* BEOGRADSKI MARATON ** NaslovnaTrčali smo sa

U susret NY maratonu, Fred Lebow: Trči za život!

Nema komentara

U nedelju 7. Novembra se održava najveći maraton na svetu TCS New york City Marathon. Fred Lebow je osnivač ove trke i vizionar koji je zaslužan što danas govorimo o maratonskom pokretu kao najbrže rastućem u svetu sporta.

Da li ste znali da je osnivač Njujorškog maratona učestvovao na Beogradskom maratonu? Najznačajnija ličnost za svetski maratonski pokret, kakav danas postoji je sigurno Fred Lebow.

Na prvom maratonu u Njujorku 1970. trku je završilo 55 takmičara. Kao drugu tačku dajemo podatak da je na Njujorškom maratonu  2019. trku završilo 53.520 trkača i trkačica. 

Prvi koraci Beogradskog maratona 1988 – 1989

fred lebow
Osnivač Njujorškog maratona je učestvovao na Beogradskom maratonu.

Prvi Beogradski maraton je održan na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda. Staza je bila – ni maratonska ni polumaratonska, duga 23 km. Na prvom Beogradkom maratonu su učestvovali samo domaći takmičari.

Doprinos Freda Lebowa Beogradskom maratonu

U januaru 1990. Beograd je posetio i čuveni direktor Njujorškog maratona, predsednik New York Raod Runners-a i predsednik AIMS-a Fred Lebow.

Njegovim doprinosom trasa Beogradskog maratona je sertifikovana i trka postaje deo AIMS (Svetska asocijacija maratona i trka na distancu). U Beogradu su se te godine takmičili trkači iz 15 zemalja. Prvi put su trčani i polumaraton i trka zadovoljstva na 5km.

OBAVEZNO POGLEDAJTE:

Učešće na Beogradskom maratonu

Pored, ogormnog doprinosa organizaciji trke. Kao i uvođenju Beograda na mapu svetskih maratona, Fred je odlučio da poseti naš grad i nekoliko meseci posle teške ooperacije 1993.

Iako je svakako najpoznatiji podatak da je 1992. Fred tčao poslednji put Njujorški maraton, on je trčao kao jednu od svojih poslednjih trka u životu Beogradski polumaraton. Tada sa posebnom porukom mira i u znak podrške sportistima iz naše zemlje, u glas protiv sportskih sankcija koje su bile na snazi.

Trofej Fred Lebow

Trofej Fred Lebow je ustanovljen 1995. i dodelju je se pobedniku i pobednici maratonske trke. Još jedan način da Beogradski maraton oda počast Fredu Lebowu

Hvala mu, i za pojam trčanja kakav dans imamo i za njegov doprinos Beogradskom maratonu.

Ko je Fred Lebow?

Fred Libou, rođen kao Fišel Lebovic u Rumuniji 1932. godine, živeo je u Irskoj i Čehoslovačkoj, a onda se odselio u Njujork i gradu koji nikada ne spava poklonio svoje životno delo – Njujorški maraton.

Fred Libou je počeo da trči da bi popravio svoju kondiciju za teniske mečeve sa prijateljima. Ubrzo je zaboravio tenis i potpuno se posvetio trčanju, ostavši mu veran do kraja života. Kao maratonac amater pretrčao je 69 maratona u 30 zemalja na svim kontinentima, a polumaratonsku stazu Beogradskog Štark maratona pretrčao je 1993. godine, mada je samo neki mesec ranije imao tešku operaciju.

Dužnost promotora Fred Libou je prihvatio sa radošću, jer je u Beogradu imao dobre prijatelje i kao ličnu obavezu, jer se osećao obaveznim da u ime Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) i maratonskog pokreta uopšte pokaže da su sportske sankcije besmislene i neodržive.

Prijateljstvo Beogradskog maratona i Freda Liboua, započeto je nekoliko godina ranije kada je tvorac modernog maratonskog pokreta ohrabrio organizatore beogradske trke da krenu u ostvarenje svoje vizije. Ali, Libou nije ostao samo na rečima podrške. Lično je došao u Beograd da trasira novu stazu za 3. „Beogradski maraton” i doprineo njegovom prijemu u AIMS.

Ipak, pravi dokaz prijateljstva bio je dolazak 1993. uprkos teškoj bolesti, a posle njegove smrti 9. oktobra 1994. godine „Beogradski maraton” je uz saglasnost porodice Freda Liboua i Njujorškog trkačkog kluba ustanovio Trofej „Fred Libou”, koji se dodeljuju pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prijave za 35. Beogradski maraton su otvorene

Datum održavanja ljubilarnog 35. Beogradskog maratona je 15. maj 2022. Sada je pravo vreme da se prijavite i počnete sa pripremama posebno ako se ili maraton.

Mitovi o patikama za trčanje zbog kojih uvek birate pogrešne
Koje su prednosti i mane trčanja po mraku?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed