* NaslovnaVesti

Veliki impuls za žene u sportu. Olimpijske igre Tokio dobile novu predsednicu organizacionog odbora Hashimoto Seiko.

Nema komentara

Olimpijske igre u Tokiju imaju ženu na čelu organizacionog odbora. Velika vest za sport je da je na čelo organizacionog odbora Olimpijskih igara izabrana žena, Hashimoto Seiko.

Yoshiro Mori podneo ostavku zbog seksističkih komentara

Prošle nedelje je u svetu sporta odjeknula vest da je Yoshiro Mori, predsednik organizacionog odbora OI u Tokiu podneo ostavku. Razlog za ovakav potez bila je reakcija javnosti na njegovu izjavu:

Ako povećamo broj ženskih članova odbora, moramo biti sigurni da im je vreme za govor donekle ograničeno, imaju poteškoća sa završetkom, što je dosadno

Yoshiro Mori, izjava zbog koje je podneo ostavku
olimpijske igre yoshiro mori
Yoshiro Mori, Photo: Reuters

Ko je nova predsednica organizacionog odbora Hashimoto Seiko

Seiko Hashimoto je japanska političarka, bivša brza klizačica i biciklista na stazi. Ima najviše olimpijskih nastupa od bilo kog japanskog sportiste, osim Noriakija Kasaija, predstavljajući svoju zemlju na četiri puta uzastopno na zimskim olimpijskim igrama od 1984. do 1994. i tri puta uzastopno na letnjim olimpijskim igrama od 1988. do 1996. Obavlja funkciju predsednika Japanske klizačke federacije.

1992 na ZOI u Alberville je osvojila bronzanu medalju u brzom klizanju na 1.500m

Čestitao i predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Thomas Bach

Iskrene čestitke upućujem kolegi olimpijcu Hashimotu Seiku na imenovanju za predsednika Organizacionog odbora Tokio 2020. Sa svojim velikim olimpijskim iskustvom, osvojivši medalju, učestvovala je u sedam izdanja Olimpijskih igara i Zimskih olimpijskih igara i vodila Japansku delegaciju na Olimpijskim igrama više puta, ona je savršen izbor za ovu poziciju. Ona će osigurati da fokus u poslednjim mesecima priprema ostane na iskustvu sportista tokom planiranja svih potrebnih protivmera COVID-19.

Seiko Hashimoto može se oslaniti na svoje bogato političko iskustvo kao ministarka i mnoge druge političke funkcije. Ovo će pomoći u obezbeđivanju sigurnih i uspešnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Tokio 2020 u partnerstvu između Organizacionog odbora, Vlade Japana, Tokijske gradske vlade i MOK-a.

Imenovanjem žene za predsednika, Organizacioni odbor Tokio 2020 takođe šalje veoma važan signal u pogledu rodne ravnopravnosti, što je jedna od tema kojima smo se bavili u Olimpijskoj agendi 2020, programu reformi MOK-a i Olimpijskog Pokreta. Spremni smo da pružimo podršku OCOG-u i drugim organizacijama u njihovim željenim ciljevima u okviru njihovih sfera odgovornosti.

Thomas Bach, predsednik Međunarodnog Olimpijskog Komiteta

Ciljevi Hashimoto Seiko

Nova predsednica organizacionog odbora je u svom prvom govoru na ovoj poziciji istakla nekoliko važnih stvari:

Hashimoto Seiko
Hashimoto Seiko

Sigurne Igre – prevencija COVID 19

Mislim da će Igre 2020 u Tokiju, koje su udaljene pet meseci, morati da budu siguran i bezbedan događaj, jer su protivmere COVID-19 najvažniji faktor. Kao ministarka olimpijskih i paraolimpijskih igara, davala sam sve od sebe da pružim podršku raznim organizacijama, uključujući tokijsku vladu, Organizacioni komitet Tokija, MOK i IPC. Kao deo Organizacionog odbora u Tokiju, dodatno ću ubrzati napore na izgradnji okvira za saradnju sa nacionalnom vladom i vladom grada Tokija kako bih ubedila sve, kako u Japanu, tako i širom sveta, da su Tokio 2020 sigurne igre.

Rodna ravnopravnost u organizaciji Olimpijskih igara

Pored toga, moje imenovanje za predsednika važno je za rodnu ravnopravnost. Na nedavnoj zajedničkoj konferenciji za okruglim stolom između Odbora poverilaca i Odbora direktora Organizacionog odbora, odlučeno je da se poveća udeo žena u Odboru direktora i da se stvori tim za promociju rodne ravnopravnosti. Mislim da na ovome moramo brzo da poradimo. Važno je sastaviti radne grupe i postići rezultate u roku od mesec dana, a ja cenim sve vaše napore po ovom pitanju.

Jednakost u sportu na svim nivoima

Raznolikost i inkluzija je vizija igara u Tokiju 2020, ali volela bih da to prvo potvrde svi članovi Organizacionog odbora. Želela bih da stvorim nasleđe koje prepoznaje svakoga, bez obzira na pol, invaliditet, rasu, seksualnu orijentaciju itd., I da izgradimo društvo u kojem mogu koegzistirati.

Hashimoto Seiko

Celu izjavu Hashimoto Seiko pročitajte OVDE

Vest o imenovanju Hashimoto Seiko na zvaničnom sajtu MOK

Ovo je sport o kom se trenutno najviše priča u Beogradu. Probaj i ti nordijsko hodanje!
Šta ne treba jesti pre treninga
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed