lifestyle

6 načina da prebrodite nedostatak motivacije ove zime i trčite

Nema komentara

Znamo da hladno vreme i zima sa sobom donosi nedostatak motivacije. Dobra vest je da je dan sve duži, ali dok se ne izjednači sa mrakom na proleće, temperature ne popnu, a sneg ne okopni, pročitajte ovih 6 saveta kako da istrajete i motivišete se u međuvremenu (skrolujte do kraja stranice, jer vas čeka i bonus).

#1 Nađite partnera za trčanje

Imati partnera sa kojim trčite je sjajno bez obzira na doba godine. Međutim, zimi dolazi do izražaja koliko nam je zapravo važan pouzdan partner.

Mrak pada već oko 4h, a sa mrakom se smanjuje i vaša želja da izađete napolje i istrčite. Realno je primamljivije sedeti u toplom, zavaliti se na kauč, ušuškati i gledati neki film na Netflixu.

Partner je idealan način da dobijete dodatni puš. Sa druge strane, idealno je vreme da se pridružite i nekoj od grupa za trčanje. Em što je koristno i motivišuće, za žene može biti i dodatna mera predostrožnosti.

#2 Zagrejte se pre nego što izađete napolje

U nekoliko navrata smo ovo pominjali, ali s obzirom da se zagrevanje često zaboravlja, nikad nije na odmet ponoviti.

zima i trčanje

Prvo, zagrevanje smanjuje mogućnost povrede, a drugo, izlazak na hladno je mnogo bezbolniji kada ste već topli.

Uradite nekoliko džamping džeka, nekoliko iskoraka u hodu, trčanja u mestu sa visokim kolenim i udarca zadnjicom unutra da biste dobili malo telesne toplote tako da se hladan vazduh čini osvežavajućim ili dobrodošlijim. Samo pazite da se ne znojite previše, zbog čega vam može biti hladno ako vam se odeća ili koža previše nakvase.

Ne zaboravite da zagrejete skočne zglobove, kolena i kukove!

#3 Trčite po danu što je više moguće

Svakako je prijatnije trčati po danu, nego kada je mrkli mrak. Pogotovo zimi, kada je temperatura niska i to malo sunčevih zraka obezbeđuje bitnu razliku u toploti.

Ako radite uobičajene smene od 9 do 5, realno niste u mogućnosti da iskoristite sunce. Ali ste u mogućnosti da iskoristite deo pauze za ručak za trčanje, to bi bio pun pogodak. S druge strane, ako radite od kuće, ovo je idealan način da ugurate trčanje u svoj raspoerd pre nego što sunce zađe.

Kad god je moguće trčite tokom dana.

#4 Dobro se obucite

Ako se dobro obučete, sigurno će vam zimsko trčanje pružiti više užitka, nego ako vam je hladno.

Osigurajte da su vam glava, ruke i noge utopljeni. Uz to neophodno je imati dobre patike kako biste izbegli klizanje po snegu i ledu.

#5 Prestanite da brinete o statistici

Kada vreme postane gadno, prestanite da brinete o udaljenosti, brzini ili bilo kom drugom faktoru koje biste inače mogli da pratite tokom trčanja.

Neke studije sugerišu da trening na ekstremnoj vrućini ili hladnoći može dovesti do smanjenja performansi. Ubacite sneg i led u mešavinu, i od statistike nema ništa.

Tokom zimskih meseci je bitno održavati kondiciju, i truditi se da se prevaziđe nedostatak motivacije. Stoga, ako je 30 minuta trčanja onoliko koliko ste u mogućnosti da trčite, onda je to to. Ako je 10 minuta sve što možete sebi da priuštite, i to je ok.

Bitno je da usporite tempo i da se ne znojite. I ne zaboravite, smanjite očekivanja, sada je pogotovo važno da uživate u trčanju i prevaziđete nedostatak motivacije.

#6 Trčite na traci

Ponekad, trčanje napolju nije samo neprijatno, već je i opasno. Ovo može predstavljati problem pogotovo ako se pripremate za trku i morate da radite na brzini – u tom slučaju, prethodna stavka ne pije vodu.

Staza u zatvorenom ili traka za trčanje su sjajne opcije, a uvek možete i da pređete na eliptičnu penjačicu ili stepenice.

Imajte na umu da trčanje na traci može biti malo lakše nego trčanje napolju jer nema otpora vazduha i teren je prilično gladak. Da bi vaše trčanje na traci bilo sličnije trčanju na otvorenom, postavite nagib od 1–2 procenta.

I tada je jedino što vam preostaje da stavite slušalice u uši i uživate u omiljenoj muzici. Bacite pogled na našu preporuku slušalica dole!

BONUS #7 Prijavite se za zimsku trku

Obično postavljamo apstraktne ciljeve poput “dovešću se u formu” ili “skinuću kilograme”, ali to nije dovoljno. Potreban nam je opipljiv cilj, poput trke koju želimo da istrčimo.

Na ovaj način ćemo pregurati momenta kada patimo od nedostatka motivacije. Možete postaviti nedeljne ciljeve, kombinovati trčanje napolju i trčanje na traci i na taj način se ove zime spremili za trku i ostvarili jednu od novogodišnjih želja.

Ovaj savet je kontradiktoran jednom od prethodnih, ali isto tako zavisi šta vas pokreće. Na kraju dana je važno da slušate svoje telo i potrebe, ali i da po potrebum izađete iz zone komfora.

Trčite li vi ove zime? Pišite!

Trčanje zimi je mentalni trening!
Evo do sada najboljeg teksta sa potvrdama šta dobijate od trčanja
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed