Mršavljenje

Hoćete da brže sagorite kalorije uz trčanje? Onda trčite jače, duže i-ili češće!

6 komentara

Činjenica je da ako ste na idealnoj kilaži, bićete u mogućnosti da trčite brže. Ne samo da nećete nositi nepotreban teret, nego ćete manje naprezati kosti, mišiće i zglobove, pa samim tim i smanjiti šanse da se povredite tokom treninga.

Da biste sagoreli kalorije, morate da vežbate na – neki način. Nisu sve vežbe podjednako dobre za ono što želite da postignete, neke sagorevaju više kalorija od drugih. Tako i različiti načini istih vežbi donose drugačije rezultate.

Često su nam rešenja pred nosom, i vrlo jednostavna. Promenite svoje navike, uvedite sveže, i obradujte se rezultatima uz pomoć tri jeednostavne promene.

Povećajte intezitet treninga

Beze obzira na to što imate svoju bazu i stalni tempo, ova rutina u svojstvu mršavljenja u određenom trenutku ne sagporeva „dovoljno“ kalorija. Mnogi trkači i trkačice trče istim tempom svaki svoj trening, pa samim tim ne mršave onoliko koliko bi zapravo mogli.

Potrebno je da povećate, ne samo sagorevanje kalorija tokom trčanja, već i sagorevanje nakon treninga.

Jedan od načina da povećate intezitet treninga je da trčite brže. Pokušajte promenljivi trening od 6 puta 1 minut bržeg trčanja sa dvominutnim džogiranjem između.

Trčanje nije jedini način da povećate intezitet vašeg programa vežbanja. Ako dižete tegove ili radite vežbe za telo, možete takođe da povećate intezitet koji vam je potreban da biste ubzali metabolizam. Bonus za ovu veću potrošnju kalorija je to što ćete i ojačati, a to je definitivno od pomoći za sve trkače na daljinu.

Trčite duže

Dugo trčanje pomaže pri većoj potrošnji kalorija. Svi to znamo, ali dosta trkača ne trči značajniju dužinu tokom nedelje. Ne samo da ne koristite jedan od najboljih alata koji su trkačima veoma potrebni, već i ne gubite na težini.

Postoji ono staro pravilo po kome se kalorije najviše sagorevaju onda kada hodate onom brzinom koja vas tera da potrčite, dakle, ona brzina, taman pred da potrčite. Ali vi ste trkači, samim tim prilagođavate svoj nivo treninga sa onim što želite da postignete, a to je da smršate.

Dosta promena se dešava u vašem telu kada trčite veće distance. Promene koje utiču na to kako vaše telo koristi potrebna goriva, kako vam se mišići kontrahuju (pa čak i koji mišići), i kako vaše noge prolaze kroz proces trčanja. Trčanje u trenucima umora, kao što je slučaj pred kraj treninga, povećava vašu izdržljivost i pojačava broj kalorija koje sagorite nakon što završite trčanje.

Trčite češće

Frekvencija vaših treninga je poslednji element koji će poboljšati vaš metabolizam i sagorevanje kalorija nakon treninga. Do idealne težine se najbolje dolazi kada se broj treninga poveća na 8-10 puta nedeljno, što praktično znači da ćete nekim danima trčati i 2 puta.

Ovo se razlikuje od osobe do osobe, ali se većina nas zaglavi u rutini trčanja 3-4 puta nedeljno. Ako možete da trčite bar još jedan dan više, ovo će značajno uvećati broj potrošenih kalorija i približiti vas idealnoj težini.

Trudite se da uvek bezbedno povećavate dužinu treninga, bilo da je u pitanju povećanje broja dana tokom kojih trčite ili dužina trajanja treninga. Bitno je da pratite pravilo od 10% povećanja po nedelji. Trčite više za po 10%sve dok ne dođete do kilometraže koja vam je pogodna, a onda polagano smirite stvari. Takođe, preporučljivo je i zadržite na određenoj kilometraži tokom 2-3 nedelje da bi se telo adaptiralo na novi nivo napora.

Kada počnete da kombinujete ova tri principa mršavljenja, primetićete značajnije rezultate u gubljenju kilograma nego što je slučaj sa istim nedeljnim treninzima. Svaki trkač ima drugačiju idealnu težinu, ali će dostizanjem one „idealne“ ili optimalne, moći svakako da trči brže.

4 načina da maksimizirate potrošnju masti
10 osnovnih fitnes saveta: smršajte zdravo

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • dosta mi se cini jedan dio teksta staromodan,odnosno ovaj dio sta se odnosi na dugo trcanje
  naime neka znastvena istrazivanja su pokazala su da intezitet ima vecu prednost u odnosu na trajanje
  kod intezivnog trcanja gdje puls znantno vise nego kod duzeg ,dolazi trenutno gledajuci do manje potrosnje kalorija u odnosu na dugo trcanje
  ali ono sta je bitno da potrosnja kalorija poslije treninga bude visa nego kod sporog i duzeg trcanja
  neka nova istrazivanja su to dokazala

  Odgovori
  • Tako je, u pravu si, s tim što gojazni ljudi ne mogu brzo da trče. Potrebno je izgraditi bazu kako bi mogli da se trče intenzivni treninzi. Evo primer jednog intenzivnog treninga koji može da sagori puno kalorija: 12×1000, brzina na aerobnom pragu (oko 85% od max pulsa).

   Odgovori
 • ako se želi trajno smršati, a to je valjda svima cilj, nikako se ne oslanjati na treninge i fizičku aktivnost već se isključivo koncentrisati na ishranu koja mora iz korena da se promeni.
  šta će se desiti ako se povredimo ili iz nekog drugog razloga ne možemo na stazu? kilogrami će se vratiti munjevitom brzinom. po meni ishrana i treninzi treba snažno da se dopunjuju s time što ipak akcenat treba staviti na ishranu. tu je ključ vitkog tela.

  Odgovori
 • A dali znaci nesto brzo hodanje 2 puta dnevno sto se tice mrsavljenja

  Odgovori
 • Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.
  Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed