Blog & KolumnelifestyleMotivacija

10 koraka koji vam pomažu da razvijete svoju moć volje i prevaziđete momente kada vam se ne trči

2 komentara

U pola noći možete da navedete 5 razloga zašto treba trčati i zašto volite trčanje. Ipak, može se desiti da pred jutarnji trening svi ti razlozi ispare, da nam se ne ide na trčanje kada smo umorni, pada kiša, imamo još dosta posla… Trkačka motivacija zavisi od vremena, raspoloženja, energije, zdravlja i palete izgovora i nagovora koje dajemo sebi i drugima. Zato je potrebno razvijati moć volje svakog dana.

moć volje penjanje

Trkači znaju da im je za redovne treninge potrebna unutrašnja, jaka motivacija koja se ne razvija samo uz pomoć volje. Moć volje je kratkotrajno gorivo, momenat u kome svu snagu usmeravamo na jedan cilj. Ona nam daje početni zamah, ali se takva motivacija brzo gasi.

Moć volje je tek jedan od stubova promene i sticanja novih navika

Osim volje, potrebno je da smo spremni da realno sagledamo sebe i situaciju u kojoj se nalazimo, da se prihvatimo teškog, izazovnog posla, da budemo vredni i uporni.

Samo-motivacija zavisi i od toga da li vidite da vam promena može pomoći i u drugim aspektima života, da li uz pomoć te promene razvijate rezilijentnost za brojne druge situacije.

Volja za trčanjem postepeno nastaje i raste baš tamo gde je negujemo

Za svoju volju, svoje aktivnosti i emocije smo sami odgovorni. Odgovorni smo za sve što činimo ili ne činimo, što znači da svaki smer akcije možemo sami da zacrtamo i da menjamo.

Moć volje raste postepeno i liči na dobro upoznavanje sebe tako da možemo tačno da predvidimo šta ćemo uraditi. Vremenom možemo da promenimo to predviđeno ponašanje i postignemo bolje rezultate.

Sledi 10 koraka koji vam mogu pomoći da razvijete svoju moć volje:

1. Posmatrajte sebe i prihvatite ono što vidite

Vi ste takvi kakvi jeste sa razlogom i bez osude. Ako imate veliki višak kilograma, to je u redu. Zapitajte se zašto je tako i prihvatite te razloge. Ako vam je teško da se odreknete nekih navika, promislite o tome koje potrebe tačno zadovoljavate njima? Šta vam nedostaje? Postoje li drugi načini da zadovoljite iste potrebe?

2. Stalno se vraćajte na to šta je u centru vaše priče

Vi ste sada glavni junak/junakinja u priči koja uključuje trčanje. Šta birate da kažete o sebi? Ko ste vi u toj priči? Početnik, maratonac, rekreativac? Neko ko je istrčao svoj prvi maraton? Da li ste skoro proveravali činjenice? Da li je ono što radite u skladu sa karakterom glavnog junaka te priče?

3. Dozvolite drugima da vas vide

Budite ono što jeste, izađite iz široke odeće koja vas skriva. Ne čekajte da smršate i uđete u formu da biste trčali sa drugima. Budite već sad ono što želite da budete. Družite se i trčite sa ljudima sa kojima želite da trčite kada budete dostigli uspeh o kome sanjate. Priključite se trkačkoj grupi ili pronađite para, rastite zajedno, to će vas motivisati da budete uporniji.

Podrška je važnazato ne čekajte da smršate i uđete u formu da biste trčali sa drugima.

4. Planirajte poboljšanja

Budite spremni da odgovorite na pitanje: „Kako mogu da postanem bolji/a?“

5. Posmatrajte druge

Šta drugi rade i zašto? Mogu li se te strategije generalizovati i kako vi možete da ih primenite?

6. Ne budite previše fini

Ako neko preskače treninge ili zabušava, primetite to i recite mu/joj. Potrebno vam je da oni to isto učine za vas.

7. Odajte priznanje za trud

Svako od nas uvek može bolje, ali uvek odajte priznanje i sebi i drugima za trud koji ulažete. Nemojte umanjivati svoje uspehe ili biti biti previše skromni. Ne poredite se sa drugima, već samo sa sobom. Sa onim što ste bili juče i što želite da budete sutra. To je jedino merilo.

8. Ne dajte sebi ni jedan drugi izbor i ne smišljajte izgovore

Kakvo god da je vreme, uživajte u njemu, iskoristite ga. Nemojte se pitati: “Da li moram baš da trčim večeras?“ ili: „Da li želim da idem na trening pre posla?“ već: „Da li želim da iskusim ovo u svom životu?“ Svako vreme je pravo vreme za trčanje.

9. Uključite svoj unutrašnji radar, budite spremni da reagujete na vreme, ne budite pasivni

Uključite se, moć volje je moć uma, ne magija ili božanska intervencija. Razmišljajte o sebi, svojim potrebama, mogućnostima, ciljevima. Samodisciplina zahteva da pažljivo promatrate, predviđate i predosećate, da analizirate i promišljate sve što se dešava.

10. Sprijateljite se sa vremenom

Uživajte u svakoj trci. Razmišljajte i baštinite trenutke pobeda i verujte u obećanja budućih uspeha. Većina nas uživa u gledanju tuđih uspeha, čak i ako su suparnički, jer nam daju veru u to da i mi možemo da učinimo dobre stvari za nas same. Jedini neuspeh je ne pokušati.

Krenite od svega što može da krene po zlu: Kako da izbegnete neuspeh
Davanje krvi je čin solidarnosti. Danas je svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
Tags: ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • uhuh, to su ti, uvek prisutni problemi sa motivacijom. svi ih imamo i niko nema efikasno rešenje…

    Odgovori
  • Za početak, uvek pokušavam da mislim na onaj osećaj posle trčanja, to me uvek motiviše. Sem toga, znam da ću, već posle par stotina metara početi sa uživam (iako se trudim da uživam u celoj proceduri, oblačenju, pravljenju plejliste). I, nekako, znam da sam nakon svakog treninga u sve boljoj formi i uvek mislim na to da se ne radi samo o cilju, već o divnom putovanju koje traje i nadam se da će trajati dugo. i o ogromnoj ljubavi, na kraju krajeva. Volim trčanje i volim sebe kada trčim. ❤️

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed