lifestyle

Mojih 13 životnih principa za 2022. godinu

Nema komentara

Pre nekih par godina u jednom dahu ispisao sam 13 životnih principa po kojima bih voleo da se rukovodim, a koje sam iz iskustva video da mi prijaju. Sada ih delim sa vama. Možda vas inspirišu za neke Novogodišnje rezolucije.

Samo najbolje sastojke ubaci iz sebe i predaj iz sebe

Ovaj princip mi pomaže da se fokusiram na bolje izbor kada su u pitanju: hrana, misli, kiseonik, ljubav… Ako cedite sočnu pomoranždu iz nje će izaći sok od pomorandže. Ako cedite trulu jabuku iz nje će poteći trulež.

Antifagilizam kroz energetski nezavisnije življenje

Lako je navići se na dobro, ali to ne znači da treba da se opustimo. Ovaj princip mi kaže da štedim struju, da razvrstam otpad, da leti zasadim na terasi neke svoju hranu. Da jedem manje, a kvalitetnije.

Deljenje i suživot

Živimo u zajednici. U braku. U zgradi. U Beogradu. Na planeti Zemlji. Svako ima svoju muku. Ako je neko govno, ne moraš ti biti govno, već shvataj da smo svi zajedno tu. Ne trubi u saobraćaju. Ne svađaj se, već sve obnutno, daruj sve svoje: lepe reči, misli, poklone..

Zastani, udahni duboko i pogledaj preko, sa ljubavlju

Ovo mi je princip koji mi je ostao iz sistemskih konstalacija: kaže da kada se i dešavaju najgore stvari, uvek vidim da i iza najgorih i najglupljih ljudskih postupakastoji neki prekid ljubavi, neki nedostatak i nešto što taj neko ne razume, ne može da vidi ili je pobrkao. Verovatno da sam i ja i moj ego deo njegovog problema i da i ja ne razumem kako doprinosim. Onda pogledam sa više tačke, u daljinu i ljubav i to me isključi da tom čoveku nanesem više zla.

Radi nešto jako uzbudljivo i dobro

Ovo mi je poslovni princip. Ako radim nešto bez strasti i inspiracije verovatno sam ga prevazišao. Onda nađem ljude koji će da me zamene u tome (i koji su bolji od mene u tome), a ja idem dalje u inovaciju i nepoznato što me uzbuđuje.

Emotivno se uključi u uživaj sa ženom

Kada gomila posla naiđe, pa te briga i nervoza ište, kada nastanu finansijski problemi, kada imaš nespoarzume u porodici, često prvi odnos koji pati je odnos sa partnerom. Ovaj princip mi pomaže da se vratim u jedan od najvažnijih odnosa, da se prisetim i gajim taj dragoceni odnos sa ženom.

Sredi život finansijski

Ovaj princip kaže da vratiš svoje dugove, napraviš „emergency fund“ (fond za crne dan) u iznosu od 3-6 meseci keš rezerve tvojih prosečnih troškova, da štediš 10-15% plate i da pronađeš način da investiraš novac. Tim redosledom treba raditi i meni je ovaj princip pomogao da dođem do zavidnog nivoa finansijske sređenosti.

Trenirati – to te tvoj keystone habit

Ovaj princip kaže da je svakodnevni trening i to ne 30 minuta trčanja, nego pravi trening, nešto što menja sve u mom životu. To je navika zbog koje sve se sređuje – ishrana, posao, odnos sa decom i partnerom, nivo produktivnosti i na koncu: zadovoljstvo mene u svom životu. On stoji kao podsetnik da 45-60 minuta dnevno ima drastične efekte na kvalitet mog života.

Slušati i svirati muziku, uživati u njoj

Kada dođeš kući upali muziku i slušaj kvalitetnu muziku. Kada si na poslu upali muziku. U kolima slušaj muziku. Voleo bih da naučim i da je sviram. Ovaj princip mi pomaže da uživam u životu.

Deca – biti tu kada si tu i uradi sve da budeš ponosan na njih

Klasičan „budi prisutan“ momenat ali važan za decu. Jer je mnogo lako biti na Slacku, Viberu, Gmailu ili jednostavno u mislima kada si sa decom. Čuj ih iz onoga što govore. Budi ponosan na njih – to znači da sprečiš sve što rade a što prezireš u životu. Npr meni se gadi lenjost, bahatost, kukanje – kada to vidim učinim nešto da deca ne budu takva.

Stvarati stvari u stanju inspiracije

Najomiljeni deo mog posla jeste kreaitvni deo. Njega ispunjavam kada sam u dubokoj koncentraiciji. Dešava mi se kada pravim formule u Google Sheets, kada radim prezetnacije nekih novih ideja-vizija-strategija u Google Slides i kada imamo kvalitetne brainstorm sastanke. Ta kreativnost je čisto nadahnuće.

Svesno planiraj zivot kao što planiraš posao, ali budi stoik

Ovo mi je dugo rebalo da shvatim ali svaki izbor u privatnom životu ne treba samo da je izbor „jer ja živim i to je život“, nego baš kao i na poslu: racionalan plan za ispunjenje odrđenog cilja. I životni planovi mogu i treba da se postave kroz OKR sistem ciljeva i rezultata (Objecitves & Key Results). Ipak, i pored svog planiranja, doćiće do velikih slomova i tom trenutku treba ohrabriti probleme i preći preko njih.

Uči

Uči non-stop. To znači da gledaš Youtube, čitaš knjige, završavaš online kuseve – ali onda i da sva znanja primeniš i testiraš jer bez toga to nije učenje. Ovom principu dugujem veliki deo svog uspeha u životu.

###

To je to, nadam se da će vas neki od principa inspisati da živite bogatije i srćenije.

Audio knjige koje su idealne za trčanje + platforme za slušanje
9 novogodišnjih rezolucija koje želite da ispoštujete
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed