* NaslovnaVesti

Trkači bi mogli da izvrše uticaj na životonu sredinu uz novi 3D đon

Nema komentara

Sa ciljem promovisanja biodiverziteta u urbanim sredinama, dizajnerka je kreirala 3D đon inspirisan čičak trakom i kopitima bizona koji omogućava trkačima da pokupe i šire divlje seme dok trče.

Potplat, zdepast sintetički slip-on prekriven stotinama fleksibilnih, mekih kukica, kreacija je Kiki Grammatopolous. Ona je kreirala projekat — koji je nazvala Rewild the Run — kao diplomirani student na Central Sainte Martins u Londonu.

Pročitajte više: BESPLATNA #BeActive noćna štafetna trka u paru ove godine u Zrenjaninu!

„Primenila sam ideju o čičak traci, koja je takođe oblik biomimikrije (tehnologija modelovanja na biološkim procesima) i primenila sam je u neku vrstu 3D teksture oko potplata“, rekla je Gramatopulos za Rojters. „Ideja je da đon pokupi i rasprši seme na isti način kao životinje, poput bizona.“

Bizon se, rekala je Grammatopulos, smatra „ključnom vrstom“. Što znači da se radi o organizmu koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja sopstvenog ekosistema. Pored širenja divljeg semena koje se pričvršćuje za njegovo krzno. A jedinstveni oblik kopita bizona omogućava mu zasadi seme kada stane na njega.

Đon u obliku kopita bizona

Da bi efikasnije pomogao procesu raspršivanja i zasijavanja autohtone vegetacije, poznatog kao „ponovno širenje“, đon je dizajniran u obliku kopita bizona.

„Ključna vrsta poput bizona raspršuje sebe uz pomoć svog krzna i kopia“, rekla je ona. „U ovom trenutku nije praktično dovoditi bizone i vukove u urbano okruženje da ih ponovo divljaju, pa sam obratila pažnju na to kako se trkači i grupe trčanja mogu videti i koristiti kao stada da bi se na neki način replicirale ključne vrste u ponovnom divljanju.“

Na svojoj veb stranici Rewild the Run, Grammatopoulos piše da je urbani razvoj „doprineo ekstenzivnoj fragmentaciji i smanjenju prirodnih staništa. Urbanizacija ima niz štetnih efekata na funkcionisanje ekosistema, uključujući narušavanje procesa disperzije biljaka širom pejzaža.” Ona dodaje da grad zahteva „intuitivno razmišljanje da bi se integrisali prirodni prostori u njemu“.

Grammatopoulos kaže da razmatra sledeće korake u evoluciji potplata Rewild the Run. Đon, koji nije komercijalno dostupan, još je u fazi koncepta i projekat u razvoju. Grammatopoulos dodaje da se nada da će se konsultovati sa stručnjacima za rewilding i da je zainteresovana za istraživanje naprednijih proizvodnih tehnologija.

Zašto vam je potrebna snaga za trčanje?
Jakob Ingebrigtsen oborio 24 godine star svetski rekord na 2000m
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed