Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

„Otvori plavi krug“ – Dve godine prevencije dijabetesa 

Po obodu bačke ravnice, na severu zemlje, Subotičanina Iliju Stanića (60) sugrađani i slučajni prolaznici redovno susreću kako šeta. Ako se nekada nekome ne javi to je verovatno zato što zagledan u telefon zastaje da proveri prolazno vreme i pređeni broj koraka u aplikaciji „Otvori plavi krug“. Sam ili u društvu psa, uporni i posvećeni Ilija svakodnevno korača i trudi se da sačuva zdravlje narušeno dijabetesom. Samo u ovoj godini Ilija je prepešačio više od 4.200 kilometara.

„Pre više od šest godina ustanovljeno mi je da imam dijabetes tip 2. Uz preporuku lekara, ali i mnogo čitanja o ovoj bolesti, shvatio sam da je bavljenje sportom neizostavno kako bi se bolest kontrolisala. Bilo je vrlo ohrabrujuće kad sam shvatio da šetnjom, koju inače volim, mogu da kontrolišem svoj šećer. Naravno, uz to treba da pazim šta jedem i da koristim terapiju koja mi je propisana – jedno bez drugog i trećeg ne može“, kaže Ilija.

„Shvatio sam da, ukoliko se opustim što se tiče hrane i treninga, potrebno mi je barem dve nedelje, a nekad i više da se vratim u normalu i ponovo uspostavim kontrolu nad svojim dijabetesom.“

Beograd – metropola koja menja dijabetes

Fotografija: Otvori plavi krug

On je samo jedan od nekoliko hiljada registrovanih korisnika aplikacije, razvijene u okviru istoimenog projekta, koji je pre dve godine pokrenut u cilju prevencije dijabetesa kroz fizičku aktivnost. Na početku „Otvori plavi krug“ je pokrenut u Beogradu, a naš glavni grad postao je jedna od svetskih metropola koje menjaju dijabetes, u prestižnom društvu koje, između ostalih, čine Pariz, Rim, Kopenhagen, Meksiko Siti, Buenos Ajres, Berlin.

U saradnji sa više udruženja pacijenata projekat okuplja osobe sa dijabetesom, one koji su u riziku od ove bolesti, ali i sve druge koji žele da razvijaju zdrave životne navike, da se druže i, korišćenjem aplikacije, dodatno edukuju.

Okosnicu projekta čine grupne šetnje pod nadzorom lekara, medicinskih sestara i profesionalnih trenera, kao i besplatne škole za nordijsko hodanje. U prethodne dve godine održano je 45 šetnji po lokacijama širom Beograda i okoline, a kako se dobar glas daleko čuje, a onlajn svet ne poznaje granice, aplikaciju „Otvori plavi krug“ masovno su počeli da koriste i stanovnici drugih gradova. Jedan od njih je i Ilija, čije mesto je redovno u vrhu rang liste najaktivnijih šetača na aplikaciji.

Koraci su najvažniji preduslov dobre prevencije dijabetesa, ali u ovom slučaju imaju i dodatni značaj. U sklopu projekta „Otvori plavi krug“ korisnici su pozvani da koračaju do određenog cilja kako bi doprineli prikupljanju donacija kompanije Novo Nordisk, posvećenih poboljšanju uslova za bavljenje fizičkom aktivnošću u urbanim sredinama.

„Posle svake šetnje fizički se osećam odlično i ovi brojni koraci koje svakog dana pravim, pomažu mi da regulišem nivo šečera u krvi. Aplikaciju koristim od samog početka, a sad me dodatno motiviše činjenica da moji koraci mogu da pomognu da se ciljevi projekta ostvare. Važno mi je i što na sajtu mogu da pročitam korisne tekstove i savete i saznam nešto novo o stanju sa kojim živim“, kaže Ilija.

Korak po korak ka boljem životu s dijabetesom

Fotografija: Planinarska šetnja u Nišu – 25. jun, Otvori plavi krug

Tokom prve godine projekta, donirana su ukupno četiri miliona dinara za renoviranje tri pešačko-trkačke staze zdravlja u Beogradu – staze u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi i Holmerova staza na Adi Ciganliji. Dodatnih milion dinara uloženo je u širenje projekta izvan Beograda, pa se zastava „Otvori plavi krug“ zavijorila više puta tokom ove godine u Nišu, Čačku i Subotici.

U sklopu projekta razvijeni su aplikacija i sajt „Otvori plavi krug“. Na njima se redovno objavljuju važne informacije za osobe sa dijabetesom, poput onih o radu savetovališta u domovima zdravlja u Beogradu, ali i edukativni i poučni tekstovi o kontroli bolesti i životu sa dijabetesom.

Posle samo godinu dana, „Otvori plavi krug“ je prevazišao granice prestonice i organizovao niz aktivnosti i u drugim gradovima. Jedan od njih je Subotica, gde je ove jeseni realizovana prva besplatna dvomesečna škola nordijskog hodanja za osobe sa dijabetesom. Pored toga, projekat je obuhvatio Niš i Čačak gde je tokom ove godine organizovan niz planinarskih šetnji u saradnji sa planinarskim klubovima i lokalnim udruženjima osoba sa dijabetesom. Pored pešačenja, planinarske šetnje doprinele su međusobnom upoznavanju i povezivanju onih koji dele istu svakodnevnicu i bore se sa dijabetesom. Uz to, šetači su imali priliku da posete i neke od prirodnih bisera naše zemlje na Ovčaru, Kablaru i Čegru. A od iskusnih planinskih vodiča saznali su više o značaju boravka u prirodi, pešačenju, ali i istoriji naših krajeva.

4 kruga oko Zemlje

Aplikacija podstiče korisnike da šetaju tako što im omogućava da mere pređene korake i kilometre. Za dve godine korisnici su napravili više od 200 miliona koraka, što je preko 160.000 kilometara. Ako znamo da je prečnik naše planete oko 40 hiljada kilometara, sa ponosom možemo da istaknemo da su uz „Otvori plavi krug“ šetači već napravili četiri kruga oko planete Zemlje za prevenciju dijabetesa.

Stručnjaci preporučuju dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno, i zato je šetnja idealna. Ona ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti, organizam postaje otporniji na bolesti. A vreme provedeno u prirodi i u društvu čini nas srećnijim. Šetači kažu da im svaka od tih fizičkih aktivnosti puno znači, oslobađa ih od svakodnevnog stresa i puni pozitivnom energijom. Poručuju da je potrebno samo pokrenuti se, priključiti se zajednici “Otvori plavi krug” i već ste učinili dobru stvar za svoje zdravlje.

I zato, ne čekajte lepo vreme već odmah pređite na stvar! Otvorite plavi krug i sačuvajte zdravlje od začaranog kruga stresa koji nam život u modernom društvu i svakodnevica nameću.

Tekst preuzet sa Stetoskop.info.
Fotke: Otvorite plavi krug

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Sedeći život može biti opasan po zdravlje. Što manje sedimo ili ležimo tokom dana, veće su nam šanse za dug i zdrav život. Ako...

Blog & Kolumne

Dijabetes i trčanje mogu jedno sa drugim. To nam je pokazala Kristina Medić koja je u okviru 9. maratona i trke podrške “Plavi Krug...

* Naslovna

Dobro je poznato kako je broj osoba sa dijabetesom svakim danom sve veći, uprkos skupoj terapiji i savremenoj dijagnostici, ciljevi lečenja najčešće nisu postignuti....