Ishrana za trčanjeZdravlje

Pet razloga da spakuješ obrok kod kuće, umesto da kupuješ na pauzi

1 komentar

Da li ujutru pre posla obavezno svratiš do pekare, a u pauzi jedeš istu hranu svaki dan? Ili možda pod izgovorom „dobrog obroka“ svakog dana posećuješ restoran, ili smatraš da nemaš vremena da spremaš hranu? Bez obzira da li su tvoje navike hranjenja svesne ili nesvesne, ako spakuješ obrok kod kuće obezbedićeš mnogo bolje rešenje, dugoročno, nego jedenje bilo čega do čega se može doći usput.

Kada spakuješ obrok, znaćeš šta jedeš.

Pred tobom je pet razloga da odvojiš vreme za pripremu i pakovanje hrane kod kuće:

1. Kontrola

Sigurno ti se desilo da čekaš u redu u kantini / restoranu i da tek nakon što stigneš na red shvatiš da ono što je u ponudi – ne jedeš (zbog posta ili inače). I onda se opredeliš za pecivo ili neku drugu (beskorisnu) hranu. Zdrav obrok, spakovan unapred, ne samo da će te spasiti ove situacije, već ćeš izbeći i potencijalna iskušenja! Jednostavno, ti kontrolišeš ono što ulazi u sastav tvog obroka.

2. Raznovrsnost

Nije greh povremeno se opustiti i izabrati picu ili hot dog, ali ako jedeš ovakvu hranu stalno, definitivno je tvom telu potrebna promena! Umesto da svakog dana jedeš u pekari ili brzu hranu, samo nekoliko puta nedeljno spakuj zdrav obrok kojim ćeš počastit svoj organizam – nečim što ne može svuda da se kupi – npr. vruća domaća supa (u termosu), humus, pita od domaćih kora, sveža jabuka sa sela…

3. Energija

Onih dana kada imaš najviše obaveza, tada najviše treba da se pozabaviš hranom! Kada posle posla i faksa juriš na trening da bi kasnije izašao-la sa prijateljima, najbolje je da isplaniraš „lunch box“ (sa obrokom i užinom) koji kombinuje proste proteine sa ugljenim hidratima (osim ukoliko si na keto dijeti), iz kojih ćeš dobiti dugotrajnu energiju, koja će te držati dobar deo dana. Na primer: napravi sopstveni miks sušenog voća i orašastih plodova ili semena suncokreta, bezmasni sir i hleb od celog zrna. Ili povrće i jogurt!

4. Novac

O uštedi novca ne treba mnogo govoriti. Iako deluje malo suma koju daješ na pojedinačni obrok – dvesta, trista, petsto dinara, ili više, kada se pomnoži sa brojem radnih dana – nije zanemarljiv budžet! Bar polovina se uštedi sa zapakovanim ručkom koji čini piletina, salata i voćka. Zašto ne potrošiti taj novac na nešto zanimljivije? Ili tako uštedeti za nove patike za trčanje?

5. Zdravlje

Last, but not least… Iako ga navodimo poslednje, ovo je sigurno razlog broj 1! Bez obzira da li jedeš u brzoj hrani ili u fensi restoranu, velika je verovatnoća da unosiš više masti i kalorija nego što je potrebno. Umesto toga, kada spakuješ obrok, znaćeš šta jedeš (ukoliko znaš šta kupuješ). Ali nema greške sa svežim namirnicama koje su bogate nutrijentima i pospešuju zdravlje. 

Kada ti ovo pređe u naviku, shvatićeš da zapravo ne odvajaš posebno vreme za pripremu obroka, već da je ona deo tvoje rutine isto kao što je odlazak na posao ili na trening. Jednostavno, zdrava navika, koje je višestruko korisna…

Evo jednog primera brzog i zdravog doručka za trkače:

Koliko je trčanje po hladnoći loše za vaša pluća?
Šta jesti posle noćnog trčanja?
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed