* NaslovnaZdravlje

NOVO ISTRAŽIVANJE: Trčanje može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti

Nema komentara

Trčanje je više od treninga za mišiće – ono takođe održava zdravlje mozga i pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti. Istraživači sa Univerziteta u Cirihu otkrili su zaštitne faktore fizičkih i društvenih aktivnosti na zdravlje mozga starijih osoba, kako je objavljeno u Neuroscience News. Iako često slavimo kardiovaskularne prednosti trčanja, ova studija se bavi time kako vežbanje štiti mozak od dekadencije.

Pročitaj: Mogu li mišići listova uticati na demenciju? Stručnjaci bi rekli da mogu

Do kog je otkrića došla studija?

Studija, sprovedena tokom sedam godina, koncentrisala se na regiju mozga koji je od vitalnog značaja za učenje i pamćenje. Isti deo mozga, pod nazivom entorhinal korteks, sklon je Alchajmerovoj bolesti. Naučnici su istraživali odnose između debljine entorhinalnog korteksa, pamćenja i slobodnih aktivnosti kod kognitivno zdravih odraslih osoba starijih od 65 godina.

Istraživači su otkrili da što je manje smanjenje debljine ove strukture mozga tokom istraživanja, to je manje slabljenje memorije. Povećana fizička i društvena aktivnost značajno su usporile stanjivanje entorinalnog korteksa, čime se očuvala memorija.

Pročitaj i: Suplementi protiv starenja

Studija naglašava prirodu mozga koja se može trenirati, upoređujući ga sa mišićem koji se može ojačati tokom života. Isabel Hotz, jedna od autora studije, napominje:

„Ovi nalazi podržavaju ideju da imamo ’kognitivnu rezervu‘ i da se mozak može trenirati tokom života kao mišić da se suprotstavi opadanju vezanom za starenje.“

Istraživanje se zasniva na studiji objavljenoj ranije ove godine koja je utvrdila da dugotrajna vežba ima duboke koristi za starenje mozga povećavajući preživljavanje i modifikujući mrežu neurona rođenih tokom ranog odraslog doba (neurogeneza je stvaranje novih moždanih ćelija, što je moguće i tokom života) čime se olakšava njihovo učešće u kognitivnim procesima.

Koji je zaključak?

Lutz Jäncke, supervizor studije, rekao je:

„Fizičke vežbe i aktivan društveni život sa prijateljima i porodicom su važni za zdravlje mozga i mogu sprečiti neurodegeneraciju u kasnijem životu. Studija potvrđuje da se fizički, mentalno i društveno aktivan život isplati u očuvanju kognitivnih funkcija. Redovno trčanje (bonus poeni ako se pridružite prijateljima da biste dodali društvenu komponentu) održaće vaše pamćenje oštrim kako starite. Još jedan razlog da odete na trčanje.“

Izvor: Canadian Running

Da li seks pre trke zaista utiče na performans? Nova istraživanja sugerišu da to nije slučaj
Žene su pametnije od muškaraca
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed