Avokado je definitivno namirnica koja se kod nas retko jede a sada već može da se kupi u skoro svim gradovima u većim supermarketima i cena mu je pristupačnija. Vreme je da promenimo situaciju.
Na ideju da malo proširim znanje o avokadu došla sam nakon razgovora sa bratom koji je konstatovao da su, zbog liste mojih omiljenih fizičkih aktivnosti, neophodne promene kada je u pitanju obrok zvani večera. Uglavnom, lista glasi ovako: 1. Kuvanje 2. Brzo hodanje 3. Joga
Sve vam je jasno. Moje skrobne i ugljenohidratne vegetarijanske večere sam morala da zaboravim. Jednostavno se ne krećem dovoljno da si mogu priuštiti taj luksuz. Ne samo zbog viška kilograma već i zdravlja.
Zbogom indijski kariji, rižotoi i testenine na hiljadu i jedan način! Hello povrtne čorbe od neskorbnog povrća, ribo i salatice!
Sve sam uspela da se organizujem al salatice su mi teže išle od ruke. Sve varijante sam ispucala i onda sam se setila avokada.
Znam da sam negde pročitala da je jako zdrav. I to je apsolutna istina. Avokado je pun vitamina A, C, E, K i B6. Kalijum pršti iz njega. Zajedno sa omega 3 masnim kiselinama.
Dodavanjem avokada u obrok neverovatno se povećava apsorpcija hranjivih sastojaka. Zdrave masnoće za zdravo srce. Sadrži vlakna i 18 esencijalnih masnih kiselina! Voćka najbogatija proteinima.
Da, avokado je voće. Jedan od najboljih prijatelja vegana i vegetarijanaca. I nepravedno je izostavljen iz naših jelovnika. Hajde da to promenimo!
1 avokado namaz na 4 načina
1 zreli avokado
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašikica limunovog soka
So, biber
→ Avokado kašikom odvojite od kore i izgnječite sa viljuškom.
→ U blender staviti sve sastojke za namaz, dodajte avokado i izmiksajte da se dobije pasta.
Čuvati u frižideru 2-3 dana.
Sendvič sa parmezanom, paprikom i avokado namazom
Namaz od avokada
Ribani parmezan
Crvena paprika
Motovilac salata (ili neka druga salata)
→ Hleb namazati namazom, posuti parmezanom i prekriti paprikom i salatom.
Salata sa dresingom od jogurta i avokada
2 kašike namaza
100 ml jogurta
Zelena salata i povrće po želji
Dimljeni losos
Sveža mirođija
Tost hleb
→ Jogurt i namaz dobro izmiksati da se lepo sjedine i preliti preko sastojaka salate.
→ Istostirajte hleb, stavite preko dimljeni losos i poslužite salatu.
Možete ga koristiti i kao preliv za ribu ili neko pečeno povrće iz rerne.
Brusketa sa namazom od avokada
1 kašika namaza od avokada
1 kašikica kapara
1 kuvano jaje
1 kašikica senfa
½ manjeg ljubičastog luka
Sveža mirođija (po želji)
So, biber
→ Usitnite luk, jaja i kapare i pomešajte sa ostalim sastojcima.
→ Istostirajte parče hleba pa premažite sa smešom. Pospite sa svežom mirođijom i poslužite.
Egzotična salata sa namazom od avokada
1 kašika namaza od avokada
1 kašika susamovog ulja
1 kašikica soja sosa
Zelena salata
Kupus
Ljubičasti kupus
Šargarepa
Cvekla
→ Svo povrće iseckajte na trakice.
→ Izmešajte namaz, susamovo ulje i soja sos i prelijte preko salate.
Poslužite odmah.
Svi recepti su za jednu osobu.
Savet+: Da bi salata bila sveža i hrskava uvek je nakon pranja dobro osušite krpom ili u posudi za sušenje salate. Dresing, začine, sireve i sastojke koji otpuštaju vodu u dodiru sa soli, uvek dodajte pred samo služenje. Na ovaj način salata će izgledati bujno i sveže a svaki sastojak će doći do izražaja.
16 komentara. Leave new
Odlicni recepti!
Da dodam na temu, jedan recept na koji me je nedavno navukao drugar sa trcanja
Vocni jogurt od avokada
1 avokado
2 banane
1/2 litre jogurta
kasicica meda (moze, a ne mora)
Sastojke stavite u blender i izmiksajte. Moze da stoji u frizideru do dva dana…
Dragane, je l’ tako da ne možeš da se odlučiš da li su lepši Lalicini recepti ili fotografije? 🙂
Ne znam za Dragana, ali ja evo ne mogu da se odlucim. Sve me vise odusevljava fotografijama a za recpte nemam reci 🙂
Hvala na receptima, koristice. A i na fotkama..uzivala sam 🙂
:*
Ide mi voda na usta od oba. Sva sreca pa mi je frizider natrpan avokadom tako da cu vec danas sutra napraviti namaz od avokada, pa onda i sprobati i ostale recepte u narednim danima :)))
Sad zamišljam frižider krcat avokadom! Ijaoooo koja milina!
Super! Baš ću da isprobam za doručak.
Obožavam voćne jogurte za doručak. Al te prave, ne onaj kupovni treš:)
Hvala!
Ja sam juce napravio namaz, jutros je pala degustacija na home made brusketima na koje sam jos dodao kuvano jaje, sir i kukuruz…njama-njama!
Odlican predlog!
Svidja mi se kukuruz u toj kombinaciji:)
Mnjam! Avokado je stvarno super namirnica! hvala na ovom bogatstvu ukusa i boja 🙂
I drugi put:)
Divno, recepti, zdravo. Medjutim, uputio bih – onako poptuno laicki – sve trkace zainteresovane za ishranu i na blood type diet. koga interesuje, neka cita.
Hvala na idejama, a i slike su divne!
Ako nije problem da dopunim sa još nekoliko saveta: Svež avokado ne treba da stoji u frižideru (kao ni banane ili citrusi). Kada se priprema, potrebno je dodati malo kiseline, jer lako oksidiše. Ako se koristi samo polovina, drugu polovinu premazati limunovim sokom, umotati u foliju i ostaviti u frižider.
Mali savet za izbor dobrog avokada u prodavnici ili na pijaci:
Znate da je avokado zreo kada nežno pritisnete prstom deo pored peteljke. Trebalo bi da bude malo mekan, ali ne previše. Ako je taj deo skroz tvrd, avokado je nezreo. Budući da se kod nas avokado uvozi, uglavnom su izložene zelene voćke. Kada ih kupite, potrebno je da ih ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana, dok ne postanu zreliji. Ako na sebi ima tamne smeđe fleke, ili je veoma mek, to znači da je prezreo, ili da je plod oštećen hladnoćom (trgovine ga često drže u frižideru) – u svakom slučaju, nije baš neka kupovina.
Avokado je kod nas zapostavljen najviše zbog cene, jer kao voće ima milion primena (kada je zreo, može se mazati direkno na hleb tako što se nožem zahvati meso iz same voćke, ili se umutiti viljuškom dok je još u kori, sam za sebe je dovoljan kao sos za salatu, pastu ili jelo od povrća…). Da je cena niža, sigurna sam da ne bi bilo teško popularizovati ga.
E, pa hvala – super saveti nikad nisu problem. 😉
Namaz od Avokada je sjajan. Bukvalno se slaže uz bilo koju hranu.
Treba voditi računa da zbog gustine namaza neki blenderi pobacaju po ivicama i onda vrte u prazno.
Obozavam avokado ali jeste prepun masnoca, kao prirodni margarin za one koji nisu jeli, tako da se uvek lepse kombinuje sa povrcem, sto vise povrca, to lepse se izbalansira.