lifestyleReceptiVestiZdravlje

7 Najboljih saveta za povećanje imuniteta + 3 recepta

Nema komentara

Da li se osećate umorno i klonuli ste? Da li ste često bolesni tokom hladnih meseci?

Svi imamo ovaj problem. Ali ako imate par jednostavnih stvari na unu, možete umnogome smanjiti rizik da se razbolite. Bacite pogled na ovih 7 jednostavnih saveta da ojačate imunološki sistem i da ostanete zdravi i u formi i tokom zime.

Kako ojačati imuni sistem?

1. Perite ruke i perite ih na pravi način

Koliko puta dnevno se rukujete sa ljudima, dodirujete kvake ili dirate novac? Svaki dan dolazimo u kontakt sa hiljadama bacila i bakterija. U današnje vreme pogotovo, posebno je važno prati ruke nekoliko puta dnevno sa dosta sapuna i tople vode, i to otprilike 30 sekundi.

2. Čistite svoje uređaje redovno

Nisu samo vaše ruke prljave, već i uređaji. Dodirujemo telefon, tablet ili laptop stotinama puta u toku dana. Bitno je čistiti ih redovno i koristiti sredstva za dezinfekciju.

3. Vodite zdravu i izbalansiranu ishranu

Možemo ojačati imuni sistem ukoliko održavamo izbalansiranu ishranu. Ishrana obogaćena širokom lepezon hrane, bogatom vlaknima, i koja uključuje dosta voća i povrća, žitarice od celog zrna, visoko kvalitetan protein i masnoće, zajedno čine savršen način da ostanete zdravi. Obavezno uključite i hranu bogatu antioksidansima, koja štiti telo od bolesti i bustuju imuni sistem.

Ako su vam potrebni ukusni a zdravi recepti, pripremili smo tri koja možete već danas da isprobate:

Kremasta kaša od jabuke sa semenom lana i brusnicom

Uputstvo je predviđeno za jednu porciju.

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 175ml ovsenog mleka
  • 60g ovasa
  • 1 kašičica lana
  • 20g brusnice
  • 1 prstohvat cimeta
  • 1 kašičice javorovog sirupa (opciono)

Uputstvo:

  • Opetite jabuku i isecite je na kockice.
  • Stavite mleko, ovas, komadiće jabuke, lan i cimet u šerpu i blago prokuvajte.
  • Ostavite da se krčka par minuta.
  • Sklonite šerpu sa ringle i ostavite kašu da odstoji par minuta.
  • Ako je previše gusta, dodajte još malo mleka.
  • Dodajte brusnicu i javorov sirup i promešajte.

Savet: Kada se radi o kaši ne postoje ograničenja. Možete dodati šumsko voće, izrendanu tikvicu ili pire od bundeve. Isto tako imajte na umu da svaki od sastojaka ima svoju zamenu. Možete koristiti pirinčano ili bademovo mleko umesto ovsenog, suvo grožđe umesto brusnice, i med umesto javorovog sirupa. Sve zavisno od toga šta volite, i šta vam odgovara. Nemojte se ustručavati da isprobate!

Topla supa od crvenog sočiva

Uputstvo je predviđeno ya četiri porcije.

Sastojci:

  • 200g crvenog sočiva
  • 1 kašičica bilo kod biljnog ulja (preporuka maslinovo ulje)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica đumbira (izrendanog)
  • 1 kašičica tucane paprike
  • pola kašičice kima
  • 2 kašičice kurkume
  • 1 kašičica smese od začina koju ćete napraviti od cimeta, bibera, karanfilčića, i muškantnog oraščića
  • 400g paradajza (iseckanog)
  • 400g bujona od povrća
  • 400ml kokosovog mleka
  • sok od pola limete
  • so i biber po želji

Uputstvo:

  • Fino iseckajte beli i crni luk.
  • Zagrejte ulje u šerpi i dodajte luk dok postane providan.
  • Dodajte izrendan đumbir i začine.
  • Dodajte crveno sočivo i iseckan paradajz u šerpu.
  • Dodajte bujon od povrća i kokosovo mleko.
  • Začinite solju i biberom.
  • Ostavite da se krčka između 25 i 30 minuta dok sočivo ne omekša.
  • Iscedite malo soka limete. Služite sa pirinčem.

Dobro je znati! Đumbir i kurkuma podstiču imuni sistem, a kurkuma takođe deluje protivupalno, štiti naš kardiovaskularni sistem i pomaže u smanjenju lošeg holesterola. Osim toga, štiti od Alchajmerove bolesti.

Hrskava salata sa pomorandžom, narom i kozijim sirom

Uputstvo je predviđeno za jednu osobu.

Sastojci:

  • 1 pomorandža
  • 80g kozijeg sira
  • 100g zelene salate
  • četvrtina nara
  • 1 šaka bundevinih semenki

Za desing:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • pola kašičice meda
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po želji

Uputstvo:

  • Narandžu tanko isecite, a koziji sir nasecite na komadiće.
  • Pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, med, senf, so i biber da biste napravili dresing.
  • Salatu, kriške narandže, koziji sir, nar i bundevine semenke rasporedite po tanjiru i prelijte dresingom koji ste napravili od meda i senfa.
  • Jedite salatu uz hleb od celog zrna žitarica.

Dobro je znati: Crvene semenke nara su pune vitaminom C i K, folnom kiselinom, vlaknima, i odlično jačaju imuni sistem.

4. Ne zaboravite da je hidratacija važna i zimi

Naše telo je sačinjeno većinom od vode, i to čak 75%. Nije ni čudo zašto je hidratacija toliko važna. Dovoljna hidratacija pomaže našem telu da eliminiše toksine, i poboljša koncentraciju.

5. Vežbajte napolju

Vežbanje, šetnja ili trčanjenje napolju jačaju naš imuni sistem. Ako je pride i sunčano, ubijate dve muve jednim udarcem. Doza vitamina D je značajna za naše zdravlje i podiže naš imuni sistem.

6. Brinite o sebi

Ovo je možda najteža stavka na listi. Lako je reći, ali teško sprovesti u realnom životu, a pogotovo sada kada živimo u vremenu svetske pandemije. Savetujemo izbegavanje stresa, opuštanje i izlazak napolje pto je više moguće. Sve ovo pomaže našem imunom sistemu.

7. Naspavajte se

Ljudi koji spavaju manje od 7 sati u toku noći su podložniji prehladama. Zato se potrudite da što više spavate.

Još jedna stvar, zaboravite na opsesiju čišćenjem. Najbolji trening za snažan imunološki sistem je borba protiv prehlade.

Zaključak

Da rezimiramo, za dobar imuno sistem potrebno je da:

  • Perete ruke i to na pravi način
  • Čistite svoje uređaje redovno
  • Vodite zdravu i izbalansiranu ishranu
  • Ne zaboravite da je hidratacija važna i zimi
  • Vežbajte napolju
  • Brinite o sebi
  • Naspavajte se
Osvajač zlata na Olimpijskim igrama Eliud Kipchoge opisuje trening, ishranu i majndset koji su doveli do pobede
Promocija ženskog fudbala na 10. Međunarodnom sajmu sporta na Adi
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed