* NaslovnaCOVID-19Zdravlje

Koronavirus i trčanje: Kada mogu da trčim nakon oporavka od koronavirusa?

5 komentara

U kakvoj su vezi koronavirus i trčanje? Ako ste bili zaraženi korona virusom i sada ste počeli da se osećate bolje, možda se pitate: Kada mogu da trčim nakon oporavka od koronavirusa?

Pandemija COVID-19 je situacija koja se brzo razvija i bolest i oporavak se razlikuju na individualnoj osnovi. Za specifične informacije na osnovu vaše bolesti i plana lečenja obratite se svom lekaru.

Evo nekoliko koraka, koje predlažu stručnjaci, koje biste trebali da preduzmete da biste se bezbedno vratili trčanju posle COVID-19.

Nažalost, još uvek ne razumemo sve detalje o dugoročnim efektima COVID-19 na telo, posebno na organe poput srca i pluća. Zbog toga povratak na uobičajene treninge nakon oporavka od koronavirusa treba da bude oprezan i postepen.

Koliko duga pauza od trčanja treba da bude ako vam je dijagnostikovan COVID-19?

U ovom trenutku smernice o tome kako da se ponašate u ovoj situaciji su svuda, što govori o tome da niko zaista ne zna pravi odgovor.

Ono što je sigurno to je da osoba definitivno treba da sačeka dok se potpuno ne oporavi od svojih simptoma.

Međutim, imajte na umu da ova bolest ponekad pogađa ljude u više faza – počinjete da se osećate dobro, a zatim nastupa druga faza simptoma.

Zbog toga, da biste bili sigurni da je sve uredu, sačekajte 10 do 14 dana nakon potpunog rešavanja simptoma pre nego što nastavite sa bilo kojom normalnom aktivnošću.

A i onda kada počnete ponovo da da trčite ili vežbate, to bi trebalo da bude postepen i lagan povratak.

Za vreme dok ste bolesni, ne znači da biste trebali da napravite potpunu pauzu od bilo koje vrste pokreta. Pod odmorom mislimo da ne učestvujemo u napornim vežbama, ali je važno je da hodate, da se krećete i da budete pokretni.

Pre ponovnog vežbanja, koje mere predostrožnosti treba da preduzmete?

koronavirus i trčanje

Ako vam je dijagnostikovan COVID-19, posebno ako je za vašu bolest potrebna hospitalizacija, treba da se obratite lekaru. U zavisnosti od težine vaše bolesti, takođe može biti korisno dobiti EKG, testove krvi i druge detaljne analize srca.

Posebno ako ste bili na respiratoru, trebalo bi da u saradnji sa svojim lekarom uradite EKG kako biste bili sigurni da nema većih promena.

Glavni razlog za pregled srca je taj što se brinemo zbog retkog rizika od srčanog udara ili, što je zabrinjavajuće, aritmije (nepravilan rad srca) koji bi mogao dovesti do iznenadne srčane smrti. Ovo će biti neverovatno retko, ali moguće.

Izjavio je za Runnersworld doktor sa univerziteta Yale, Brian Clark.

Sa druge strane, kada su u pitanu pluća rizik je drugačiji. Ne postoji nešto što bi se pokazalo na testiranju plućne funkcije što bi pomoglo u otkrivanju rizika od iznenadne smrti i, zbog toga, testiranje plućne funkcije može biti rezervisano za ljude koji imaju simptome, objašnjava Clark.

Ako ste bili na respiratoru kratak vremenski period, na primer nekoliko dana, ne treba vam nužno proveriti plućnu funkciju, ali ako ste bili duže vrieme na respiratoru, verovatno ste doživeli oštećenje plućne funkcije i moglo bi vam koristiti testiranje plućne funkcije, objašnjava Clark.

Clark predlaže da se sa testiranjem plućne funkcije sačeka najmanje tri meseca nakon akutne bolesti, jer je oporavak spor i to bi ljudima omogućilo više vremena da se stabilizuju.

Ako ste trkač rekreativac i imate blaži slučaj korona virusa, verovatno je u redu da sačekate 10 do 14 dana nakon rešavanja simptoma, a zatim nastavite sa oprezom. (Uvek je dobra ideja da se obratite lekaru, posebno ako imate bilo kakvih nedoumica.)

Ako vam je dijagnostikovana COVID-19, kako se bezbedno vratiti vežbanju?

Iako nema jasnih dokaza o povratku sportskom režimu, ponovno pokretanje ne više od 50 procenata vašeg osnovnog tempa i daljine verovatno je put kojim treba ići, kaže Clark.

Kada započnete ponovo sa trningom, želećete da nadgledate kako se osećate. Trebalo bi da očekujete da se na treningu osećate teže i gore nego što ste navikli nakon kombinacije bolesti i dužeg odmora.

Nakon što započnete sa 50 procenata onogo što vam je bilo normalno pre korona virusa, možete postepeno povećavati intenzitet vežbanja i razdaljinu nedeljno. Doktori predlažu povećanje intenziteta / kilometraže za oko 10 procenata svake nedelje dok se ne vratite u svoj uobičajeni ritam.

Koji su znaci zbog kojih biste trebali odustati od vežbanja kada ponovo započnete?

Možda se nećete odmah osećati dobro na treningu zbog uklanjanja kondicije sa vremena van treninga, kao i zbog mogućih dugotrajnih efekata virusa. Ako imate više kratkog daha nego što biste očekivali, ili nelagodnost u grudima zbog lupanja srca, konsultujte se sa svojim lekarom, kaže kardiolog Patrick Green sa UCHealth Heart and Vascular Clinic.

Dakle, ako su vaši treninzi podnošljivi, ali izazovni i možete zadržati isti napor tokom određenog vremena dok vam ne postane lakše, verovatno osećate efekte gubljenja kondicije kao posledicu korona virusa.

Ali budite oprezni jer je lako pogrešiti i pomešati gubljenje kondicije sa mogućim stanjem da ste i dalje bolesni, kaže doktor Clark.

Neki simptomi koje treba da pratite su bol u grudima, nesvestica ili osećaj kao da ćete se onesvestiti, ako osetite bilo šta od ovoga znači da morate da se zaustavite odmah. Nemojte da čekate da ovo prođe samo od sebe već idite pravo kod svog lekara.

Kratkoća daha kao i osećaji težeg trčanja ili vežbanja mogu biti i zbog toga što niste u formi. Ako su ova osećanja blaga i ne izazivaju veliku nevolju, u redu je da nastavite da poboljšate kondiciju. Uz dosledan, spor i stabilan trening, svake nedelje bi trebalo da se osećate bolje. Ako se to ipak ne dešava, tada je vreme da se obratite lekaru.

Izvor: Runnersworld

U kakvoj su vezi koronavirus i trčanje? Na jednom mestu ćemo pokušati da odgovorimo na sva pitanja koja svaki trkač postavlja a vezana su za bavljenje trčanjem i pandemiju COVID-19. Pratite novu kategoriju na sajtu za najnovije informacije – OVDE

Ovo su najčešće povrede u trčanju i načini kako da ih sprečite
Benefiti vežbanja za osobe sa dijabetesom i jednostavne vežbe u kućnoj varijanti (video)
Tags: ,

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Samo se nemojte zazati s ovim. Obim i posledice Covida nisu dovoljno ispitane. Ožiljci na plućima i drugim organima mogu biti prisutni i pored „dobrih“ rezultata, a kamoli osećaja „dobro sam“ bez testova. Tako da mudro, za ovo treba da prodje neko vreme.

  Odgovori
  • Apsolutno se slažemo, kao što je i više puta naglašeno u tekstu. Posledice Covida još nisu poznate do kraja ali je neophodno da počnemo da se bavimo tom temom, jer je dosta trkača bilo ili jeste zaraženo i pitanje se postavlja. Poruka koju mi želimo da pošaljemo je da svi budu na oprezu i da ne rade ništa što bi moglo da ih ugrozi, zato konsultujemo izvore koji su stručni i ostavljamo linkove do izvora.

   Odgovori
 • zelja mi je bila polumaraton u Madridu
  novembar 26, 2020 08:14

  Mnogi aktivni sportisti su umrli od ovog virusa, pluca nisu izdrzala.Zato polako sa oporavkom, ne zurite, sve vreme ovog sveta je pred vama AKO GA DRUGI PUT DOBIJETE NA DAR.

  Odgovori
 • Mnoga pitanja cekaju svoje odgovore,mislim da jedni drugima mozemo dosta pomoci u prenosenju iskustva kako je sve to izgledali posle prelezane Korone. Iskreno se nadam da cemo svi nastaviti tamo gde smo stali,ali strah od trajnih ostecenja postoji. Licno me jako zanima ova tema jer sam i sama prelezala Kovid pa stoga svaki interviju sa lekarima,ili sportistima bio bi od velike pomoci. Hvala

  Odgovori
 • JU Srednja stručna škola
  mart 15, 2021 17:58

  I ako sam imala blaže simptome virusa, mnogo sam se osećala iscrpljeno. Nisam imala zapaljenje pluća ali mi je izabrana doktorka rekla da ne smem da trčim tri meseca, bez obzira na sve. I baš je bila izričita. Tako da ni sama ne znam… Krenula sam lagano sa bržim hodom i vežbama da bi jedan dan baš lagano istrčala 3km. Opet posle toga čujem od još jednog doktora da nikako ne trčim. Evo, prošlo je već i 16 dana od prestanka izolacije i ne trčim.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed