Šta je dobar izbor namirnica za mršavljenje i kojim namirnicama treba dati prednost

Gojaznost je posledica neuravnotežene i nepravilne ishrane. O gojaznosti je bilo reči u posebnom članku, a ovde ćemo se zadržati na tome šta je izbor namirnica za mršavljenje, koje bi gojazne osobe trebale da izaberu radi smanjenja viška kilograma.

Izbor namirnica za mršavljenje

 • Proizvodi od žitarica: prednost treba dati crnom ili ražanom hlebu.
 • Mleko, mlečni proizvodi: prednost treba dati obranom mleku, jogurtu, kiselom mleku. Od sireva prednost ima mladi ili koziji sir.
izbor namirnica za mršavljenje riba
 • Meso, riba i jaja: prednost ima nemasno meso: goveđe, konjsko, živinsko, juneće, jagnjeće. Od ribe prednost morska – skuša ili losos. Od rečnih izbegavati masniju, kao što su som i šaran, a jesti pastrmku i smuđa. Jednu količinu mesa otprilike jednu petinu, zameniti uzimanjem soje. Obazrivo sa jajima – 2 jaja za nedelju dana je dovoljno.
izbor namirnica za mršavljenje ulje
 • Masti i ulja: dopuštena je upotreba u vidljivom obliku do 10 g. Maslinovo, kukuruzno, suncokretovo ulje.
izbor namirnica za mršavljenje povrće
 • Povrće: prednost ima zeleno, lisnato povrće, povrće bogato celulozom, ali isto tako i sa malim količinama ugljenih hidrata.
izbor namirnica za mršavljenje voće
 • Voće: prednost ima sočno voće, sveže ili zamrznuto, naročito ono bogato celulozom. Voće treba jesti isključivo u sirovom stanju.
 • Šećer i koncentrati: praktično ih treba izbaciti iz upotrebe.
 • Napici: Najbolja je čista voda 2 l dnevno. Zatim sve vrste nezaslađenih voćnih sokova. Sa kafom treba biti obazriv, naročito ako se pored suvišnih kilograma manifestovao i povišeni krvni pritisak.
 • Začini: kuhinjska so svodi se na odgovarajuće količine, ali ne manje od 0,5 g na dan. Kiseli začini u obliku jabukovog sirćeta i začinske biljke mogu se upotrebiti za poboljšanje ukusa jela. Ljuti začini, majonezi i prelivi za salatu se ne preporučuju!

VAŽNO: Dva sata nakon poslednjeg obroka ne teba ići na spavanje!

Saveti za ishranu

 1. Važno je uobročiti se, što znači imati: doručak, užinu, ručak, užinu i večeru!
 2. Razmak između obroka mora biti najmanje 3 sata, a najviše 4.
 3. Svi obroci moraju biti polako pojedeni.
 4. Najstrože se zabranjuje svako uzimanje hrane između navedenih obroka, a posebno uzimanje svih slatkiša, slatkih napitaka, meda, alkoholnih pića, koka – kole i drugih gaziranih pića, slanih stapića, čipsa, kikirikija i sl.
 5. Uz dijetetsku ishranu neophodno je svakodnevno bavljenje fizičkom aktvivnošću: trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla, šetnjom 2-3 km brzim hodom.

planovi za trčanje