blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Kako da izvučete najviše iz trenutne situacije? Ako vanredno stanje bude vaš prelazni period u trkačkoj sezoni vratićete se još jači

Ovih dana svedoci smo podele većine aktivnih trkača u dve grupe – onih koji su izolaciju i epidemiju virusa shvatili ozbiljno i odustaju od trčanja na neko vreme, i onih (kojih je možda više trenutno) koji povučeni lepim vremenom i eventualno viškom slobodnog vremena, trče redovno.

I naravno, uvek ima onih koji idu u još veću krajnost – trče više, jakim intenzitetom (kao da se pripreme za trke i dalje odvijaju, iako su one otkazane sve do maja u najboljem slučaju) i to u grupi, pa čak i prkose nečemu (ili nekome) i trče više nego inače.

Ovde ću preskočiti temu šta je ispravno raditi u ovoj situaciji, verujem da smo svi pretrpani savetima ili kritikama, ali umesto toga iskoristiću ovaj tekst o prelaznom periodu u trkačkoj sezoni, gde autor na jednostavan način objašnjava zašto je dobro prigrliti (aktivni) odmor. On govori doduše o zimskom periodu koji je za većinu trkača prelazni period svake godine, ali sve te činjenice se savršeno uklapaju u ovu novonastalu situaciju.

Za one koji su u nedoumici da li se sme i da li treba trenirati u ovom periodu, ovo će biti dobar orijentir, a za druge dobra uteha. Prenosim glavne činjenice iz pomenutog teksta, prenesene u kontekst sezone virusa (što kraj zime i početak proleća uobičajeno i jesu).

Ideja je jednostavna: zameniti pripremni period prelaznim periodom

Avala, Košutnjak i druga beogradska izletišta vrve od posetilaca i trkača ovih dana, pa se stvaraju grupe ljudi na malom prostoru, iako pojedinačno svako poštuje zabranu okupljanja (fotografija je iz decembra)

Prelazni period

Posttakmičarski period predstavlja vreme između takmičarskog i pripremnog perioda. To je neophodan i veoma važan deo makrociklusa. To nije period bez trenažnog rada, naprotiv, to je period gde se obavlja sasvim određen ali drugačiji rad od onog u pripremnom i takmičarskom periodu.

U prvom redu obim i intenzitet opterećenja se smanjuju i svode na jedan određeni neophodan minimumtakav da obezbedi zadržavanje stečenih osobina na određenom nivou.

Za vreme priprema i takmičenja dolazi do velikog zamora, posebno centralnog nervnog sistema. Ovaj zamor može da se efikasno ukloni upravo za vreme prelaznog perioda. Osnovni cilj u prelaznom periodu je fizički i psihički odmor (aktivan) i održavanje nivoa utreniranosti i forme na takvom stepenu, kako bi jedan trkač ili trkačica sledeću sezonu započeli na još kvalitetnijem nivou.

Tajna održavanja entuzijazma i ljubavi prema onome što volite leži u promeni. Ta promena se stručnije naziva “prelazni period”

Šta da radite u prelaznom periodu?

  • Nabacite 1-3 kila viška! (da, dobro ste pročitali). Samo malo pomerite fokus ako ste na nekoj dijeti, ne iscrpljujte organizam nego ga jačajte. Prirodno je da se u sezoni virusa (baš kao i zimi) telo brani sa viškom masti, a i dobro će vam doći za novi pripremni period nakon odmora. Ako niste pravili pauzu tokom zime, telo je ispošćeno nakon sezone treninga i trka i treba ga napuniti – isto važi i za psihu svakog sportiste, ili rekreativca.
  • Ostanite aktivni! Na našem sajtu, kao i na svim mrežama uostalom, dostupni su mnogi predlozi za trening snage.
  • Trčite kraće i sporije. Smanjite obim i intenzitet sportskih aktivnosti. Tri do četiri dana laganih treninga u prelaznom periodu je sasvim dovoljno.
  • Uzmite 5-7 dana bez aktivnosti, samo šetajte.
  • Promenite aktivnosti. Npr. jedan dan trčanje, drugi brzo hodanje, treći bicikl i četvrti vežbe snage. Isprobajte jogu ili nove rekvizite za vežbanje u svom domu.
  • Uključite totalnu relaksaciju: filmovi, online pozorišta, šetnje, romani, kućna masaža, porodica… Posvetite se svemu čega ste se odricali za vreme sezone treninga i trka.
  • Imaćete dovoljno vremena za sve kasnije! Iskoristite ovo vreme izolacije dobro!

Budite umereni u svemu, to je ključ uspeha (a i zdravlja)!

Svakodnevno treniranje vodi ka pretreniranosti i prezasićenju, kako na fizičkom, tako i na mentalnom planu. U ovom periodu uželite se trčanja i jednostavno trčite iz ljubavi i osećaja slobode bez ikakvih ciljeva, bez naprezanja, bez merenja. Organizam će vam biti zahvalan.

Jednostavno usporite, da biste bili bolji i jači kada krene sezona trka ponovo.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trening

Isprobajte nešto novo - trčite (polu) brda.

* Naslovna

Program BRC Škole trčanja u Beogradu počinje za nešto više od mesec dana! U prolećnoj sezoni ima puno novina, a sada je vreme da...

Trening

Sprint može pomoći pri gubitku težine, grade mišiće, poboljšavaju zdavlje i poboljšavanju ukupne performanse i izdržljivosti. Da li ste znali da sprint ubrzava metabolizam...

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...