* NaslovnalifestyleZdravlje

Da li vas boli glava posle treninga? Zašto se javlja glavobolja posle trčanja?

Nema komentara

Trčanje izaziva mikro-povrede, takođe možete osetiti grčeve, ali glavobolja posle trčanja ne bi trebalo da bude jedna od njih. Zapravo, kada redovno trčite, trebalo bi da iskusite takozvanu vrtoglavicu od apetita. Pa zašto imate glavobolje?

Trkači, kao i ostali rekreativci, često se žale na glavobolju tokom ili posle trčanja, iako bi trebalo da učine nešto dobro za sebe. Vežbanje je neophodno za zdravlje, ali zašto izaziva glavobolju?

Ove vrstu glavobolja nazivamo glavoboljama od većih fizičkih napora, što uključuje i intenzivno trčanje, pa vas može zaboleti glava nakon treninga.

Glavobolja je specifična za sportske aktivnosti i nije isto što i glavobolja od buljenja u ekran, glavobolje zbog bola u zubu, nedostatka sna … Osećala bi se više kao lupanje u glavi, a ne toliko kao oštar bol . Međutim, to može postati toliko ometajuće da morate prestati sa vežbanjem, a mogu se javiti i mučnina, povraćanje, mutan vid ili stezanje u vratu.

Zašto se javlja glavobolja posle trčanja?

Fizički napor može izazvati glavobolju zbog promene protoka krvi: tokom intenzivnog trčanja protok je ubrzan. Pritom puno krvi odlazi u tada funkcionalne mišiće, a manje u mozak i druge delove tela. Dešava se da neki delovi tela cirkulišu više od drugih.

glavobolja posle trčanja zbog dehidracije

Dehidracija je jedan od razloga zbog kog se javlja glavobolja posle trčanja

Jedan od razloga koji uzrokuje glavobolju nakon trčanja je dehidracija. Telo gubi više tečnosti nego što prima, protok krvi kroz mozak se smanjuje i ovaj prima manje kiseonika.

Zbog toga je veoma važno da kada radite intenzivne i duže treninge trčanja budete pravilno hidrirani i, ako je potrebno, sa sobom imate dovoljno tečnosti koju možete piti tokom trčanja. Zapamtite da kada osetite žeđ znači da ste već dehidrirani.

Glavobolja posle trčanja zbog nedostatka elektrolita

Hidratacija je takođe povezana sa elektrolitima, koji igraju važnu ulogu u sportskim performansama. Neravnoteža elektrolita može izazvati glavobolju tokom i nakon trčanja, kao i vrtoglavicu i druge tegobe.

Možete da povećate nivo elektrolita konzumiranjem velike količine tečnosti, pa se sportska pića sa elektrolitima preporučuju za vrlo intenzivne treninge i duge staze.

Nivo šećera u krvi kao razlog za bolove u glavi

Glavobolja posle trčanja može biti izazvana niskim nivoom šećera u krvi. Ako nemate dovoljno velike zalihe šećera, vaš mozak neće biti dovoljno „nahranjen“ i osećaćete se kao da vas boli glava. Uvek pazite da jedete zdravo uravnoteženi obrok, a ako je potrebno, priuštite si međuobrok sat ili pola sata pre treninga.

Niš na mapi velikih gradskih trka i popularizacija zdravog života su naš glavni cilj – Đorđe Anđelković, osnivač Running Club Niš
Tehnika brdskog trčanja – Kako trčati uzbrdo i nizbrdo?
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed