Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Proleće je pravo vreme za trčanje. Ovo su saveti za trčanje u proleće koji će vam pomoći da počnete

trčanje u proleće

Kalendarski, proleće je stiglo. Bilo da ste trkač početnik ili se bavite trčanjem već dugo, trčanje u proleće je idealan način da se pokrenete, posebno zbog činjenice da ste na otvorenom.

Hladne, mračne dane, zamenjuje lepo vreme, Sunce, priroda koja cveta svuda oko nas. Dakle, izađite iz teretana i udahnite svež vazduh. Budi se priroda, a budimo se i svi mi!

S tim u vezi, evo nekoliko saveta kako da se što pre adaptirate na trčanje u proleće napolju:

trčanje u proleće košutnjak

Postepeno navikavanje na trčanje u proleće

Navikli ste na trčanje na traci i može se desiti da osetite blagu nelagodu tokom trčanja na drugoj podlozi – bilo da je u pitanju beton, tartan ili trava. Krenite lagano, pazite da negde ne zapnete i uživajte u svakom batu koraka. 

Slojevito oblačenje

Proleće je poznato i kao godišnje doba koje je pomalo nepredvidivo. Naime, smenjuju se kiša i Sunce, ima i vetra… S tim u vezi, oblačite se slojevito. Preko majice na kratke rukave možete obući neki lagani šuškavac ili majicu na duge rukave koje ćete posle lako skinuti i vezati oko struka kada se zagrejete ili kada otopli napolju ukoliko ste trkač-ranoranilac.

Trčanje po kiši

Iako zvuči šašavo, ima trkača kojima je trčanje po kiši pravo uživanje. Ono šta je važno jeste da se nakon treninga po kiši brzo istuširate i popijete topao čaj. Takođe, savet za mokre patike – stavite u patike nagužvane novine i ostavite da prenoći. Novine će upiti svu vlagu preko noći i sutradan ćete moći bez problema ponovo na trčanje.

Postavite realne ciljeve

Ako ste se tek sad aktivirali, proverite koje trke se održavaju na jesen (vidite naš kalendar trka) i zadajte sebi cilj bilo da je reč o polumaratonskoj ili maratonskoj distanci. Izaberite neki od naših planova ovde, pridržavajte ih se i verujte u svoj uspeh.

Ukoliko se dogodi blago kolebanje i mrzovolja oko kretanja na trening, setite se da je to samo trenutna faza, kao i koliko toga lepog vam donosi fizička aktivnost. Zašto je početak važniji od uspeha možete pročitati ovde.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...

lifestyle

Svakog kraja decembra svode se računi u vezi protekle godine, razmišlja se o planovima za narednu i donose se odluke koje često imaju oblik...

Blog & Kolumne

Nakon duvanja 39 svećica u leto 2018, počela sam da razmišljam šta je to što ću pokloniti sebi za naredni, okrugli, jubilarni rođendan. Materijalno...

lifestyle

Motivacija za trčanje često može da nestane, ali je važno da ne gubite iz vida zašto ste uopšte počeli da trčite. Najčešći razlozi zbog...