* Naslovna** SidebarZdravlje

Studija: Kofein može poboljšati performanse tokom trčanja na duge pruge

Nema komentara

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients Journal proučavala je kakav uticaj ima kofein na performanse u izdržljivost tokom trčanja, a rezultati će nas možda naterati da posegnemo za kafom pre trke.

Kofein je jedna od najšire konzumiranih supstanci za poboljšanje performansi u sportu zbog svojih dobro utvrđenih ergogenih efekata tokom vežbanja.

Pročitajte i: Da li je kafa zdrava? Koji su benefiti i nedostatci ovog napitka?

O čemu se zapravo radi?

Atletska zajednica se slaže oko prednosti kofeina za poboljšanje performansi, a World Athletics ga čak i preporučuje. Međutim, većina dokaza je došlo iz laboratorijskih studija na biciklistima. Zato su istraživači odlučili da utvrde kakav je uticaj kofein imao na trkače konkretno, te su sproveli meta-analizu na 21 kontrolisanoj studiji.

Pročitajte i: Kafa i trčanje – sve što ste hteli da znate: dobro, loše, ružno!

Podsticaj koji daje kofein naziva se ergogenim efektom. To znači da podiže energiju, performanse i podstiče oporavak. Ovaj pregled se fokusirao na vreme koje je potrebno da bi došlo do iscrpljivanja i vremena za prelazak na datu distancu.

Istraživači su priznali da je potrebno više istraživanja o uticaju kofeina na žene. Pošto su dostupne informacije u velikoj meri zasnovane na muškarcima (samo 7,5 odsto učesnika su bile žene). Više od dve trećine sportista u studijama bili su rekreativci, a trećina se takmičila na naprednijem nivou.

Koji je zaključak?

Unos kofeina pokazao je značajan ergogeni efekat u povećanju vremena do iscrpljenosti i poboljšanju performansi u trčenju na vreme. Što je dovelo istraživače do zaključka da kofein ima potencijal da se koristi kao pomoć za trčanje na duge pruge. Istraživači su primetili da kofein može „inhibirati perceptivni odgovor tokom vežbanja“, što znači da su učesnici imali povećanu sposobnost da tolerišu nelagodnost povezanu sa umorom tokom trčanja.

Iako je potrebno više dokaza da bi se utvrdila najbolja doza za trkače, ono što je sigurno jeste da je kofein dobar dodatak za poboljšanje performansi na svim distancama trčanja.

Izvor: Canadian Running 

Vuleta, Topić i Vilagoš na samom vrhu svetske atletike
San ili fizička aktivnost? Kako da sačuvate zdravlje mozga

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed