blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trčanje je fizička aktivnost koja nas čini pametnijim!

Naučno je dokazana činjenica da nas bilo koja fizička aktivnost čini pametnijim. Istraživanja ipak pokazuju da trčanje ima prednost u odnosu na druge sportove.

Ukoliko uzmemo kao primer jednojajčane blizance od kojih se jedan bavi nekom od fizičkih aktivnosti, a drugi ne, prvi će imati bolje kognitivne sposobnosti od onog koji ne mrda dalje od kreveta. Međutim, najnovija istraživanja, kako prenosi The New York Times, kažu da je trčanje najefektivnija fizička aktivnost od svih i da nas čini pametnijim.

Fizička aktivnost i pamet

Trčanje je umna fizička aktivnost iako se u prvi mah tako ne čini.

Pomeranje noge ispred noge iznova kilometrima ne zvuči kao naročito mentalno naprezanje, ali studije Univerziteta u Arizoni tvrde da tokom trčanja koristimo mozak više nego što možemo da zamislimo.

Tim naučnika je tokom istraživanja testirao 11 trkača i 11 fizički neaktivnih studenata i putem tzv. MRI mašine za skeniranje mozga primetili su značajne razlike. Ispostavilo se da trkači imaju više razvijenih moždanih vijuga od sedentarnih studenata.

Dokazano je i da trkači imaju veću radnu memoriju, sposobnost multitaskinga, povećanu pažnju, lakše donose odluke i lakše obrađuju vizuelne i druge senzorne informacije.

Da trčanje nije jednostavna aktivnost, naučnici ukazuju da vrhunski trkači moraju da imaju razvijenu sposobnost da planiraju, prate i reaguju na okruženje, kao i da odole svim krizama tokom trka.

mozak

Naučnici su otkrili i da uz pomoć trčanja mozak duže zadržava informacije.

Uglavnom, kada se krećemo, odnosno trčimo, naši mišići pumpaju puno stvari u krvotok, uključujući i proteine. Na kraju, neki od tih proteina nalaze put do našeg mozga. Jedan poseban, koji se zove katepsin B, postaje nešto “brži”, kada trčimo. Naučnici ga zovu “superherojem proteina”, jer ne samo da vam pomaže da vam se mišići oporave, već ubrzava i memoriju i učenje. Kako dalje ističu naučnici, što više trčite, to proizvodite i više katepsina B.

O još jednoj studiji o povezanosti trčanja i neurona možete pročitati ovde.

Ukoliko sve ovo nije dovoljna motivacija da počnete da trčite, onda ne znam šta bi više moglo da vas natera da obujete patike i istrčite koji kilometar, plus ćete izgledati sjajno.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

lifestyle

Znamo da je trčanje (i redovna fizička aktivnost uopšte) dobro za naše fizičko zdravlje, ali sve je više istraživanja koja pokazuju da je trčanje...