Ovaj članak je iz magazina Net.hr. Šta kažete na ove podatka o sve popularnijoj teoriji da treba da se radi HIIT (high intensity interval training) trening, umesto sporog i dugog trčanja? Da li ovakvi tekstovi pomažu ljudima da smršaju ili mogu da prouzrokuju samo veći broj povreda, kada početnici pokušavaju da rade jake treninge? Koje je vaše mišljenje?

Dosadno je, troši puno vremena, može izazvati pojavu celulita, srčani udar i povrede zglobova – je li vrijeme da odustanete od dugog trčanja po parku? I kako bi zapravo trebali trčati?

Od konca sedamdesetih o trčanju se govori kao o idealanom obliku tjelovježbe. Popravlja kondiciju, dobro je za srce, ubrzava metabolizam, pomaže u gubitku masnog tkiva, može se trčati gdje god želite i nakon što kupite dobre tenisice ne košta vas ništa.

Istina? Greg Brookes, osobni trener iz Londona nabrojio je pet problema vezanih uz trčanje i kaže: “Mnogi počnu trčati kako bi izgubili na kilaži, a to uvijek ne bude slučaj – evo zašto.”

1. Trčanje može smanjiti srce

Svoju tvrdnju objašnjava: “Manji mišići trebaju manje energije i efikasniji su. Srce je mišić, a ako ga prisilite da naporno radi duži period prirodno će se stisnuti kako bi koristilo manje energije i postalo efikasnije. Želite li povećati veličinu srca trebate vježbe snage, a ne izdržljivosti.”

2. Trčanje izaziva povrede zglobova

Zbog ponavljanja pokreta trčanje izaziva povrede koljena i zglobova. “Što više trčite to vam se tijelo više priprema za sljedeće trčanje. Zapravo ćete početi taložiti više masnog tkiva. Dok trčite zglobovi podnose više od dvostruke težine tijela. Ponavlja li se ovakav teret za zglobove oslabljuje zglobove koji će na koncu doživjeti razne štete.”

Obično prvo stradaju zglobovi i koljena, obično zbog loše stabilnosti bokova i mišića centra. Nosite li elastični zavoj problem se samo prebacuje na najbliži zglob.

3. Trčanje može usporiti metabolizam

Suprotno raširenom mišljenju da bilo koji oblik tjelovježbe ubrzava metabolizam, trčanje, tvrdi Brookes, može izazvati suprotno. Trčanje na duge staze često prazni zalihe energije pa dolazi do razgradnje mišićnog tkiva kako bi se dobila energija.

“Želite li ozbiljni gubitak mišićnog tkiva i usporavanje metabolizma – samo nastavite s trčanjem,” kaže Brookes.

4. Trčanje može izazvati taloženje sala

“Tijelo je zadivljujuća mašina i prilagodit će se bilo čemu. A masno tkivo mu je jedno od najdražih izvora energije. A što više trčite, to se tijelo više priprema za sljedeći trening. I zato će zadržavati salo,” objasnio je.

Što više vremena provedemo trčeći to postajemo efikasniji, koristimo manje energije i sagorijevamo manje kalorija.

5. Trčanje može izazvati pojavu celulita

Standardna logika kaže da izostanaka tjelovježbe uzrokuj lošiju cirkulaciju krvi i limfe što na koncu izaziva celulit.

Međutim, Marco Mastrorocco, glavni trener londonske Epic kickboxing teretane kaže:”Vježbate li na krivi način, primjerice trčite li, možete povećati šanse za razvoj celulita. Celulit je prije svega problem cirkulacijskog sustava i loše potkožne drenaže. Vježbate li predugo – dugo trčite – slobodni radikali će oštetiti stanice. Naše tijelo se može nositi s velikim naporom, samo ako je kratko.”

Carole Caplin iz kluba za zdrav život Lifesmart sličnog je mišljenja:”Mnogi kažu da je celulit nešto što se tjelovježbom može skinuti. Nažalost to nije tako. Tjelovježba je obično dobra za tijelo no ako je naporna poput dužeg trčanja može izazvati pojavu celulita jer je limfna drenaža slabija zbog akumuliranog stresa.”

Ali kako onda vježbati?

Brookesov odgovor je jednostavan: “Kraći trening visokog intenziteta. Intenzivni trening je za vaše srce i pluća poput treninga snage. Sagorijeva više kalorija, osnažuje srce i zglobove i ubrzava metabolizam – a traje tek 10 minuta.”

Brookes vjeruje da trening visokog intenziteta izaziva veće promjene metabolizma nego trčanje. To znači da iako ovim kraćim treninzima ne sagorijevamo toliko kalorija kao dugim trčanjem po parku, više se kalorija sagori u sljedeća 24 sata jer je metabolizam povišen. Osnažuje se i kapacitet srca.

“Postoje razni načini da se vježba s povećanim intenzitetom. Primjerice, ugrijavajte se pet minuta, zatim trčite vrlo brzo 30 sekundi, a zatim trčite laganije ili hodajte 90 sekundi,” kaže Brookes. Ponovite ovo tri do osam puta. Ili istu rutinu provedite na biciklu ili kajaku. “Problem je samo što ćete se osjećati grozno dok ovakav intenzivni trening traje,” dodao je.