Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

dm Ženska trka Eko frendli događaj

Već smo najavili dm Žensku trku 2. oktobra koja se održava u 10h na Adi Ciganliji, a ono o što je bilo u drugom planu jeste da je ovo Eko frendli događaj sa nizom promotivnih i konkretnih aktivnosti vezanih za zaštitu životne sredine.

Sjajna vest je da su majice za sve učesnice proizvedene od 100% recikliranog poliestera. Pre, tokom i posle trke će se održati veliki broj aktivnosti u domenu značaja promocije zaštite životne sredine.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za javni prevoz, Gradska čistoća, Srbijašume kao i operateri sistema za upravljanje ambalažnim otpadom Sekopak, Cenex, Tehno Ekopak i Eko Pak Sistem su partneri Beogradskog maratona na ovom značajnom projektu.

„Zajedničkim aktivnostima sa našim partnerima, želimo da ukažemo koliko je značajno da na ovakvim
događajima, malim koracima i u kontrinuitetu, primerima dobre prakse, svi zajedno doprinesemo da mi,
kao i buduće generacije, živimo u zdravijem svetu“Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona

Kako su nastale majice od 100% recikliranog poliestera za dm Žensku trku?

Ako do sada niste znali kako nastaju majice od reciklažnog materijala za učesnice ovogodišnje dm Ženske trke, proces je sledeći:

  • Nakon što potrošač ubaci flašu u kontejner za ambalažni otpad, ona se dalje odnosi u reciklažni centar. Tamo se ambalažni otpad razvrstava po materijalu i boji.
  • Posle toga se otpad usitnjava, pere i prave granulati. Kompanije kupuju granulate i koriste za izradu drugih proizvoda od plastike. Fabrike koje koriste predivo, ovaj granulat ponovo tope i provlače kroz mašine za predenje u kojima se otopljena plastika formira u vlakna.
  • Ohlđena vlakna se namotavaju i postaju predivo.
  • Posle ovog koraka se proizvođač majica odnosno FUSH uključuje u dalji proces pravljenja majica od recikliranog poliestera.
  • Predivo od recikliranog poliestera se stavlja na kružno pleteće mašine koje pletu materijal po unapred određenom šablonu, a od šablona zavisi koliko dobro će majica odvoditi vlagu i koliko će biti lagana.
  • Tako ispleten materijal se dalje balira i šalje – ili na farbanje ili direktno na krojenje.
  • Iskrojen materijal se šalje na sublimacionu štampu gde se u presama sa temperaturama od oko +200 C, dizajn sa papira prenosi na iskrojke.
  • Nakon ovog koraka iskrojci se sašivaju u gotove majice, prolaze kontrolu kvaliteta, peglaju i konačno pakuju i šalju klijentu.

Još danas važi aktuelna cena od 1790,00 RSD za prijavu na ovu trku.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...