* NaslovnaMaratonPolumaratonVesti

6 načina da prođete kroz cilj – koji ste vi tip?

3 komentara

Bliži nova tura trka, predstavljamo vam 6 načina da prođete kroz cilj.

Za početnike cilj još uvek ima dozu magije. Ume da bude nagrada sam po sebi, izmami suze, osmehe. Svako cilju daje ono što mu je u tom trenutku potrebno od trčanja. Nakon 100 maratona, verovatno je prvo što ćete uraditi klik na garmina ili telefon, ali cilj je i dalje najbitniji deo staze.

Važno je napomenuti da svako u jednom trenutku može da promeni način na koji finišira. Nekada smo pužić, nekada smo Pro. Bitno je da uvek imamo novi cilj ispred nas. Lepo je da neku trku istrčimo kao Pobednik i da odvojimo jednu po sezoni kada ćemo biti Šaljivdžija. A i profesionalac u nama samo čeka trenutak da se rodi!

1. Pobednik – pobednica

pobednice

Pobednik je najčešći tip finišera. U cilj utrčava sa obe ruke visoko podigute, ili već pozom koju sam odredi pre toga. Neki pobednici uvek u cilj ulaze na identičan način, ali ideja je uvek ista: svako ko završi trku je pobednik! Na našem sajtu imamo puno pobedničkih priča,  priznajem da sam i sama ovako uletela u prvi cilj 🙂 Pročitajte sve početničke priče na tagu skidanje mraka 🙂

Zašto je pobednik najčešći motiv? Svako u trčanje ulazi sa idejom da pobedi sebe ili neki deo sebe kojim nije najzadovoljniji. Posmatrajte ljude na cilju, kako vreme odmiče, i prelazimo 2 sata – pobednici su sve češći na cilju. Ne računajući, hm – onoga koji je zaista i stigao prvi 🙂

2. Pužić – jer je svaki sledeći metar suvišan

puzic

Pužić se ne rađa – pužić se desi. Najčešće pogrešnom procenom svoje snage tokom trke. Tada umesto da podignute glave proletimo kroz cilj, prepuzimo poslednjih sto metara i jedva se preturimo preko ciljne linije.

Kako preboleti svog pužića? Tako što ćemo ga krunisati u pobednika. Završio je, a samo vi znate koliko vam je bilo teško. Tih 100 metara je bilo teže nego 21 km pre njih. Onaj koji sa osmehom uleće u cilj ne zna kakve su muke tantalove kada se kroz njega propuzi. Bolje je puzati nego odustati.

Poenta vam je jasna: i pužić je vredno iskustvo. Na našem sajtu najupečatljivija je priča Džuli Mos, i njenog tragičnog gubitka prvog mesta, zbog puzanja pred ciljem.

3. Poseban – trkač sa ciljem na cilju

cilj poklon

Nisu sve trke iste, a neke od njih za pojedine trkače imaju posebno značenje. Nekada cilj označava u zbiru da ste prešli neku magičnu brojku. Obim Zemlje. Broj kilometara kao vaš rođendan. Prešli ste na 5 cifara. Svejedno. Tada kroz cilj utrčavate sa posebnim osmehom na licu. Taj cilj je drugačiji od svih pre njega i svakog koji će naići posle.

Lepa priča koju smo imali prilike da čitamo na sajtu je i Ivanova – kako je poklonio Maraton.

4. Supermen – mogu ja još toliko

cilj

Supermeni i superžene su sasvim realna pojava u trkačkoj zajednici. Gde većina gine – oni pobeđuju. Nakon 100 kilometara ultramaratona – supermen će na cilju raditi sklekove, ili se vratiti po najbolju drugaricu pola trke nazad da bi sa njom prešao još toliko.

Kakvi god bili njihovi motivi, odlika im je snaga, i svuda mame oduševljenje publike – jer, budimo realni – pokazuju nadljudsku izdržljivost.

5. Šaljivdžija – run for fun

kragujevac

Oni prate rekreativne trke od početka. Nekome je trčanje posao, nekom ljubav, nekom dužnost. Njima – zabava.

Prepoznaćete ih po kostimima, natpisima na majici, činjenici da će radije zastati da popričaju sa navijačima nego da jure vreme. Na cilju su nasmejani i svuda oko sebe šire pozitivnu energiju. Potrebno nam je više šaljivdžija na trkama. Ako je maraton torta – oni su šarene perlice kojima je poprskana.

6. Profesionalac – svaka sekunda se broji

profesionalac

Profesionalaca nema previše, ali ćemo ih prepoznati nepogrešivo. Nema osmeha na licu, koncentracija je sveprisutna. Prate svoj tempo sve vreme ili već savršeno osećaju sebe, uvek cede malo više energije iz sebe, gledaju da uštinu svaku sekundu. U cilj utrčavaju sa ozbiljnošću lekara koji porađa dete i vidnim olakšanjem na licu. Realno  – kidali su se do tog trenutka. Profesionalac prvo gleda na sat, a tek onda u publiku.

Nemamo im šta zameriti, jer realno – trke se i organizuju zbog njih. Možda su nekada bili kao mi, možda će nekada biti ponovo, ali za sada – oni su elita na koju se ugledamo, koja nas motiviše, čija vremena nam otrgnu strahopoštovanje!

Proverite da li je pravo vreme da se spremate za svoj prvi maraton!

„But for each of us, isn’t life about determining your own finish line?

Promocija ženskog fudbala na 10. Međunarodnom sajmu sporta na Adi
Triatlon trka CHALLENGE FAMILY ponovo u Budvi!

Povezani članci

3 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed