Indeks telesne mase ili skraćeno BMI je statistički pokazatelj uhranjenosti pojedinca. On stavlja u odnos težinu i visini, a primenjiv je za sve osobe starije od 20 godina. Iako ne prikazuje procenat masti u organizmu, BMI je koristan pokazatelj koji se jednostavno meri.
Formula po kojoj se računa indeks telesne mase
BMI je odnos vaše mase i visine. Izračunava se jednostavno kada podelite masu vašeg tela izraženu u kilogramima sa kvadratom vaše visine izražene u metrima.
BMI se lako računa po formuli:
BMI = m / h2
m – masa osobe u kilogramima
h – visina osobe u metrima
BMI kalkulator
Vaša visina u metrima (format 1.91):
Vaša težina:
Vaš BMI je: ?
Šta znači moj rezultat
Ova statistička krivulja BMI se označava kategorijama: Teška pothranjenost, Pothranjenost, Slaba uhranjenost, Normalna uhranjenost, Preterana uhranjenost, Blaga gojaznost, Teška gojaznost…
Uz određenje vrednosti indeksa telesne mase se vezuje i određeni rizik za oboljenja. Jasno je da gojazne osobe češće pate od kardivaskularnih oboljenja, sklonije su infarktu…
BMI | Stepen uhranjenosti | Rizik za bolesti |
<15 | Teška pothranjenost | Vrlo visok |
15-17 | Pothranjenost | Umeren |
17-18.5 | Slaba uhranjenost | Minimalan |
18.5-25 | Normalna uhranjenost | Nizak |
25-30 | Preterana uhranjenost | Umeren |
30-35 | Gojaznost I stepena | Visok |
35-40 | Gojaznost II stepena | Vrlo visok |
>40 | Gojaznost III stepena | Ekstremno visok |
Indeks telesne mase se ne može upotrebljavati kao precizan način određivanja masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, koji su pravi kriterijumi za ocenu uhranjenosti.
Primer tipične greške i slučaja gde je BMI loš pokazatelj su recimo dve osobe od kojih jedna ima viška masnog tkiva i gojazna je, dok sa druge strane je bodibilder koji ima identičnu masu (težinu), ali i veoma razvijene mišiće.
Njihov indeks telesne mase bi takođe bio jednak (uzima u obzir samo visinu i težinu, a ne i količinu mišića) te bi lako mogli da zaključimo da su bodibilderi gojazni, što naravno nije tačno. U principu BMI je koristan, ali se za detaljniju analizu koriste i drugi pokazatelji poput procenta telesne masti (body fat, BF) putem „skinfold“ testa i bioelektričnim optorom.
Šta možete da uradite da promenite vaš BMI i smanjite rizik od oboljenja?
Ako vam je BMI visok i spadate u grupu preterano uhranjenih ili gojaznih osoba prva stvar koju treba da uradite jeste da se posavetujete sa vašim lekarom o načinima na koje možete da promenite situaciju.
Promenom ishrane do boljeg Body mass index-a
Ako vam lekar da zeleno svetlo, a to je gotovo sigurno, prva stvar koju možete da uradite jeste promena ishrane. Da bi ste smanjili BMI i samim tim i rizik od oboljenja savetujemo da se obratite stručnom licu, nutricionisti. Na našem sajtu možete da pročitate dosta informativnih članaka o ishrani – OVDE
Fizička aktivnost pomaže u regulisanju vašeg indeksa telesne mase
Sledeći korak je svakako fizička aktivnost. U zavisnosti od toga koliko je vaš BMi povećan, a u dogovoru sa lekarom, koji mora da isprati sve vaše telesne i zdravsvene parametre i da dozvolu da se bavite fizičkom aktivnošću i kaže vam kojim intenzitetom smete da trenirate izberite aktivnost koja vam najviše odgovara.
Ako vam je potreban plan za početak treninga trčanja koji će na umeren način da vas uvede u svet trčanja pogledajte neki od naših planova treninga za početnike
Šta ako mi je Indeks telesne mase manji od preporučene vrednosti?
Ako vam BMI kaže da spadate u grupu neuhranjenih osoba, za vas vrede isto što i za preterano uhranjene. Posavetujte se sa lekarom na koji način možete i koliko je potrebmo da povećate telesnu masu.
Izbegavajte gojenje po svaku cenu i unošenje loše hrane sa ciljem da se ugojite. Put do rešenja je i kod vas isti, hrana i trening.
I ako ovaj pokazatelj nije najbolji, želja nam je i da vam skrenemo pažnju na važnost dobre linije, kao jednog od načina da se preveniraju mnoge bolesti, a posebno kardiovaskularne – infarkt, visoki krvni pritisak…
1 komentar. Leave new
[…] BMI je i dalje relevantan za posmatranje celokupnog zdravlja osobe, ali isto tako valja napomenuti da on ne bi trebalo da bude jedini faktor koji se uzima u obzir, pogotovo kod sportista. […]