* NaslovnaVesti

50 godina slavne istorije najvećeg maratona na svetu. Njujorški maraton je proslavio veliki ljubilej.

Nema komentara

Njujorški maraton se uvek održavao u oktobru ili početkom novembra i uvek se trčao kroz pet gradskih četvrti. Ne!

Zapravo, prvi maraton u Njujorku odvijao se u potpunosti u Central Parku, a dogodio se pre 50 godina, u nedelju, 13. septembra 1970.

new york maraton 50 godina

Mala lokalna trka koja je postala najveći maraton na svetu

Maraton u Njujorku nije bio veliki maraton od prvog dana. Na prvoj trci te 1970. startovalo je 127 učesnika, od kojih je 126 bio muškaraca i samo 55 njih je završilo trku.

Jedina žena koja se prijavila je bila Nina Kuscsik, na startu se pojavila sa gripom i morala je da odustane posle 22km. Ipak, ona se vratila i pobedila na trci 1972 i 1973.

Prvi pobednik Njujorškog maratona je bio Gary Muhrcke sa vremenom 2:31:39

Ovaj događaj je međutim predhodio onome što danas nazivamo trkačkom revolucijom i svetskom trkačkom bumu, koji traje i danas.

fred lebow prvi njujorški maraton
Legendarni Fred Lebow na startu Njujorškog maratona u Central Parku

Maraton se naime i sledećih pet godina održavao u Central Parku i postepeno rastao do broja od 500 učesnika. Tada se rodila ideja da se trka izmesti i da se staza sprovede kroz svih 5 Njujorških opština.

njujorški maraton 1976 start
Njujorški maraton 1976. Start trke

Na prvoj trci u danas poznatom formatu 1976. se prijavio preko 2000 maratonaca. Na čelu je bio legendarni Bil Rodžers koji je pobedio sa vremonom 2:10:09, prva žena pobednica je bila Miki Gorman 2:39:11.

Bill Rodžers – NJujorški maraton 1976.

Maraton u Njujorku se ubrzano povećavao. 1979. godine prvi put je privukao više od 10 000 trkača, a 1997. je srušena barijera od 30.000 učesnika.

Njujorški maraton 1976. – Medalja

Prošle godine Njujork je bio domaćin rekordnog broja maratonaca u svetu. Na jednoj trci je tada trčalo 53.627 takmičara u maratonu.

Mala trka koja je porasla u veliki brend – pokretač revolucije u profesionalizaciji organizacije trka

Startnina za prvi Njujorški maraton 1970. je koštala samo 1$ i učestvovalo je samo 127 trkača. Danas se startnine prodaju na lutriji i koštaju preko 100$ dok se na trku ulazi i kroz humanitarne fondacije (u tom slučaju učesnik plaća i startninu i prikuplja minimalno 500$ u humanitarne svrhe)

Ovakav pristup je učinio da se i druge trke u svetu ugledaju na Njujorški maraton i na New YoRk Road Runnerse (klub koji organizuje trku), koji u ovom trenutku imaju preko 100.000 članova.

Zato danas imamo elektornska merenja svugde, medalje i majice, tv preose, lutrije za brojeve i razne druge stvari. Ceo pokret je dobio zamajac u Njujorku i nastavoio da se razvija širom sveta.

Istorija NJiujorškog maratona u brojkama

Fred Lebow – trči za svoj život

Fred Lebow je legendarni direktor Njujorškog maratona. Čovek koji je moda i najznačajnija ličnost u razvoju modernog maratonskog pokreta. O njemu smo pisali, o njemu je snimljen i odličan dokumentarni film.

Fred je između ostalog bio i veliki prijatelj Beogradskog maratona, to je pokazao i devedesetih, kada je iako već bolestan od kancera u sred ratnog stanja i sankcija koje su bile uvedene tadašnjoj Jugoslaviji na kongresu organizatora maratona iz celog sveta ustao i izjavo da maraton spaja ljude i pravi mir i da zbog toga on putuje za Beograd da podrži prijatelje maratonce. Danas se pobedniku Beogradskog maratona uručuje trofej Fred Lebow a dve trke su u pobratimskom odnosu.

O prijateljstvu Freda Lebowa i jedne od najvećih trkačica svih vremena Grete Waltz pročitajte u posebnom članku OVDE

Fred Lebow je pred sam kraj svog života, 1992 prvi put istrčao novu trasu maratona (kroz svih 5 opština) jer pre toga nikada nije mogao da tči na trci u kojoj je bio direktor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=150&v=9ABptJ667xc&feature=emb_title

Ove godine Virtalna trka zbog korone

Zbog pandemije COVID-19, ove godine Njuroški maraton će se održati kao virtualna trka. Broj učesnika je neograničen, svaki finišer dobija i majicu i medalju, a startnine se prodaju sa početnom cenom od 60$.

Njujorški maraton je trka sa velikom istorijom i organizacija koja je uzor svima u trkačkom svetu. Za trkače je to najveći događaj, ne samo po broju učesnika već i po doživljaju koji svaki trkač dobije na samoj trci. Zato im danas čestitamo veliki ljubilej i nadamo se da će trka trajati još jako dugo.

#BEACTIVE NIGHT RUN: trka koja se sigurno održava!
Aerobni trening i aerobni kapacitet
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed