* NaslovnaVesti

Mary Cain tužila bivšeg trenera Alberta Salazara i Nike zbog navodnog zlostavljanja

Nema komentara

Mary Cain, trkačica na daljinu, čija je obećavajuća karijera pukla nakon, kako je opisala, četiri jadne godine na projektu Nike Oregon Project, podnela je tužbu vrednu 20 miliona dolara protiv bivšeg trenera Alberta Salazara i njihovog poslodavca Nike-a. oregonlive

Mary Cain tuži trenera i Nike zbog emotivno zlostavljanja

Cain je optužila Salazara da ju je emotivno zlostavljao kada se pridružila timu kao 16-godišnjakinja. Tužba prikazuje Salazara kao ljutog kontrol frika, koji je bio opsednut Mary-nom kilažom i nije oklevao da je zbog toga i ponižava.

Kako kaže, to je uticalo na njeno fizičko i mentalno zdravlje. Nike je bio svestan ove činjenice, kako se navodi u tužbi, ali nije intervenisao.

Do Nike-a se nije moglo doći, a Salazar je još ranije negirao optužbe za zloupotrebu i rekao da ni Cain ni njeni roditelji nisu izrazili zabrinutost dok je ona bila deo programa.

U tužbi podigntoj u ponedeljak u Okružnom sudu u Multnomah-u, Cain tvrdi da je Salazar u nekoliko navrata zahtevao od nje da se popne na vagu pred drugim ljudima, a zatim je kritikovao.

„Salazar joj je rekao da je predebela, i da su joj grudi i zadnjica preveliki“, navodi se u tužbi.

Trener ju je sprečavao da se posavetuje sa roditeljima

Salazar je preuzeo kontrolu nad unosom hrane, rekla je. Povremeno je bila toliko gladna, da je krala Clif Bars od članova tima. Cain se obratila roditeljima za podršku.

„On je sprečio da se Cain posavetuje sa roditeljima i da se osloni na njih, posebno na oca, koji je lekar“, rekla je Cristen West McCall, advokatica iz Portlanda koji zastupa Cain.

Do 2019. godine, Cain kaže da je bila duboko depresivna, imala je poremećaj ishrane, opštu anksioznost, i posttraumatski sindrom. Takođe se i sekla.

Darren Treasure, Nike-ov interni konsultant za sportsku psihologiju, znao je za ovaj problem, navodi se u tužbi. Ali on je optužen da je znao šta se dešava i ništa nije uradio povodom toga osim što je delio ove intimne i poverljive informacije sa Salazarom.

Nike nije reagovao, a sve se znalo, navodi Mary Cain

Nike nije učinio ništa da interveniše, navodi Cain.

„Kompanije su odgovorne za ponašanje svojuh menadžera“, rekao je McCall. „Nike-ov posao je bio da osigura da Salazar ne zanemaruje i ne zlostavlja sportiste koje je trenirao.“

McCall je dodala: „Nike je dozvoljavao Albertu da postidi težinu žena, objektivizira njihova tela i zanemaruje njihovo zdravlje i dobrobit kao deo kulture. Učinili su to radi sopstvenog zadovoljstva i profit.“

Sportisti kompanije NIke generalno potpisuju NDA te im je strogo zabranjeno otkrivanje osetljivih korporativnih tajni. Cain je prekršila Nike-ov kodeks ćutanja pre dve godine kada je The New York Times objavio njen tekst o njenim godinama provedenim u Nike-u.

Delimično zbog dugotrajnog niza povreda, Cain nikad nije ispunila očekivanja. Ali kada je imala 16 godina, nakon briljantne karijere u sredjnjoj školi, bila je vruća roba u trkačkim krugovima.

Salazarovi mnogi uspesi

2012. godine je odlučila da ide pravo u Beaverton i da traži Salazara. Salazar, i sam legendarni trkač, pomogao je osnivanju projekta Nike Oregon kako bi američke trkače na daljinu učinio konkurentnim sa ostatkom sveta.

Salazar je postigao velike uspehe, posebno sa Glenom Ruppom, detetom iz Portlanda koji je postao jedan od najboljih svetskih maratonaca. Dana 5. avgusta 2012. dvoje njegovih sportista – Mo Farah i Rupp, završili su na prva dva mesta na 10.000 na Olimpijskim igrama u Londonu.

Takođe je okrivljen da je korsitio nedozvoljene supstance da bi poboljšao performanse.

Antidoping agencija zabranila Salazaru bavljenje sportom tokom 4 godine

Projekat Nike Oregon je raspušten 2019. nakon što je američka Antidoping agencija optužila Salazara za tri prekršaja čime mu je bilo zabranjeno bavljenje sportom 4 godine.

Salazar se žalio Sudu za sportsku arbitražu. Prošlog meseca, sud je potvrdio ovu zabranu. Presudili su da je Salazar pokušao da sa „namerom i orkestriranom šemom da dovede u zabludu“ antidoping istražitelje kada je ometao dokaze.

Još 2019. godine, ubrzo nakon što je The New Your TImes objavio Cain-inu ličnu kolumnu, Salazar je izjavio: „Merin otac je doktor medicine, a oba njena roditelja su bila duboko uključena u njene treninge, takmičenja i zdravlje sve vreme dok sam je trenirao. Na primer, Merin otac se konsultovao o lekovima i suplementima koje je Mary koristila tokom svog boravka u NOP-u. Ni roditelji ni Meri nisu pokrenuli ni jedno pitanje za koje se sada sugeriše da su se dogodila u vreme dok sam je ja vodio. Da budem jasan, nikad je nisam ohrabrivao, ili još gore, sramotio da održi nezdravu težinu.“

Salazar je dodao: „Mary se ponekad mučila da pronađe i održi idealne performanse i težinu za trening.“ Nike je izjavio da je Cain tražila da joj se dozvolili povratak u tim nakon odlaska.

Salazar je izjavio za Sports Illustrated:

„Moj najvažniji cilj kao treninera bio je da podignem sportske performanse na način koji podržava dobro zdravlje i dobrobit svih mojih sportista. Povremeno sam možda davao komentare koji su bili bezosećajni tokom godina pomažući sportistima kroz naporne treninge. Ako je bilo koji sportista bio povređen bilo kakvim komentarima koje sam imao, takav efekat je bio potpuno nenameran i žao mi je. Međutim, osporavam ideju da je bilo koji sportista trpeo zlostavljanje ili rodnu diskriminaciju dok je trčao za projekat Oregon.”

10 prednosti preskakanja vijače i kako nam može poboljšati zdravlje
Hike & Bike vikend na Jastrepcu

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed