Sladoled je prava stvar protiv letnje žege. Ne brinite se za višak kalorija - trčanjem ćete ih sagoreti :)

Sladoled je za sportiste više od poslastice. Istina je da je sladoled energetski bogata namirnica, ali i trkači su ljudi kojima ponekad treba mala nagrada za sve što ulažu na napornim treninzima. Sladoledom ćete uneti vitamine i minerale iz voća, Kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda (pavlaka) za bolji čvrstinu vaših kostiji, proteine kojima su bogata jaja, ugljene hidrate kojih ima u čokoladi i šećeru. Umesto belog kristal šećera možete koristiti i nerafinisani žuti šećer koji je zdraviji i bogatiji mineralima. Naravno da se u jednačini pojavljuju i masti, ali ne u toj meri da bi se zabrinuli.

Voće je za trkače, ali i ostale osobe jako zdravo i idealan je sastojak sladoleda. Trenutno je sezona jagoda, ali možete koristiti bilo koje voće: banane (omiljno voće trkača), ribizle, kiwi, limun, svi citrusi (C vitamin), borovnice, maline, kupine, šta god vam padne na pamet.

Trkači  posle intezivnog treninga znaju da ogladne, ali nemojte dozvoliti sebi da vam sladoled bude ceo obrok. Svi znamo da sladoled goji, dakle, ne preterujte. Kada se vratite sa treninga, obratite pažnju da odmah ne krenete ka zamrzivaču. Ako ste još vrući od trčanja najbolji savet je da sačekate i ohladite se oko sat vremena pre nego što dohvatite kuglu ili dve.

Potrebne namirnice

  • 3 jaja
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 čaša kristal šećera
  • po želji: voće, čokolada (rendana / topljena), lešnici, suvo grožđe natopljeno u rumu (tako se dobije ukus malage), itd.

Šlag

  • 300 g šlag praha
  • 300 ml hladnog mleka

Priprema

Umutitite šlag sa hladnim mlekom. Posebno umutite jaja sa kristal šećerom. Tome dodajte kiselu pavlaku i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Umućenu smesu sjedinite sa umućenim šlagom. U sladoled po želji stavite: voće, lešnike, suvo grožđe natopljeno u rumu, rendanu čokoladu, topljenu čokoladu…

Sladoled stavite u zamrzivač da se stegne i nakon toga služite u činije ili kornete!

Prijatno!