Postoje najmanje dva dobra razloga zbog kojih bi trebalo da isprobate ove recepte, i napravite svoj gel za trčanje. Prvi je ušteda, jer kada redovno koristiote gelove to zna da bude značajan izdatak. Drugi je kontrola sastojaka koje unosite, jer kada sami pravite gel za trčanje, stvarno znate šta ste stavili u njega.
Najveći broj trkača koristi za svoje duge treninge i trke, gelove kao dodatno pogonsko gorivo. Ali se često dešava da ne može svaki trkač da dobije ono što traži u gelu. To je često problem za te trkače za dan trke.
Napravite domaći gel za trčanje
Postoji nekoliko prednosti odricanja od proizvoda kupljenih u prodavnici i pravljenja sopstvenih, ipak postoji i otežavajuća okolnost. Ako pravite svoj gel za trčanje to će zahtevati planiranje (moraćete da pronađete metod skladištenja, kao što je ručna boca), ali ako ste trkač koji ima bolje rezultate sa sastojcima cele hrane kao gorivom, ovo vredi pokušati. Domaći gelovi ipak koštaju manje; sa prosečnim gelom koji košta oko 250 dinara, ovo je pristupačnija opcija
Kontrolišite sastojke
Pravljenjem sopstvenih gelova kontrolišete šta tačno ulazi u njih. Ovo je odličan način da izbegnete dodatak šećera i skrivenih sastojaka. Takođe za ljudi sa celijakijom, alergijama na mlečne proizvode, soju ili aditive, kupovina gelova može biti izazov. Pravljenje sopstvenog dolazi sa poverenjem u ono što konzumirate.
Prirodna hrana poput soli, javorovog sirupa, urmi, sušenih trešanja i meda je obično laka za stomak, odličnog je ukusa i obezbeđuje hranljive materije neophodne za svaki dobar gel.
Za trkače kojima je potrebno malo više nego što potpuno prirodni sastojci mogu da obezbede, dodavanje maltodekstrina u vaš domaći recept pomaže da unapredite svoj gel. Struktura složenih ugljenih hidrata, maltodekstrina omogućava postepeno oslobađanje energije, što ga čini odličnom opcijom za gorivo tokom vežbanja. Obično je lakše za GI traktu nego nešto poput fruktoze. Tipično dobijen od biljnog skroba, maltodekstrin takođe obezbeđuje onu konzistenciju gela koja mu pomaže da ga lako progutate usred trčanja.
Energetski gel za trčanje od višnje
Ovaj recept je lako pratiti i koristi jednostavnu kombinaciju badema, urmi bez koštica, suvih trešanja i morske soli.
- 1 šolja badema, pečenih ili ne
- 1 šolja urmi bez koštica (medjool, poželjno)*
- 1 šolja suvih trešanja
- prstohvat morske soli
*(Ako je voće zaista tvrdo, potopite ga u toplu vodu nekoliko minuta, a zatim ocedite i koristite)
Kombinujte sastojke u procesoru za hranu i pulsirajte oko minut dok se ne sjedine. Uzmite smesu i čvrsto je umotajte na komadu plastične folije, a zatim je stavim u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se zamrzne, izvadite ga, odmotajte i isecite na male kolutove. Zatim ih možete držati u frižideru ili zamrzivaču i iskočiti nekoliko pre, tokom ili posle trčanja. Takođe možete da ih formirate u šipke ako želite tako što ćete smesu utisnuti u plastičnu ili pergamentom obloženu posudu za pečenje 8Ks8 i iseći na šipke ili kvadrate bilo koje veličine želite.
Gel za trčanje sa čia semenkama, anansom i narandžom
Ovaj recept sadrži čia semenke, potpuno prirodnu alternativu koja pomaže u oblikovanju gelova, i koristi sodu bikarbonu i so kao elektrolite.
- 30gr chia semenki
- 1 srednja pomorandća bez semena
- 250gr ananasa
- ¾ šolje sirupa od (smeđeg) pirinča
- 15gr pektin od suvog voća
- 1 porcija mešavine elektrolita
Pomešajte čia semenke sa 100ml vode. Mešajte dok čia ne postane žele, a zatim ostavite sa strane.
Ogulite pomorandžu, uklonite što je više moguće kore. Sjedinite pomorandžu i ananas, uključujući sok od anaanasa iz konzerve, u blenderu ili procesoru hrane. Blendajte dok ne postane glatko.
Sjedinite ½ šolje ove voćne kaše sa hidratizovanom čiom. Ostatak voćne kaše možete da zamrznete i ostavite za sledeću seriju gela.
Umešajte sirup od pirinča, a zatim polako dodajte pektin. Na kraju umešajte mešavinu elektrolita.
Stavite smešu u malu šerpu. Dovedite do ključanja na laganoj do srednjoj vatri, neprestano mešajući. Ostavite smešu da ključa 1 minut, a zatim je sklonite sa vatre i sipajte direktno u sterilizovanu teglu od ½ litre za čuvanje.
Pišite nam u komentaroima utiske o ovim receptima I podelite ako imate svoje recepte.