* NaslovnalifestyleMršavljenjeZdravlje

Šta je Indeks telesne mase ili BMI? Koliki je vaš BMI? Šta to znaći i šta možete da uradite ako je povećan? – BMI KALKULATOR

1 komentar

Indeks telesne mase ili skraćeno BMI je statistički pokazatelj uhranjenosti pojedinca. On stavlja u odnos težinu i visini, a primenjiv je za sve osobe starije od 20 godina. Iako ne prikazuje procenat masti u organizmu, BMI je koristan pokazatelj koji se jednostavno meri.

Formula po kojoj se računa indeks telesne mase

BMI je odnos vaše mase i visine. Izračunava se jednostavno kada podelite masu vašeg tela izraženu u kilogramima sa kvadratom vaše visine izražene u metrima.

BMI se lako računa po formuli:

BMI = m / h2

m – masa osobe u kilogramima
h – visina osobe u metrima

 

 

 

BMI kalkulator

Vaša visina u metrima (format 1.91):

Vaša težina:

Vaš BMI je: ?

Šta znači moj rezultat

Ova statistička krivulja BMI se označava kategorijama: Teška pothranjenost, Pothranjenost, Slaba uhranjenost, Normalna uhranjenost, Preterana uhranjenost, Blaga gojaznost, Teška gojaznost…

Uz određenje vrednosti indeksa telesne mase se vezuje i određeni rizik za oboljenja. Jasno je da gojazne osobe češće pate od kardivaskularnih oboljenja, sklonije su infarktu…

BMIStepen uhranjenostiRizik za bolesti
<15Teška pothranjenostVrlo visok
15-17PothranjenostUmeren
17-18.5Slaba uhranjenostMinimalan
18.5-25Normalna uhranjenostNizak
25-30Preterana uhranjenostUmeren
30-35Gojaznost I stepenaVisok
35-40Gojaznost II stepenaVrlo visok
>40Gojaznost III stepenaEkstremno visok

Indeks telesne mase se ne može upotrebljavati kao precizan način određivanja masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, koji su pravi kriterijumi za ocenu uhranjenosti.

Primer tipične greške i slučaja gde je BMI loš pokazatelj su recimo dve osobe od kojih jedna ima viška masnog tkiva i gojazna je, dok sa druge strane je bodibilder koji ima identičnu masu (težinu), ali i veoma razvijene mišiće.

Njihov indeks telesne mase bi takođe bio jednak (uzima u obzir samo visinu i težinu, a ne i količinu mišića) te bi lako mogli da zaključimo da su bodibilderi gojazni, što naravno nije tačno. U principu BMI je koristan, ali se za detaljniju analizu koriste i drugi pokazatelji poput procenta telesne masti (body fat, BF) putem “skinfold” testa i bioelektričnim optorom.

Šta možete da uradite da promenite vaš BMI i smanjite rizik od oboljenja?

Ako vam je BMI visok i spadate u grupu preterano uhranjenih ili gojaznih osoba prva stvar koju treba da uradite jeste da se posavetujete sa vašim lekarom o načinima na koje možete da promenite situaciju.

Promenom ishrane do boljeg Body mass index-a

ishrana smanjuje bmi

Ako vam lekar da zeleno svetlo, a to je gotovo sigurno, prva stvar koju možete da uradite jeste promena ishrane. Da bi ste smanjili BMI i samim tim i rizik od oboljenja savetujemo da se obratite stručnom licu, nutricionisti. Na našem sajtu možete da pročitate dosta informativnih članaka o ishrani – OVDE

Fizička aktivnost pomaže u regulisanju vašeg indeksa telesne mase

Sledeći korak je svakako fizička aktivnost. U zavisnosti od toga koliko je vaš BMi povećan, a u dogovoru sa lekarom, koji mora da isprati sve vaše telesne i zdravsvene parametre i da dozvolu da se bavite fizičkom aktivnošću i kaže vam kojim intenzitetom smete da trenirate izberite aktivnost koja vam najviše odgovara.

Ako vam je potreban plan za početak treninga trčanja koji će na umeren način da vas uvede u svet trčanja pogledajte neki od naših planova treninga za početnike

Šta ako mi je Indeks telesne mase manji od preporučene vrednosti?

Ako vam BMI kaže da spadate u grupu neuhranjenih osoba, za vas vrede isto što i za preterano uhranjene. Posavetujte se sa lekarom na koji način možete i koliko je potrebmo da povećate telesnu masu.

Izbegavajte gojenje po svaku cenu i unošenje loše hrane sa ciljem da se ugojite. Put do rešenja je i kod vas isti, hrana i trening.

 

I ako ovaj pokazatelj nije najbolji, želja nam je i da vam skrenemo pažnju na važnost dobre linije, kao jednog od načina da se preveniraju mnoge bolesti, a posebno kardiovaskularne – infarkt, visoki krvni pritisak…

 

Želite da počnete da trčite u pedesetima? Evo šta bi trebalo da znate
Merrell Agility Peak 4 RECENZIJA – Iznenađujuće dobra trejl patika
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed