* NaslovnaTrčali smo saTriatlon

Intervju: Marija Desivojević, predsednica Srpske triatlonske unije

Nema komentara

Triatlon sezona u Srbiji je stopirana zbog pandemije Korona virusa, to je situacija koja je zadesila sve sportove i sportiste u zemlji. Kako su se triatlonci prilagodili i koje su aktuelnosti u Srpskoj triatlonskoj uniji, za trcanje.rs je ispričala predsednica STU Marija Desivojević – Cvetković.

Marija Desivojević Cvetković – predednica STU

Kako su klubovi i sportisti doživeli i preživeli pandemiju i zabrane kretanja? Jesu li svi dobro?

Po mojim saznanjima, svi naši sportisti su dobro, ako se to “dobro” odnosi na to da su svi živi i zdravi.

Da li su sportisti koji ne mogu da treniraju onako kako su navikli i vikendom, umesto dugih vožnji bicikla i dugog trčanja sede kod kuće “dobro”, drugo je pitanje.

No, stvari se polako vraćaju u normalu, očekujemo da se i svi bazeni uskoro otvore, a onda preostaje da se pripremimo i za trke.

Ognjen Stojanović je na simulaciji za učešće na OI u Tokiju

Naš najbolji triatlonac, Ognjen Stojanović, ostao je u trenutku kada su se granice zatvorile i avio saobraćaj obustavljen, na Mauricijusu, gde je imao poslednju trku.

Nadam se da će posle više od dva meseca boravka na ovom ostrvu (na kome je, srećom, mogao donekle da trenira), Ognjen ovih dana stići u Srbiju, zajedno sa OKS radimo na tome.

Kako je STU podržao klubove i sportiste?

U prvim nedeljama epidemije, najvažnije je bilo da sačuvamo živote i zdravlje svih naših sportista. Zato je naša aktivnost bila u najvećoj meri informativna: prenosili smo sve preporuke i vesti iz ITU (Svetska triatlonska unija)  i ETU (Evropska triatlonska unija), kao i preporuke i obaveštenja naseg Ministarstva omladine i sporta.

Bili smo u stalnom kontaktu sa svim klubovima, aktivnosti oko organizacije jesenjih takmičenja nismo ni obustavljali.

Kalendar trka? Da li će se trke održati? U kojim terminima i na koji način? Znamo da je rano za ova pitanja, ali da li postoji plan i neke opcije (od najboje do horor)

Horor nije opcija :-). Sa trkama ćemo, prateći stroge, ali veoma jasne instrukcije naseg ministarstva i ITU, poceti već u junu.

Naš UO ce već sledeće nedelje usvojiti novi kalendar trka koji će biti objavljen do kraja maja.

Takođe, potvrdili smo organizaciju Balkanskog prvenstva 5. i 6. septembra na Vlasini, kao i Evropskog juniorskog kupa 20. septembra u Beogradu..

Kakve su šanse da na OI u Tokiju imao prvog predstavnika u triatlonu u istoriji? Znamo da je Ognjen Stojanović blizu plasmana, da je konačna vest bila očekivana oko juna. Kakav je sada kvalifikacioni sistem, obzirom na Koronu? 

Ognjen Stojanović se trenutno nalazi na zvaničnoj simulaciji učesnika OI u Tokiju.

Kvalifikacije su prekinute u martu i nastaviće se u martu 2021, tamo gde su stale. Svi se nadamo da će Ognjen izboriti svoje (zasluženo) mesto u našem olimpijskom timu.

lazar triatlon
Lazar Filipović u paru sa Strahinjom Trakićem su na listi učesnika za POI u Tokiju

Takođe, naš paraolimpijac Lazar Filipović (u paru sa Strahinjom Trakićem) nalazi se na listi učesnika Paraolimpijskih igara u Tokiju.

Uz sudiju Ljudmilu Medan, u najboljem slučaju naš će triatlon u Tokiju imati čak tri predstavnika. Svi radimo na tome da se ovaj san realizuje.

 

Igra se nastavlja: Skini Nike Play i nastavi da vežbaš i posle Korone!
Najvećih 45 minuta u istoriji sporta
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed