* NaslovnaAtletikaTrke

Epidemiolozi preporučili otkazivanje Karlovačkog cenera dva sata pre starta trke. Organizatori ih odbili i održali trku.

Nema komentara

Jako zanimljiva vest nam stiže iz Hrvatske. Kako javlja Jutarnji list, tamo su epidemiolozi samo dva sata pred start preporučili organizatorima da otkažu Karlovački cener. Odgovor organizatora je bio da za otkazivanjem nema potrebe i da će trka sa 1000 učesnika biti održana.

Vest je prenela i Svetska atletika.

U 15 sati organizatori su poslali medijima obavijest da će se elitna, glavna i štafetna utrka Karlovačkog cenera večeras održati prema planu, unatoč mogućoj kiši. Dva sata kasnije Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca izdao je preporuku o otkazivanju te manifestacije, ali i ostalih u sklopu Zvjezdanog ljeta u povodu Dana grada (13. srpnja) zbog rasta novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Jutarnji list, Hrvatska
Startna kapija Kalovačkog cenera 2020 je oborena vetrom nekoliko sati pred trku. Ipak, organiztori su sa svojim timom sve sredili na vreme.

Robert Franjković, direktor trke.

Zašto smo održali Karlovački cener uprkos preporuci?

Tragom ove vesti, kontaktirali smo Roberta Franjkovića, direktora trke. Njegovu izjavu vam prenosimo u celosti:

Osam godina se maksimalno trudimo i ulažemo sve napore da napravimo i održimo prvu utrku s Bronze Label Statusom i to smo ove godine uspeli sa ovogodišnjim 8. Heineken 0.0 Karlovačkim cenerom.

Manje od dva sata prije utrke, dobili smo preporuku lokalnog Stožera Civilne zaštite da utrku odgodimo.

Naime, dok su trajale zakonske zabrane za održavanje sportskih natjecanja i javnih okupljanja, odgodili smo utrke u našoj organizaciji, tako smo i Karlovački cener pomaknuli s 12.6. na 11.7. kako bi mogli sve pripremiti i organizirati po važećim mjerama.

Mislim da je svima već iz ovoga naša odluka razumljiva, pogotovo trkačima.

Pobednica trke, najbolja hrvatska dugoprugašica Matea Parlov Koštro

Na vrijeme smo ishodovali sve dozvole, napravili određene preinake – limitirali broj sudionika (do 1.000), produljili i odvojili zone starta, redovno trkače obavještavali o svemu i slično.

Dakle, apsolutno smo sve učinili sukladno propisima i trenutno važećim pravilima – čak i više.

S naše strane niti u jednom trenutku nije bilo dvojbe o konkretnoj odluci – odnosno, više smo se bojali nevremena i oluje koja je počela isto dva sata prije starta.

Bili ste prije dvije godine u Karlovcu pa se sjećate kakvo je bilo nevrijeme, a sada je bilo još pojačano s vjetrom koji nam je potrgao startnu konstrukciju koju smo hitno popravljali do samog starta te nosili ograde po cijeloj stazi.

Prvoplasirani je Nemac Sebastian Hendel s vremenom 0:30:13, dok je drugi Joash Kipruto Koech sa 0:30:50, a treći Jean Marie Niyomukiza s ostvarenim rezultatom od 0:31:07.

Što se same preporuke tiče, ona nema nikakav obvezujući učinak, a pogotovo kada je dobijete manje od dva sata prije početka, kad su svi trkači već pristigli, kad ste sve odradili i sve uložili.

S druge strane, dan kasnije se odigrala nogometna utakmica sa 6.000 gledatelja ili je gotovo svaki trgovački centar u Zagrebu u subotu imao istovremeno više ljudi u manjem i zatvorenom prostoru.

Problem je što se odluke donose od danas do sutra, kontradiktorne su, neke su neprovedive i nisu jednake za sve.

Mi sve naše utrke planiramo mjesecima unaprijed i odgađanje utrke čak i mjesec dana prije iste je veliki problem (naglašavam odgađanje jer uvijek nastojimo utrku održati, nikako otkazati), a odgađanje dva sata prije nije opcija.

Posebno nam je drago da smo uspjeli održati ovogodišnji WA Bronze Label Karlovački cener, da su naši trkači imali priliku nastupiti – naši profesionalci i svi rekreativci, da smo uspjeli na neki način i na svjetskom nivou s obzirom da se nalazimo u kalendaru Svjetske atletske federacije

Žao nam je što u Karlovac ove godine nisu uspjeli doći trkači iz Srbije zbog cijele ove situacije, ali se nadam da ćemo se vidjeti 23.8. u  Zagrebu na Prvenstvu Balkana u polumaratonu.

Trčanje.rs se zahvaljuje gospodinu Robertu Franjkoviću na dostupnosti i izjavi za naš portal.

Yasso 800s: Neverovatno prost način da radeći 10x800m predvidite vaše vreme na maratonu. Kako?
Dva ultra giga mega prosta saveta za vaš jelovnik za mršavljenje
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed