Ovaj recept nam je poslao naš drug Vlada, na zahtev svih trkača koji su imali priliku da ih prbaju nakon nedeljnog zajedničkog treninga 14.2. koji smo održali na Adi Ciganliji u sklopu priprema za BG maraton. Društvo je bilo oduševljeno, a vi se oprobajte u probajte ovaj odlični i zdravi “trkčki specijalitet”.

Promešate sve sastojke u činiji...

Osnovni recept je za pripremu 3 štanglice, ali neka vam ovo bude samo okvir, jer je zapravo sve odokativno:

  • 100 g ovsenih pahuljica, kupljene na merenje, pa izblendirane da bi bile sitnije, jer su ovako suviše krupne. Mogu se kupiti firmirane poput nemačkih Hahne ima ih u Idea za 105 RSD, koje su već dovoljno sitne,
  • 20 g mlevenog badema, lešnika ili bilo kakvog drugog koštunjavog voća,
  • oko 3 kašičice meda,
  • pola kašičice cimeta,
  • ...mešajte i dodajte vodu...

  • vode po potrebi, koliko je minimalno dovoljno da se napravi smeša, ne želimo da je stavimo previše, da smesa ne bude vodnjikava.

Kada smeša postane kompaktna, otprilike 2 supene kašike stavite na parče aluminijumske folije. Foliju potom presavijte i spljoštite rukom, a onda i (kuhinjskom) daskom kako bi se napravio oblik, a potom umotane štanglice stavite u frižider. Štanglice možete u frižideru čuvati nekoliko dana.

Ako nemate pri ruci aluminijumsku foliju, može vam poslužiti i nešto deblja kesa za zamrzivač. Štanglice možete nositi u džepu i učiniti vaše duge treninge manje napornim. Štanglice možete konzumirati pre i posle fizičke aktivnosti.

Smesu zapakujte u foliju

Improvizacija

Umesto ovsenih mogu se staviti ječmene i ražane pahuljice, sve je vrlo jeftino i kupuje se na merenje. Kao dodatak u vidu arome može se staviti kafa , a može se dodati i kakao za ljubitelja čokoladnog ukusa.

Da bi ove integralne štanglice pored ugljenih hidrata imale i belančevine, možete staviti i protein surutke u prahu (whey protein) i time dobiti carbo/proteinsku štanglicu.

Prijatno!