blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Moćni prokelj: Salata sa brusnicama, bademom i feta sirom

prokelj salata lalica

Nepravedno zapostavljen, a veoma zdrav. Lep i lako uklopiv. U ovome slučaju izgled ne vara – prokelj je super namirnica za trkače.

Jednom sam probala da napravim prokelj. Stavila ga da se kuva, okrenula se i otišla. Bio je gorak i nisam ni htela da ponovim isprobavanje. Posle sam pročitala da je to jedna od najzdravijih povrćki.

Prepun vitamina, folne kiseline, gvožđa, ma čini mi se svega što je zdravo na ovom svetu. Sadrži antioksidanse, sprečava nastajanje raka, ima antiflamatorno dejtvo, snižava holesterol… Skoro pa da te nervira koliko je zdrav.

Povrh svega izgleda kao kupusić, boja mu je divno zelena i zaista je jako privlačan na prvi pogled. I što je najbolje, u ovom slučaju izgled ne vara.

prokelj salata

Malo sam se raspitala jer ipak sam htela da mu dam drugu šansu. I saznala da se prokelj jako brzo skuva i da ga treba držati na oku. U suprotnom će razviti gorčinu i neprivlačan miris. Dovoljno je 5-10 minuta i on je već gotov.

Kako bi se ujednačeno ispekao ili skuvao, dobro je napraviti krstić sa donje strane. Mada to nije toliko bitno ukoliko su u pitanju sitne glavice. Ili se može iseći na četvrtine ako su glavice krupnije.

Njegov ukus je u stvari orašast i savršeno se slaže sa nečim slakastim. Kao npr med ili brusnice. Ili suvo grožđe. Totalno minimalno kalorija, maksimalno uživanja.

Kuvaju se na pari, peku u rerni, sa njima se pune tartevi. Kombinacije su beskonačne. Divan je kao prilog. Da se pojača kalorijski, može se služiti uz pečeni krompir ili neki ugljeni hidrat, uz meso, uz ribu a odličan je i samo brzo pržen na kineski način.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pošto izbegavam da kombinujem proteine i ugljene hidrate za večeru, najčešće volim da prokelj pripremim kao salatu uz ribu ili sir. Danas vam predlažem jedan jako fin, brz i lagan obrok.

Prokelj salata sa brusnicama i bademima sa zapečenim feta sirom

Za dve osobe:

  • 350g prokelja
  • Šaka brusnica
  • Šaka pečenih badema
  • Limun, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber
  • Feta sir
  • Sušeni paradajz ispod ulja
  • Beli luk

Feta sir isecite na kriške jednake debljine, poređajte po nauljenoj vatrostalnoj posudi i preko pospite sitno seckanim belim lukom i sušenim paradajzem.
Rernu uključite na 200°C i pecite sir dok se ne zarumeni od gore.

Dok se sir peče, prokelj operite i isecite na vrlo tanke reženjeve. Bademe usitnite i pomešajte sa prokeljom. Dodajte brusnice i začinite salatu sa maslinovim uljem, limunom, soli i biberom po želji neposredno pred služenje.

Poslužite dok je sir još uvek topao.

Prokelj možete pripremiti i kao pitu, i kao prilog ribi, ili  kao topla salata.

6 Comments

6 Comments

  1. Domacica

    18.02.2014 at 14:01

    Ja bih rekla po opisu, i po slici da je u pitanju kelj. Prokelj su on zelene loptice, precnika do 2cm.

    • Dragan Ciric

      18.02.2014 at 14:18

      Kelj nema sitne glavice opisane u tekstu, tako da mislim da je ipak prokelj… A i kelj nema orasast ukus opisan ovde vec kupusast…

      • Domacica

        20.02.2014 at 12:21

        Zbunilo me ovo sto se sece na tanke reznjeve… probacu u svakom slucaju. :)

  2. Milica

    18.02.2014 at 15:42

    jedan savet kod kuvanja prokelja-da ne bi imao gorak ukus, koji sam ja dobila od starijih generacija: “prva” voda u kojoj se kuva se uvek prolije. dakle, kuvati ga u posoljenoj prokljucaloj vodi svega 2-3 min i onda proliti tu vodu i skuvati opet u “novoj” vodi koja je predhodno opet prokljucala.

  3. ВЈТ

    18.02.2014 at 17:13

    Не знам по чему је он запостављен. Ми то зовемо купусом пупчаром и једемо га као што једемо и раштан, кељ, карфиол, броколи, прокуле раштана и остали зелениш. Ја никада нисам примијетила да има орашаст укус, а мислим да имам доста добро непце. Пошто се гнушам сувог воћа у било каквој комбинацији, слаткој или сланој, купус пупчар (овдје “прокељ”) нарађе једем само обарен и са маслиновим уљем. Када постим, он представља цио оброк. Са чашом вина је сасвим довољан да ме засити до наредног оброка. А кад нису посни дани, једем га као прилог бифтеку или рамстеку. Кувам га цијог (ако су мање главичице), или пресијечем главичице на пола, ако су веће. У посљедње вријеме га не једем толико јер ми изазива киселину (може изазвати гадне гасове, грчеве и сличне ствари код особа са осјетљивим стомаком). Слажем се да прву боду треба пролити и урадити онако како је написала Милица.

  4. Maja

    19.02.2014 at 08:48

    Kuvam ga stalno i uglavnom samo dodam sira šargarepe rendane na njega i to je to :)

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Zdravlje

Ugljeni hidrati koje svaka osoba kozumira se u jetri i mišićima pretvaraju u glikogen i skladište tamo. Glikogen brzo “sagoreva” i telu daje brzu...

Ishrana za trčanje

Ako je na vašoj listi prioriteta za ovu godinu da podignete ishranu na sledeći nivo, tu smo da pomognemo! Postoje namirnice koje možete da...

Ishrana za trčanje

Ishrana je veoma važna za performanse u trčanju, i zato uvek postoji mnogo nerazrešenih pitanja o ishrani. Međutim, postoji toliko informacija da se teško...

Ishrana za trčanje

Prokelj je dobio ime po Briselu što se iz našeg naziva za ovo povrće ne može reći. Veruje se da je tamo prvi put...