* NaslovnaVesti

Dobar VS loš bol – kako znati koji je koji?

Nema komentara

Trčati je težak posao za vaše telo. Ovo znači da će povremeno dolaziti do povreda. Iako je određena količina bola očekivana i normalna, to takođe može ukazivati na prisustvo povrede. Hajde da vidimo koja je razlika između dobre i loše boli.

Kako da znate koji je koji bol?

Razlikovanje između dobrog i lošeg bola nije uvek lako, ali praćenje ovih smernica može vam pomoći da shvatite obe strane medalje da biste sprečili povrede.

Šta je dobar bol?

Izraz „dobar bol“ zvuči kao oksimoron, ali važno je zapamtiti da se u ovom slučaju ne odnosi zaista na bol, već na bol i umor koji izaziva vežba. Taj osećaj pečenja koji dobijate u nogama pred kraj teškog trčanja može se klasifikovati kao dobar bol, kao i DOMS (bol u mišićima sa odloženim početkom) koji biste mogli da osetite dan ili dva nakon teškog treninga.

Postoje dve glavne karakteristike dobrog bola koje vam govore da po sredi nije veći problem: trajanje i simetrija. Dobar bol bi trebalo da nestane sam od sebe ili čim prestanete sa aktivnošću. ILI, u slučaju DOMS-a, u roku od dva ili tri dana nakon treninga. Bol koji traje duže od toga ukazuje da ste možda preterali ili da je trening bio iznad vašeg trenutnog nivoa kondicije. Dobar bol takođe treba da se oseti na obe strane tela. Na promer, posle teškog trčanja, trebalo bi da se osećate podjednako umorno u levoj kao i u desnoj nozi.

Dobar bol takođe ne bi trebalo da ekstremno ograničava vašu sposobnost da obavljate svoje svakodnvne zadatke. Da, možda ćete imati problema da sednete nakon nekih teških čučnjeva, ili vam hodanje posle istrčanog maratona teško padne, ali ako ste u potpunosti nesposobni da funkcionišete, otišli ste predaleko.

Kad dobro prelazi na loše?

Koja su pitanja koja bi trebalo da postavite sebi da biste razlikovali dobru i lošu bol?

Prepoznavanje ovog prelaza odnosno kada bol postaje problematična, je važan korak u sprečavanju da se povrede pogoršaju. Ako niste sigurni da li je bol koji osećate nešto zbog čega bi trebalo da se zabrinete, postavite sebi sledeća pitanja:

Gde je bol?

Bol ili nelagodnost samo na jednoj strani tela, na primer, pokazatelj je da nešto nije u redu. Možda imate neravnotežu mišića ili neslaganje snage sa jedne na drugu stranu što može dovesti do povrede. Ako je to slučaj, vredi razgovarati sa fizioterapeutom ilii sportskim doktorom koji radi sa trkačima kako bi shvatio šta se dešava pre nego što se pogorša.

Da li bol traje?

Ako bol ne nestaje nakon 24 sata, ili ako se vraća svaki put kada trčite tri uzastopna trčanja, vreme je da smanjite kilometražu i intenzitet, i potražite pomoć.

Koliko je bolno?

Bol ili nelagodnost koja je najmanje 4 na skali od 10, ne bi trebalo zanemariti. Bol koji je manji od toga je svakako neophodno pratiti, ali kada počne da postaje intenzivniiji, vreme je da prestanerte i dobijete pomoć. Zategnutost treba proceniti na isti način, jer je često zategnut mišić koji ne možete da opustite uzrok prethodne povrede.

Da li vas tera da promenite svoj hod?

Trkači će često pokušavati da proguraju povredu menjajući način na koji trče kako bi zaštitili povređeno područje, što može dovesti do povreda u drugim delovima tela Ako vas bilo kakva bol tera da promenite korak, napor je postao prevelik i važno je obratiti pažnju.

Kakva su vaša iskustva? Pišite!

Kako je trčanje postalo zapadna meditacija? Tibetanski lama govori o pripremama za maraton i vezi uma i tela [VIDEO]
Magnezijumom protiv grčeva u mišićima!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed