Brzo prženje je tehnika kuvanja koja podrazumeva kratko prženje namirnica na malo masnoće i na jakoj vatri.
Glagol stir u prevodu sa engleskog jezika znači mešati što je upravo tajna ove tehnike.
Brzo prženje se najviše koristi u Aziji, ali pošto su jela pripremljena na taj način zdrava i jako ukusna, nema razloga da i mi ne uživamo u njihovim blagodetima.
Za brzo prženje se koristi Wok. U pitanju je šerpa koja ima uže dno i ivice koje su blago zaobljene u odnosu na njega kako bi se namirnice mogle što bolje mešati.
Kada se radi kako treba, stir fry tehnika servira na sto poprilično zdrave obroke. Brzo prženje čuva hranjive sastojke namirnica. Pošto se koristi puno povrća a manje mesa ili se meso ne koristi uopšte, jela imaju manje holesterola. Povrće zadržava svoje divne boje i sve proteine koje sadrži. Hrskavo je i privlačno za jelo.
Korišćenje minimalne količine ulja za prženje jedno je od glavnih prednosti ove tehnike kuvanja.
Za brzo prženje koriste se ulja koja podnose visoke temerature te se ne preporučuje upotreba maslinovog ulja. Možete koristiti ulje od kikirikija, ulje od koštica grožđa ili suncokretovo.
Prednosti brzog prženja je i tome što sam obrok je vrlo brzo serviran a mana jer je priprema malo duža. Ali! Jelo je toliko ukusno, hrskavo i mirisno da vredi izdvojiti malo više vremena oko seckanja.
Veoma je bitno da svo povrće, meso ili ostale sastojke pripremite unapred.
Jednom kada zagrejete vok ili tiganj, nećete imati vremena za seckanje jer ćete biti zauzeti mešanjem. Ako ne budete mešali namirnice će vam izgoreti.
Samo prženje traje najviše 10 minuta. Bitno je da se dobro organizujete, da sve poslažete na dohvat ruke i da kad krene akcija da budete brzi.
Najvažnije za uspešno brzo prženje:
- Sve namirnice treba da su iseckane na istu debljinu i veličinu.
- Pre početka prženja premestite namirnice da su vam na dohvat ruke.
- Vok ili tiganj se mora jako zagrejati na jakoj temepraturi pa tek onda dodati ulje.
- Prvo se dodaju začini i odmah nakon toga namirnica koja se najduže priprema (meso, šargarepa). Poslednje se dodaju namirnice koje se najkraće prže (kupus, ajsberg salata..).
- Soja sos i bilo koji drugi tečni sastojci se dodaju na samom kraju, pred služenje.
Za brzo prženje se koristi razne vrste povrća, mesa, tofu, tempeh, sejtan, morski plodovi.
Ako se ne koriste pečurke, može da bude i veganski obrok.
Kao ugljeni hidrat možete koristiti pirinač, pirinačanu testeninu, udon testeninu ( od pšeničnog brašna) ili soba testeninu (od heljdinog brašna).
Sve što vam treba je dobar nož i magija može da počne. Kombinacije su beskonačne!
Iako je plinski šporet najbolji za brzo prženje, nema razloga da se ono ne praktikuje i na električnim šporetima.
Recept koji vam predlažem je napravljen baš na električnom. Samo je potrebno da neke stvari prilagodite i dobićete jednako ukusno i hrskavo jelo.
Brzo prženo povrće i škampi na kantonski način
Za 2 osobe:
- Mešano povrće po želji (brokoli, grašak, crvena paprika, karfiol…)
- 3 lista ajsberg (iceberg) salate (isečen na krupne komade)
- 1 crni luk (seckan na režnjeve)
- 3 čena belog luka (sitnoseckanog)
- 250 g škampi (očišćeni)
- Tucana paprika
- Aleva paprika
- Sveži ili suvi đumbir
- 2 kašike ulja od pečenog susama
- So
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika suncokretovog ulja
- Pakovanje Udon ili pirinčane testenine
- sitnoseckani praziluk za dekoraciju
Priprema stir fry
- Povrće poput šargarepe, brokolija, karfiola, graška prvo kratko (5 min) prokuvati u ključaloj vodi. Čim prođe to vreme, isprati ga hladnom vodom tako da se potpuno ohladi. Na ovaj način povrće će ostati hrskavo i zadržaće svoju pravu boju. Prosušite povrće ubrusom da ne bude mokro kada ga budete stavljali u tiganj.
- Iz mešavine izdvojite šargarepu ukoliko je ima.
- Dobro zagrejati vok ili dublji tiganj na jakoj vatri. Ubaciti papriku sečenu na trakice. Stalno mešati. Nakon minut dodajte izblanširanu šargarepu. Energično mešajte oko minut.
- Dodati crni i beli luk i nastaviti sa mešanjem.
- Nakon 2 minuta dodajte začine onoliko koliko želite da bude začinjeno. Ja stavim kašikicu đumbira, 1/4 tucane paprike i 1/4 aleve paprike.
- Ukoliko vam se učini da je počelo da gori, dodajte malo vode, tek toliko koliko vam stane u šaku. I nastavite da mešate. Čim se luk zastakli dodati svo ostalo povrće osim ajsberg salate. Posoliti i dodati kašiku susamovog ulja, dobro izmešati i skloniti sa vatre.
- Drugi tiganj takođe dobro zagrejati na jakoj temperaturi. Dodati kašiku susamovog ulja, škampi i prstohvat soli. Često promešati.
- Dok se škampi prže pripremiti pirinčanu testeninu ili udon po uputstvu sa pakovanja (obično se ubaci u vrelu vodu na par minuta). Kada je skuvana, treba je ocediti od viška tečnosti.
- Kada su škampi gotovi pomešati ih sa povrćem. Vratiti sve na dobro zagrejanu ringlu, na jaču temperaturu, izmešati, dodati ajsberg salatu, ponovo izmešati. Dodati testeninu, dobro izmešati i skloniti sa ringle.
- Soja sos dodajte tek kada ste sklonili tiganj sa ringle, izmešajte i služite vrelo.
Pogledajte šta kaže Džejmi Oliver (Jamie Oliver) da je bitno za uspešan stir fry.
Uživajte!
2 komentara. Leave new
Joj divote… Vec vidim kako se igram u kuhinji za vikend…
Odličan recept, obožavam ove varijante, posebno bez mesa 🙂 Inače, mislim da većina vegana jede pečurke, jeste da su po nekoj biološkoj definiciji gljive bliže životinjama, nego biljkama, po moralnoj ipak spadaju u bića koja ne pate zbog eksploatacije. Kapiram da ima vegana koji ne koriste ni pečurke ni kvasac, al verujem da ipak većina nije toliko ekstremna 🙂