Bundeva je idealna namirnica – zdrava i fleksibilna, što će reći može da se priprema na 1000 načina. Iako se sa naučne strane posmatraju kao voćku jer sadrži semenke unutra, nutritivno je sličnija povrću.
Osim odličnog ukusa, bundeva je hranljiva i donosi mnoge dobrobiti našem zdravlju. Veoma je hranjiva i bogata vitminom A i sadrži malo kalorija jer se sastoji od 94% vode. Puna je beta-karotenom koji telo pretvara u vitamin A koji je odličan za imuno sistem.
Bundeve sadrže antioksidanse, kao što su alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Oni mogu neutralisati slobodne radikale, sprečavajući ih da oštete vaše ćelije čineći ih dobrom prevencijom raka.
Nedostak vitamina A je najčešći uzrok slabljenja vida kog, na sreću, bundeva ima na tone. Ona je takođe jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva jedinjenja koja se povezuju sa nižim rizikom od makularne degeneracije (AMD) i katarakte. Kalijum, vitamin C i vlakna zajedno sa vitaminom A poboljšavaju zdravlje srca.
Možda niste svesni bundeva je dobar izvor antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina pogodnih za trkače. Stoga je odličan izbor za povećanje omega-3 masnih kiselina bez uticaja na ukupan unos masti.
Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Možete je samo oguliti, iseckati i staviti u rernu da biste dobili jako hranljivo i zdravo jelo. Recept za potaž od bundeve smo već pisali, a danas vam donosimo tri drugačija recepta sa bundevom.
Zimski lonac od bundeve i sočiva
Recept preuzet sa goodhousekeeping

Sastojci
- 2 luka srednje veličine
- 1 kašičica sitno iseckanog đumbira
- 1 kašičica ulja
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mleveni kardamom (ili dodajte još đumbira)
- 1 mala bundeva
- 500g zelenog sočiva
- 1,4 l bujon od piletine ili povrća
- 4 šake bejbi spanaća
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Priprema
- Iseckajte luk na sitno. Oljuštite i iseckajte đumbir, a zatim i bundevu iseckajte na kockice.
- U lonac stavite iseckani luk i đumbir i kuvajte u ulju 5 minuta na srednjoj temperaturi ili dok luk ne porumeni uz stalno mešanje. Dodajte korijander i kardamom (ili đumbir). Kuvajte 1 minut uz stalno mešanje.
- Dodajte bundevu, sočivo, bujon i 1/4 kašičice soli. Pokrijte, zaključajte i dovedite do visokog pritiska. Smanjite toplotu na srednje-nisku. Kuvajte 12 minuta.
- Otpustite pritisak pomoću funkcije brzog otpuštanja.
- Umešajte spanać, sirće i po 1/2 kašičice soli i bibera (ili po svom ukusu)
- Prijatno!
Njoke od bundeve u paradajz sosu
Recept preuzet sa n1 info

Sastojci:
- 300 g bundeve
- 300 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- so, biber
Sos:
- 400 g pelata
- 1 crni luk
- so, biber i malo šećera
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 100 g rendanog parmezana
Priprema:
- Bundevu isecite na manje kockice i skuvajte u vodi. Kada se skuva, procijedite je, pa napravite pire. Dodajte maslac isečen na kockice, posolite, pobiberite, pa mešajte dok se maslac ne otopi.
- Kada se pire ohladi, dodajte mu brašno i umesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako osetite da je previše lepljivo. Uzmite komad testa, formirajte manji valjak i secite njoke željene veličine. Na isti način obradite ostatak testa.
- Sada pripremite sos. Naseckajte luk na sitno i dinstajte ga oko 10 minuta na maslinovom ulju. Zatim dodajte sitno naseckan pelat sa sokom, začinite po ukusu i prokuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendani sir i dobro promešajte. Sipajte vodu u šerpu i posolite.
- Kada voda provri, pažljivo ubacite njoke. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još par minuta, a zatim ih izvadite i ubacite u posudu u kojoj ste kuvali sos. Promešajte dobro i servirajte sa još malo rendanog parmezana.
Kremasti rizoto sa bundevom i przenom slaninom
Recept preuzet sa mojihtristocuda

Potrebno je:
- 500 g „butternut“ bundeve
- 3-4 solje vrele vode
- 2 kašike putera
- 1 mala glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 šolja pirinča
- 100 ml belog vina
- 6 listova sveže žalfije
- 2 kašike kisele pavlake
- 30 g parmezana
- 2 kašike pinjola
- 60 g slanine iseckane na listove
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema:
- Bundevu iseckajte na kockice, poprskajte sa malo maslinova ulja i stavite u rernu da se ispeče. Kada je pecena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojite na stranu (ostatak ćemo iskoristiti za „posipanje“ po rizotu kasnije). Luk iseći na kocke i proprziti na puteru. Kada omekne dodati isseckani čen belog luka i pirinač.
- Promješati par puta, pa naliti belo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok vino ispari. Kada vino ispari dodavati po pola šolje vode, poklopiti i ostaviti da se krčka. Svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
- Kada je pirinač na pola kuvan, dodati bundevu (onaj deo koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti sa procesom dodavanja vode, dok se pirinač ne skuva. Kada je pirinač gotov, dodajte parmezan i kiselu pavlaku, posolite, pobiberite.
- Na malo maslinovog ulja proprzite listove žalfije pa dodajte rižotu. Sve dobro izmešajte.
- Pinjole propržite na suvo, a zatim ispržite i slaninu da postane hrskava.
- Rižoto naspite u posudu za posluživanje, pospite bundevom koju ste stavili sa strane, przenom slaninom i pinjolima.
Da li ste već isprobali ova jela? Kako vam se čine?