarenje iz nokta. Iako se zove teniski kurje oko, najčešće ga zaprate atletičari, fudbaleri, gimnastičari, i plesaši pored, naravno, tenisera.

Zašto se stvara kurje oko?

Postoji nekoliko uzroka zašto se kurje oko javlja. Budući da su prsti na području koje je često zahvaćeno kurjim okom, odgovorne su situacije koje izazivaju pritisak na prste.

Cipele ili čarape koje ne odgovaraju, kao i cipele koje su previše opuštene izazivaju njihovu pojavu.

Labave cipele povećavaju trenje, pogotovo pri trčanju. Ako su vam nožni prsti neobičnog oblika, i trljaju se jedan o drugog, dolazi do javljanja kurjeg oka.

Kako se leči?

Preporučuje se smanjenje pritiska i debljine kože za lečenje kurjih očiju. Jastuk za kurje oko se može koristiti za ravnomernu raspodelu pritiska na području sa strane stopala tokom trčanja. Za kurje oko između prstiju pokušajte odvojiti prste pamukom ili vunom. Da biste smanjili debljinu kože, potopite zahvaćeno područje da biste ga omekšali, Nežno koristite kamen za pete (plovućac). Postoje posebno dizajnirani trimeri za kurje oči koji mogu biti od pomoći. Budući da trčanje stvara dodatni stres na stopala, trkači bi trebalo da posete lekara radi uklanjanja kurjeg oka.

Dakle, opcije su sledeće:

 • Patike odgovarajućih veličina – ako su preuske prsti će vam se stalno skupljati i trljati, a ako su prevelike, stopalo će konstantno kliziti napred-nazad dok trčite. Ovo ne sa mo da može izazvati kurje oko, već potencijalno i druge patološke poremećaje u stopalu kasnije.
 • Debridman – medicinsko uklanjanje zadebljalog kožnog tkiva koje uzrokuje bol
 • Jastučići za kurje oko – koji se koriste kako bi se sprečilo da se bolna područja vašeg stopala guraju o cipele.
 • Ortoze – za prevenciju bolnih kurjih očiju su korisne ortoze za ublažavanje pritiska
 • U retkum slučajevima ozbiljnog kurjeg oka neophodna je terapija ili (ne daj Bože) hirurška intervencija

Šta mogu da uradim da izbegnem sve ovo?

Uz dodatni pritisak i trenje na stopalima, idealna obuća je ključno sredstvo za prevenciju kurjeg oka. Američki koledž sportske medicine nudi sledeće savete koje treba imati na umu pri kupovini patika za trčanje.

Potražite cipele koje imaju centimetar prostora između najdužeg prsta i vrha cipele.

Cipele bi takođe trebalo da budu dovoljno široke, da ne budu tesne, ali i da ne dozvoljavaju stopalu mnogo kretanja.

Isprobajte cipele kasno u toku dana sa istim čarapama u kojima ćete trčati, ili u nekim debljim čarapama. Ostanite u njima najmanje 10 minuta da biste procenili kako vam čuče. Kada počnete da ih koristite, zapamtite da ih je potrebno razgaziti i da bi najbolje bilo da imate kratke sesije trčanja u njima, pre nego pto počnete da ih nosite non-stop.

Druga bitna stvar jeste da hidrirate kožu hidriranje kože koja pomaže telu da se uklone mrtve ćelije i predstavlja prevenciju kurjeg oka.

Neki od načina prevencije ali i tretiranja kurjeg oka su:

 • Gel štitnik da ublaži bol na najnepristupačnijim mestima između prstiju
 • Ulje iz kapsula vitamina E – odličan način da hidrirate kožu
 • Različite hidrantne kreme

Kako ste vi rešavali ovakve probleme? Pišite u komentarima.

6 Comments

6 Comments

 1. Alex Maric

  22.10.2021 at 18:58

  Hvala Vam puno na ovom tekstu, kao da ste znali da mi je bas on potreban sada.

  • Bojana Savić

   26.10.2021 at 11:30

   Drago mi je da je koristan! Trkački pozdrav :)

 2. Sladjan

  24.10.2021 at 00:54

  Cuo sam da prirodni propolis cak i leci kurje oko, i to od 4-5 mazanja.

  • Bojana Savić

   26.10.2021 at 11:31

   Zdravo Sladjane, hvala puno na savetu. Trkački pozdrav! :)

 3. S

  28.10.2021 at 00:29

  Bojana Savic
  Bilce mi drago ako se kod tebe to i potvrdi. Kako i da bude, objavi. Trkacki pozdrav!

 4. Sladjan

  28.10.2021 at 00:30

  Bojana Savic
  Bilce mi drago ako se kod tebe to i potvrdi. Kako i da bude, objavi. Trkacki pozdrav!

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Elzan Bibić, atletičar iz Novog Pazara, je pobedio u konkurenciji seniora ovog vikenda na Warandecross krosu. Radi se o jednom od najistaknutijih kroseva u...

* BEOGRADSKI MARATON *

U Atini, gradu koji je centar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), potvrđena je odluka borda da Dejan Nikolić bude postavljen na funkciju...

* BEOGRADSKI MARATON *

Slogan Beogradskog polumaratona “Uvek više” je ovog vikenda postao stvarnost. Mohamed El Ghazouany iz Maroka i Cavalina Nahimana iz Burundija pobednici su 3. Jesenjeg...

Vesti

Nike izazov ovog vikenda! Testiraj koliko si brz/a, a Intersport nagađuje. Trči barem 30 s brže od 14 km/h  i osvoji Nike poklon! Najbrži...