Činjenica je da ako ste na idealnoj kilaži, bićete u mogućnosti da trčite brže. Ne samo da nećete nositi nepotreban teret, nego ćete manje naprezati kosti, mišiće i zglobove, pa samim tim i smanjiti šanse da se povredite tokom treninga.

Da biste sagoreli kalorije, morate da vežbate na – neki način. Nisu sve vežbe podjednako dobre za ono što želite da postignete, neke sagorevaju više kalorija od drugih. Tako i različiti načini istih vežbi donose drugačije rezultate.

Često su nam rešenja pred nosom, i vrlo jednostavna. Promenite svoje navike, uvedite sveže, i obradujte se rezultatima uz pomoć tri jeednostavne promene.

Povećajte intezitet treninga

Beze obzira na to što imate svoju bazu i stalni tempo, ova rutina u svojstvu mršavljenja u određenom trenutku ne sagporeva “dovoljno” kalorija. Mnogi trkači i trkačice trče istim tempom svaki svoj trening, pa samim tim ne mršave onoliko koliko bi zapravo mogli.

Potrebno je da povećate, ne samo sagorevanje kalorija tokom trčanja, već i sagorevanje nakon treninga.

Jedan od načina da povećate intezitet treninga je da trčite brže. Pokušajte promenljivi trening od 6 puta 1 minut bržeg trčanja sa dvominutnim džogiranjem između.

Trčanje nije jedini način da povećate intezitet vašeg programa vežbanja. Ako dižete tegove ili radite vežbe za telo, možete takođe da povećate intezitet koji vam je potreban da biste ubzali metabolizam. Bonus za ovu veću potrošnju kalorija je to što ćete i ojačati, a to je definitivno od pomoći za sve trkače na daljinu.

Trčite duže

Dugo trčanje pomaže pri većoj potrošnji kalorija. Svi to znamo, ali dosta trkača ne trči značajniju dužinu tokom nedelje. Ne samo da ne koristite jedan od najboljih alata koji su trkačima veoma potrebni, već i ne gubite na težini.

Postoji ono staro pravilo po kome se kalorije najviše sagorevaju onda kada hodate onom brzinom koja vas tera da potrčite, dakle, ona brzina, taman pred da potrčite. Ali vi ste trkači, samim tim prilagođavate svoj nivo treninga sa onim što želite da postignete, a to je da smršate.

Dosta promena se dešava u vašem telu kada trčite veće distance. Promene koje utiču na to kako vaše telo koristi potrebna goriva, kako vam se mišići kontrahuju (pa čak i koji mišići), i kako vaše noge prolaze kroz proces trčanja. Trčanje u trenucima umora, kao što je slučaj pred kraj treninga, povećava vašu izdržljivost i pojačava broj kalorija koje sagorite nakon što završite trčanje.

Trčite češće

Frekvencija vaših treninga je poslednji element koji će poboljšati vaš metabolizam i sagorevanje kalorija nakon treninga. Do idealne težine se najbolje dolazi kada se broj treninga poveća na 8-10 puta nedeljno, što praktično znači da ćete nekim danima trčati i 2 puta.

Ovo se razlikuje od osobe do osobe, ali se većina nas zaglavi u rutini trčanja 3-4 puta nedeljno. Ako možete da trčite bar još jedan dan više, ovo će značajno uvećati broj potrošenih kalorija i približiti vas idealnoj težini.

Trudite se da uvek bezbedno povećavate dužinu treninga, bilo da je u pitanju povećanje broja dana tokom kojih trčite ili dužina trajanja treninga. Bitno je da pratite pravilo od 10% povećanja po nedelji. Trčite više za po 10%sve dok ne dođete do kilometraže koja vam je pogodna, a onda polagano smirite stvari. Takođe, preporučljivo je i zadržite na određenoj kilometraži tokom 2-3 nedelje da bi se telo adaptiralo na novi nivo napora.

Kada počnete da kombinujete ova tri principa mršavljenja, primetićete značajnije rezultate u gubljenju kilograma nego što je slučaj sa istim nedeljnim treninzima. Svaki trkač ima drugačiju idealnu težinu, ali će dostizanjem one “idealne” ili optimalne, moći svakako da trči brže.

škola trčanja