lifestyle

9 novogodišnjih rezolucija koje želite da ispoštujete

Nema komentara

Još uvek je januar, najduži mesec godine, a to ujedno znači da smo tek počeli sa 2022. Iako niko nije u obavezi da postavlja bilo kakve ciljeve, osećaj koji dobijamo sa početkom godine jednostavno traži da donesemo određeni broj novogodišnjih rezolucija.

Zašto je dobro odrediti novogodišnju rezoluciju?

Da li su ove dve reči za vas kliše? Niste jedini. Međutim, studije su pokazale da početak novog poglavlja (čak i onda kada izgleda mizerno), je najbolje vreme za početak promene. Početak godine, meseca ili nedelje je često momenat kada se ljudi osećaju motivisanijim da se promene, pa bi taj momentum bilo dobro i iskoristiti.

Složićete se da ove odluke uglavnom nisu uspešne (čak do 80% neuspešnosti), ali trkači su sami po sebi već prilično motivisani, posvećeni ljudi, pa smo spremni da se kladimo da bi taj broj bio mnogo manji u populaciji koja trči.

Zato danas pričamo o onim akotivnostima koje ste potencijalno stavili na svoju listu, i na koje mislimo da ne bi trebalo da zaboravite.

Pripremiti se za novu distancu

Ovo je posebno dobra odluka, ako je ustaljeni ritam postao po malo dosadan. Ako ste se fokusirali na 5k, možda bi ove godine trebalo da povećate na 10k?

Promena, ma koliko mala ili velika bila, je odličan način da sami sebe izazovete, i obnovite osećaj ushićenosti. Pokušajte i vidite šta vaše telo može da uradi.

Istrčati sprint nakon laganog trčanja

Ovo je odličan način da poboljšate kondiciju i formu, i pripremite svoje telo za trčanje sledećeg dana. Ako vas inače smara da uvedete 20-osekundne sprinteve, neka ovo bude godina kada ćete ih konačno redovno raditi.

Nije neophodno da ih radite svaki dan, ali planirajte da ih dodate nakon najmanje dva lagana trčanja svake nedelje. Odredite kojim danima ćete ih raditi i podsetite se pre trčanja da je dan uvođenja dobrih navika počeo.

Istezati se pet minuta nakon svakog trčanja

Vrabci na grani znaju, a znate i vi – nemojte zaboraviti da se istežete bar 5 minuta nakon svakog trčanja!

Ako ne želite da se povređujete, ako želite da poboljšate formu i trčite efikasnije… istezanje je nezaobilazan deo rutine! Samo 5 minuta je dovoljno i vremennom će vam pomoći da ostanete zdravi i nepovređeni.

Koristiti roler

Ne bi bilo loše da se naviknede ove godine da koristite penasti roler. Ne morate svaki dan, ali bar 10 minuta, tri puta nedeljno i osetićete sve benefite ove prakse.

Dosadno? Da. Korisno? O da.

Uvesti treninge snage

Mnogi trkači nisu najsrećniji kada dođe do toga da treniraju snagu – zašto biti u zatvorenom i brojati ponavljanja do beskonačnosti, ako možete biti napolju i jednostavno – trčati?

Ako je pridržavanje rutine treninga snage nešto što vam ne ide od ruke, bilo bi dobro da ove godine to promenite. Ne morate da idete u teretanu i da blejite tamo satima.

Dovoljno je da kod kuće obavite 30-ominutni trening, dva puta nedeljno i postanete jači trkač.

Kao i kod valjanja rolera, izaberite dane kada ćete se posvetiti ovoj rutini i stavite podsetnike u telefon da ne zaboravite. Ako ne znate odakle da počnete, postoje brojni planovi za trening snage za trkače na vebu za sva različita vremenska ograničenja i nivoe spremnosti.

Slušati svoje telo

Trkači su poznati po svojoj sposobnosti da preguraju bol i nelagodnost, ali često idu predaleko. U 2022. neka vam bude cilj da pažljivije slušate šta vaše telo pokušava da vam kaže.

Odstupite kada vam je potreban odmor. Jedite kada ste gladni. Zaustavite se kada vas boli i nastavite tek kada ste spremni. Mnoge povrede se mogu izbeći ako imate strpljenja i date svom telu šansu da se izleči.

Isprobati trejl trku

Ako trčite samo po putu, možda je vreme da isprobate nešto novo i prijavite se za trejl trku.

Ako ste već uveliko navikli na drumsko trčanje, trejl će vas izazvati na različite načine i otvoriti vam vidike. Ko zna, možda ćete, kada jednom istrčite, želeti još!

Stvarno olakšati svoje lagane dane

Da li ste i vi jedni od onih trkača koji svoje, navodno, lagane dane, čine napornijim? Ako je odgovor da, ovim ugrožavate oporavak.

Ove godine bi bilo dobro da izaberete tempo za koji znate da bi trebalo trčati i ne dozvolite sebi da idete brže. Bez obzira da li to znači da treba da slušate sporiju muziku koja će vam pomoći da smanjite gas, ili da pozovete sporijeg drugara trkača da vam pravi društvo, ne bi li vam usporio tempo.

Svakako je preporuka da ove godine isprobate i smislite načine da sprečite da idete prebrzo – iskoristite prednosti dnevnog maštarenja.

Otići na spavanje 30 minita ranije

Skoro smo pisali o važnosti odmora. Još jedna preporuka se odnosi upravo na to. Važno je da ove 2022. konačno date prednost spavanju radi dobrog zdravlja i performansi.

Kreirajte rutinu spavanja koja podrazumeva isključivanje ili sklanjanje telefona. Omogućite sebi sedam do osam sati sna.

Ako je izazov otiči pola sata ranije u krevet, počnite sa 10-15 minuta, pa postepeno povećavajte.

Koje su vaše novogodišnje trkačke rezolucije? Da li je neka sa našeg spiska? Pišite!

Mojih 13 životnih principa za 2022. godinu
Kako istrajati u novogodišnjim odlukama?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed