U našoj tradicionalnoj kuhinji ne postoji neki zvanični oblik doručka koji je samo naš, kao što je to slučaj kod npr. Engleza. I ako tako nešto postoji, u većim gradovima ta tradicija se ne zapaža tako jasno kao što je to po selima ili manjim mestima.

Ono na šta se ljudi odlučuju ujutru je uglavnom nešto što je ukusno, brzo za pravljenje ili prosto ono što ima u frižideru. Ali kada znamo da smo mi ti koji odlučujemo šta će se naću u tom frižideru onda otvaramo prostor novim stvarima.

Beli hleb i pašteta – čest odabir muškaraca

Postoji neka nevidljiva podela između trkača koji vode računa o svojoj ishrani i onih koji, s obzirom da trče duge distance misle da je potpuno u redu da se drže svojih starih i prilično sumnjivih prehrambenih navika.

Umesto belog hleba odlučite se za ražani, ovseni, ječmeni ili heljdin hleb, a umesto mesne paštete napravite namaz od brokolija.

Namaz sa brokolijem:

Potrebno vam je:

  • 250 gr brokolija
  • 50 g kravljeg sira
  • 20 g crnog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 muskatni oraščić
  • So, biber po želji

Sve sastojke je potrebno sjediniti u blenderu, a zatim uživati u ovom zelenom namazu.

Palačinke sa eurokremom i plazmom –  čest doručak vaših osnovaca i srednjoškolaca

Pogotovu ako im je palačinkarnica u blizini škole i ako nemaju prvi čas.

Vi ste trkač ili trkačica, samim tim odnosite se prema svom zdravlju na odličan način. Usadite te zdrave navike i svojoj deci.

Umesto klasičnih palačinki napravite integralne, a čokoladni krem zamenite sosom od malina.

Integralne palačinke:

  • 1 šolja integralnog brašna,
  • 2 kašike žutog šećera (može i bez),
  • 1-1,5 kašičica sode bikarbone,
  • 1/8 kašičice soli,
  • 1 jaje,
  • 1 šolja mleka sa 1,5 %m.m.,
  • 2 kašičice ulja

Recept je za 4 porcije:

Pomešajte suve sastojke. Ulupajte jaja (može i mikserom), dodajte ulje i mleko i umutite ih zajedno. Dodajte suve sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu, šećer. Masa je dovoljna za 4 palačinke ali vi pojedite samo jednu!

Sos od voća (malina) se pravi na sledeći način:

  • 1 kašika kukuruznog skroba,
  • 1 kašika šećera,
  • 2/3 šolje vode,
  • 2/3 šolje zamrznutog voća,
  • 2 kašike isceđenog limunovog soka.

Kako da spremite: pomešajte skrob i šećer, dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatku masu, pa potom dodajte i voće. Na ringli umerene temperature zagrevajte do ključanja, uz stalno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle, dodajte sok od limuna. Ovaj recept je za 4 porcije a svaka porcija ima samo 35 kcal!

Lisnato pecivo – najlakše rešenje

Lisnato pecivo je najlakši način da završite posao sa doručkom. Ono je često mali ženski greh, koji izmedju velikog broja obaveza, uglavnom stignu da pojedu tek u kolima.

Umesto njega, igrajte se u kuhinji praveći nešto slično gibanici, ali sa spanaćem.

Za 6 osoba vam je potrebno:

  • 1 kg svežeg spanaća
  • 2 mlada luka ili praziluka
  • 300g feta sira
  • 2 jaja (ulupana)
  • 30 ml peršuna
  • 15 ml mirođije
  • 8 listova tankih kora (heljdine ili integralne kore)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber

Kako se priprema: Detaljno očistite spanać (odstranite grube središnje delove listova spanaća), operite, potom prokuvajte 2-3 min u vrlo maloj količini ključale vode. Ocedite spanać i isperite pod hladnom vodom, ocedite višak tečnosti. Isecite blanširan spanać i stavite u posudu zajedno sa mladim lukom i isitnjenim feta sirom. Dodajte ulupana jaja i dobro promešajte sa ostalim sastojcima; dodajte sveže začine.

Rernu zagrejte na 190 º C. Kore složite u manju okruglu tepsiju (tako da višak kora visi van posude jednako sa svih strana). Izmedju kora stavite tanak sloj ulja. Na sredinu sipajte celu smesu. Na vrh stavite jednu celu koru, a potom krajeve ostalih kora savite tako da lepo pokriju masu spanaća, sira, jaja, začina. Površinsku koru namažite maslinovim uljem i poprskajte sa malo vode. Pecite 40 min ili dok pita ne bude zlatne boje. Najbolje je da se pita prohladi 15 tak minuta pre serviranja.

Probajte ove zdravije varijante srpskog doručka, igrajte se sa sastojcima i podelite sa nama svoje ideje kako da druge vrste doručka učinimo zdravijim, ali da ne zaboravimo na dobar ukus.