Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Žudnja za hranom se dešva svakome. Ovo je 10 lakih načina da se oduprete i zaustavite žudnju za hranom

žudnja za hranom

Verovatno se svakome od nas dešava onaj trenutak kada nam je potrebno slatko i potrebno nam je odmah. Ista žudnja za hranom se dešava i sa picom ili nekom drugom vrstom masne, slane hrane.

Čini se da se gadne žudnje pojavljuju kada ih najmanje očekujemo i obično kada nismo spremni da im se odupremo.

Šta možete da učinite da žudnja za hranom nestane u roku od 5 minuta

Ovi saveti koji vam pomažu da smanjite žudnju poređani su na osnovu toga koliko brzo možete da ih primenite. Dakle, iako ćete možda doći u iskušenje da posegnete za najbržima, savetujemo vam da pokušate da ih isprobate sve u narednih nekoliko nedelja kako bi ste imali najbolje rezultate.

1. Popijte vode

Najlakše što možete da učinite da biste obuzdali želju je da popijete veliku čašu vode i sačekate nekoliko minuta. Čak i ako žudnja za hranom ne nestane u potpunosti, punoća stomaka će je učiniti manje intenzivnom.

2. Odigrajte igricu na telefonu

Ko bi rekao da igranje igre na telefonu može pomoći u smanjenju žudnje? Bez obzira da li ste popili čašu vode ili ne, važno je da se na par minuta odvojite od želje. Jedna studija je pokazala da igranje Tetris-a na pametnom telefonu samo 3 minuta može oslabiti različite vrste žudnji, uključujući žudnju za hranom. Previše je jednostavno ne pokušati, zar ne?

3. Popijte malo kafe

Kafa može imati jači uticaj na apetit i unos hrane od vode. Iako je potrebno obaviti više istraživanja, čini se da kafa može suzbiti akutni unos energije.

Šta to znači? Odmah nakon što popijete šolju kafe, poješćete manje nego što bi jeli bez nje. Dakle, čak i ako na kraju popustite žudnji, imate veće šanse da veličinu poslastice zadržite umerenom i da ne preterujete. Drugo istraživanje pokazalo je da kafa bez kofeina može još više potisnuti apetit!

4. Operite zube

Ovaj trik će funkcionisati na dva načina. Pre svega, pranje zuba može da prevari vaš mozak da pomisli da je obrok gotov. Ali čak i ako vaš mozak nije lako prevariti, hladan ukus paste od mente koji vam ostaje u ustima otežaće vam da pojedete bilo šta. Barem neće imati ni približno dobar ukus …

Advertisement. Scroll to continue reading.

Šta možete da učinite u toku dana da žudnja za hranom nestane?

5. Jedite više proteina u toku dana

Proteini su vaš saveznik u borbi protiv žudnje za hranom iz nekoliko razloga:

6. Uradite lagani trening

Pre nego što počnete da radite 100 burpija, razmislite o ovome: intenzivan trening može vas učiniti još gladnijim, ali aktivnosti niskog intenziteta, poput brze šetnje ili kratkog kućnog treninga bez tegova, mogu imati suprotan efekat.

Jedno istraživanje je otkrilo da bi zbog toga zaista moglo da pojedete samo polovinu količine čokolade koju biste inače pojeli.

7. Izbegavajte da puno ogladnite

Što ste gladniji, veća je šansa da ne možete da se borite protiv te intenzivne žudnje. To je tako jednostavno. Zato ne tražite rešenja kada je skoro prekasno. Planirajte svoje obroke unapred i pobrinite se da uz sebe imate zdravu grickalicu.

Često vam može pomoći i da pojedite nekoliko malih obroka dnevno (na primer, tri glavna obroka i dve grickalice između obroka) kako biste održali nivo šećera u krvi konstantnim. Tako uopšte nećete dobiti iznenadnu želju za hranom.

Šta možete da uradite da sprečite žudnju za hranom na dugoročnom planu

8. Spavajte bolje

Nedovoljno sna može uticati na vaš apetit i povećati želju za hranom. Nažalost, važnost spavanja često se zanemaruje kada su fitnes i gubitak kilograma u pitanju.

Problem je u tome što se lako naviknemo da manje spavamo i ne primećujemo stvarni efekat koji to ima na nas. Postajemo hiroviti, stalno smo gladni i nesretni i počinjemo da za to krivimo posao, stres ili nedostatak vremena. Ali češće je pravi razlog nedostatak sna.

9. Razmišljajte o dugoročnim posledicama prejedanja

Bilo bi nerealno očekivati da se žudnja može zaustaviti racionalnim razmišljanjem o tome, ali ako napravite korak i zamislite koje su dugoročne posledice toga što ćete navaliti na hranu na bez kontrole može da pomogne nekim ljudima da bolje upravljaju svojim željama.

Neke od posledica čestog prejedanja mogu da uključuju:

  • smanjeni nivoi energije
  • promene raspoloženja i više negativnosti
  • zdravstveni rizici od gojaznosti i dijabetesa

Ovo su koraci koji će vam pomoći da suzbijete žudnju za hranom kada naiđe, ipak dešavaće se ponekad i ako uradite sve sa liste. U tim situacijama, kojih će biti manje, volja je glavni saveznik.

Kada ste poslednji put osetili žudnju za hranom i kako ste je prevazišli? Ii niste?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili...

* Naslovna

Povrće se u ishrani koristi još od najdavnijih vremena. U ishrani trkača i sportista uopšte, povrće ima nezamenjivu ulogu. Ono održava organizam zdravim, jakim...